Η δίαιτα του Δημήτρη Γρηγοράκη που θα σε βοηθήσει να απαλλαχθείς από τα κιλά των γιορτών!

Οι γιορτές τελείωσαν και ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης ετοίμασε το ανάλογο μενού που θα σε βοηθήσει να χάσεις τα κιλά που πήρες αυτές τις μέρες. Τι συμβουλές μας δίνει ο ειδικός και ποια είναι η διατροφή που μας προτείνει; Ο λόγος σε εκείνον…

Μετά τις γιορτές θέλουμε να μειώσουμε γρήγορα το βάρος μας. Ο περισσότερος κόσμος αναρωτιέται ποιος είναι ο σωστός τρόπος να γίνει αυτό. Και φυσικά εγώ απαντώ χωρίς δεύτερη σκέψη: Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή!

Τα λάθη που κάνουμε…
Δυστυχώς, ο καθένας μπορεί την άποψη αυτή να την αντιληφθεί με το δικό του τρόπο. Άλλος θεωρεί ότι πρέπει να τρώει μία μόνο φορά την ημέρα, άλλος πιστεύει ότι μία – δύο “αποτοξινώσεις” την εβδομάδα αρκούν προκειμένου να διορθωθούν τα διαπραχθέντα διατροφικά σφάλματά του και ένας τρίτος επιμένει να εφαρμόζει κατά καιρούς διάφορες ανορθόδοξες δίαιτες (Dukan, λαχανόσουπας κ.λ.π.) προκειμένου να επαναφέρει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όμως, η επιστημονική άποψη ορίζει τη “σωστή και ισορροπημένη διατροφή” με διαφορετικό τρόπο, προτείνοντας την έννοια του μέτρου στις διατροφικές μας επιλογές. Δηλαδή εδώ τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να καταναλώνονται με σύνεση και σε συγκεκριμένες ποσότητες! Βέβαια, η συγκεκριμένη πρακτική πολλές φορές δεν φαίνεται να πείθει εκείνους που επιθυμούν μία γρήγορη βελτίωση της σωματικής τους εικόνας κι έτσι καταφεύγουν στις προαναφερθείσες πρακτικές.

Πως επηρεάζουν αυτά τα λάθη τα κιλά μας;
Το μόνο που καταφέρνουν οι παραπάνω συνήθειες είναι να διαιωνίζουν το πρόβλημα του υψηλού σωματικού βάρους, αφού είναι βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση μακροπρόθεσμα δεν θα επιτύχουν τη ρύθμισή του. Ο λόγος είναι απλός: Οι συνεχείς μεταβολές στην διατροφική κατάσταση δημιουργούν δυσλειτουργία στο βιολογικό περιβάλλον με επακόλουθο την απορρύθμιση της μεταβολικής λειτουργίας. Με την πρακτική αυτή δηλαδή ο μεταβολικός ρυθμός σταδιακά μειώνεται και κάθε φορά η “προσπάθεια” γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Το φαινόμενο αυτό δεν αποδίδεται αόριστα στο ποσοτικό επίπεδο λειτουργίας του βασικού μεταβολισμού, αλλά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν σαφείς βιολογικές διαταραχές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την απορύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, τη διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας (ιδιαίτερα στις γυναίκες), την επαύξηση του βιολογικού στρες με άμεσο αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και τη δημιουργία συνθηκών υψηλού οξειδωτικού στρες, αλλά και στο φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης, το οποίο δυσχεραίνει θεαματικά την μεταβολική ικανότητα σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο.

Επομένως, ψυχραιμία!
Μετά τις εορτές και εφόσον πραγματικά επιθυμούμε να επιλύσουμε οριστικά το πρόβλημα του αυξημένου βάρους, θα πρέπει αρχικά να εντοπίσουμε την αιτία που το δημιουργεί και στη συνέχεια να την αντιμετωπίσουμε μέσω μίας διατροφής που περιλαμβάνει τροφές υψηλής βιολογικής αξίας.

Αυτό το μοντέλο διατροφής είναι περιεκτικό σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύσουν το μεταβολικό ρυθμό. Είναι πλέον γνωστό ότι και στις περιπτώσεις των μεταβολικών διαταραχών υπάρχει ένα δραστικό “αντίδοτο” που σε κάθε περίπτωση ονομάζεται ποιοτική και περιεκτική διατροφή.

Γιατί “λόγω… διατροφής” έχουμε μία καλύτερη υγεία, αλλά και “λόγω… διατροφής”, τρώμε σωστά, ζούμε καλύτερα!

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

* Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More