Πώς να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου για να χάνεις ευκολότερα βάρος

Ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή, ασκείσαι συχνά και αποφεύγεις τα γλυκά και το αλκοόλ. Σου αξίζουν συγχαρητήρια γιατί μένεις πιστή στο στόχο σου. Το σωστό είναι να χαμογελάς από ικανοποίηση αλλά δεν συμβαίνει μιας και κάθε φορά που ανεβαίνεις στη ζυγαριά εκείνη παραμένει σταθερή στα ίδια κιλά. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο αναρωτιέσαι τι συμβαίνει και δεν μπορείς να χάσεις βάρος. Η Γεωργία Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγος- Διατροφολόγος είναι και πάλι εδώ για να σου δώσει εξηγήσεις αλλά και συμβουλές ώστε αρχίσει και πάλι να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου. 

Πολλές φορές κάνεις δίαιτα, είσαι σίγουρη ότι εφαρμόζεις συστηματικά το πρόγραμμα διατροφής, αλλά η ζυγαριά σου εξακολουθεί να μένει κολλημένη. Τότε είναι που αναρωτιέσαι αν ο μεταβολισμός σου λειτουργεί και τι μπορείς να κάνεις για να τον ξεκολλήσεις. Αναμφίβολα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση των καύσεων του σώματός σου είναι η φυσική δραστηριότητα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ένας ενήλικας που θέλει να χάσει βάρος και να το διατηρήσει στα ιδανικά επίπεδα (σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος), πρέπει να γυμνάζεται από 60-90 λεπτά, 3-5 ημέρες τις εβδομάδας, εστιάζοντας στην αερόβια άσκηση.

Ωστόσο, η διατροφή είναι εξίσου σημαντική, μιας και χρειάζεται να προσέχουμε τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των τροφίμων που προσλαμβάνουμε καθημερινά, έτσι ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του, χωρίς όμως να ξεπερνάμε τις θερμίδες που χρειαζόμαστε. 

Έτσι, την επόμενη φορά που θα «κολλήσει» ο μεταβολισμός σου βεβαιώσου ότι ακολουθείς τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες:
Ξεκίνα τη μέρα σου με πρωινό: πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το πρωινό φαγητό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τον διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε εγρήγορση. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Obesity». Το συμπέρασμα ήταν πως το πρώτο γεύμα που τρώμε όταν ξυπνάμε, είναι αυτό που προγραμματίζει τον μεταβολισμό μας για την υπόλοιπη μέρα.

Πρόσεχε τις ώρες που μένεις νηστική: Η παράλειψη γευμάτων έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντλείς τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού, με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση της λειτουργίας των κυττάρων και του μεταβολισμού.

Δώσε έμφαση στην επαρκή πρόσληψη υγρών: Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες, για την καλύτερη διάσπαση των τροφών και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών μέσα στα κύτταρα. Συνεπώς, σε περίπτωση αφυδάτωσης παρατηρείται συσσώρευση τοξινών και ελλιπής πέψη των τροφών με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Εκτός από την κατανάλωση νερού – που πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας επιλογή – η υδάτωση του οργανισμού μας μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της κατανάλωσης διαφόρων ποτών ή ροφημάτων όπως: χυμοί, γάλα, πράσινο τσάι, καφές, σόδα, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, σούπες, αφεψήματα, αλλά και μέσα από αρκετές τροφές, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Προτίμησε το πράσινο τσάι: Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση (3-4 ποτήρια) πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Οι κατεχίνες παρουσιάζουν σημαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ συμβάλλουν και στη μεταβολή της κατανομής του λίπους στο σώμα.

Μην ξεχνάς την πρωτεΐνη: Η μεγαλύτερη συνεισφορά στο μεταβολισμό σας είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός σας, ο οποίος ουσιαστικά είναι «πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας με το να σας κρατά απλά ζωντανούς». Επειδή ο μυϊκός ιστός απαιτεί περισσότερη ενέργεια από ότι λίπος, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, θα αυξήσετε παράλληλα και το βασικό μεταβολικό ρυθμό σας. Στην  πραγματικότητα, η προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας λόγω γήρανσης, είναι ένας από τους λόγους που ο μεταβολισμός μας
επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά. Με το να προσθέσετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας λοιπόν, και με το να κάνετε συχνή γυμναστική βοηθάτε στο να αυξηθεί η μυϊκή σας μάζα και ως εκ τούτου να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: Αυγά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπριζόλα, μοσχάρι, χοιρινό, μανιτάρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, γαλακτοκομικά.

Κάντο να καίει: Τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά Βελτιώνουν το μεταβολισμό δεδομένου ότι 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος και κατ’ επέκταση οι καύσεις του οργανισμού. Ωστόσο, δε θα πρέπει να υπερβάλλουμε στην ποσότητά τους, εφόσον οι υπερκατανάλωσή τους επιβαρύνει το στομάχι.

 

 

Read More

And More