Πώς θα μειώσεις τις θερμίδες στο μαγείρεμα

Ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που αγαπούν το μαγείρεμα. Σε ξεκουράζει και σε χαλαρώνει. Επίσης το θεωρείς δημιουργικό και έναν όμορφο τρόπο να δείξεις την αγάπη σου σε αγαπημένα πρόσωπα. Προσπαθείς να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή και τώρα, λίγο πριν το καλοκαίρι, έχεις ένα λόγο παραπάνω μιας και πρέπει να φροντίσεις τη σιλουέτα σου. Περιορίζεις τα υλικά που παχαίνουν και αλλάζεις τον τρόπο μαγειρέματος. 

Κι αν δεν είσαι σίγουρη πως κάνει το σωστό, η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc θα σου αποκαλύψει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

Οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος είναι στον ατμό, στο φούρνο και στην κατσαρόλα. Και βέβαια αυτό εξαρτάται πολύ και από την ποσότητα του λαδιού και του αλατιού που θα χρησιμοποιηθεί στο φαγητό. Ο καλύτερος τρόπος όμως για να μαγειρέψεις τα λαχανικά είναι στον ατμό, προκειμένου να διατηρήσουν μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών.

Τι να προσέξεις στο ψήσιμο στα κάρβουνα (ψητό κρέας στη σχάρα):

Mπορείς να το μαρινάρεις ή απλά να προσθέσεις τρόφιμα με αντιοξειδωτικά (λεμόνι, ξύδι, φυσικά καρυκεύματα κλπ), τα οποία εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ουσίες (ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικών υδρογονάνθρακες) που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, η ταυτόχρονη κατανάλωση μίας πλούσιας εποχιακής σαλάτας θα σου προσφέρει επιπλέον φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν το λίπος που προσέλαβες από το κρέας.

Πώς να μειώσεις την αυξημένη ποσότητα αλατιού σε φαγητό και σαλάτα:

Προσθέτεις στα φαγητά και τις σαλάτες αρωµατικά βότανα, λεμόνι, ξύδι ελαφρά µπαχαρικά και φυσικά καρυκεύµατα.

Πρόσεξε το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα: Πολλοί πιστεύουν ότι για να χάσουν κιλά πρέπει να κόψουν το λάδι. Ωστόσο, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή μαγειρικού λίπους χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα  «καλά» λιπαρά οξέα. Τα «καλά» λιπαρά αυξάνουν τον κορεσμό και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου.

Read More

And More