Μάθε τα πάντα για τη δίαιτα Paleo και χάσε 4 κιλά σε ένα μήνα

Αν έχεις προσέξει, τα τελευταία χρόνια γίνεται ντόρος στο εξωτερικό με μια δίαιτα γνωστή και ως Paleo Diet. Συνεχώς πέφτω πάνω της. Πολλές διάσημες ακολουθούν τη δίαιτα paleo, συνεχώς βρίσκω συνταγές paleo, οι fitness freaks ακολουθούν τη δίαιτα paleo. Και τελικά τι είναι αυτή η δίαιτα; Πραγματικά δεν μπορούσα να καταλάβω. Σίγουρα είναι μια διατροφή που σε βοηθάει να χάσεις κιλά, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν ήξερα. Για αυτό το λόγο απευθύνθηκα στην Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Κλειώ Δημητριάδου, με σκοπό να μας εξηγήσει τα πάντα και να μας δώσει το αντίστοιχο μενού για να χάσουμε 4 κιλά το μήνα. Παρένθεση: λίγο που κοίταξα τη δίαιτα έχει ΤΕ-ΛΕΙ-Α φαγητά! Ο λόγος σε εκείνη…

Πρόκειται για την παλαιολιθική διατροφή ή τη διατροφή του ανθρώπου των σπηλαίων. Βασίζεται στην κατανάλωση όλων των ειδών ζωικής πρωτεΐνης: κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, θαλασσινά, εντόσθια, αυγά, ακόμα στην κατανάλωση λαχανικών, ξηρών καρπών και φρούτων (με μέτρο). Τέλος, επιτρέπονται κάποια λίπη όπως το ελαιόλαδο, το λάδι μακαντέμια, το αβοκάντο, το λάδι καρύδας και τα ζωικά λίπη (και αυτά με μέτρο). Αυτά που ουσιαστικά απαγορεύονται είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να λείπει όλη ομάδα των δημητριακών (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι κλπ), αλλά και άλλοι υδατάνθρακες όπως το καλαμπόκι οι πατάτες και ο αρακάς. Σαφώς, στα απαγορευμένα βρίσκουμε και τα γλυκά, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και οτιδήποτε συσκευασμένο.

Με εξαίρεση τα φρούτα, θυμίζει αρκετά τη δίαιτα atkins, αλλά από την άλλη πλευρά με δεδομένο ότι συστήνει άπαχα κρεατικά (και μάλιστα ιδανικά βιολογικά) θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση για αδυνάτισμα για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα. Στα συν, το ότι δίνει έμφαση στο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια. Αφαιρώντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι επιλογές είναι απόλυτα υγιεινές, αλλά σε μια ισορροπημένη διατροφή καλό είναι να μην αποκλείεται καμία ομάδα τροφίμων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως απαγορεύονται και τα γαλακτοκομικά, αλλά λογικά με σωστό σχεδιασμό το ασβέστιο αναπληρώνεται από τους ξηρούς καρπούς.

Extra Info: Σίγουρα οι υδατάνθρακες αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα αρκετών γυναικών, οπότε βγάζοντάς τους εντελώς από τη διατροφή σου, θα είναι αρκετά απλό να χάσεις βάρος. Προσοχή όμως, όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι πιθανό η στέρηση να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Γενικές οδηγίες:

  • H ποσότητα της κάθε σαλάτας είναι ένα βαθύ πιάτο και σε αυτήν μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μυρωδικά, λεμόνι.
  • Προσπάθησε να καταναλώνεις τα γεύματα κάθε 3 ώρες περίπου.
  • Πίνε νερό (30 ml/kg σωματικού βάρους).
  • Αύξησε όσο μπορείς τη φυσική σου δραστηριότητα.
  • 1 φρούτο = 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 ακτινίδιο, 1/2 μπανάνα, 3 φέτες ανανά, 1/3 μάνγκο, 1 λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι, 10 κεράσια, 2 βερίκοκα, 1 ροδάκινο.
  • Το διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό και απευθύνεται σε υγιή άτομα.

*Να θυμάσαι ότι το διαιτολόγιο αυτό δεν αποτελεί ένα εξατομικευμένο διαιτολογικό πλάνο αλλά ένα απλό προφίλ διατροφής. Εάν θέλεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο για να σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες.


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More