Τα μυστικά μιας δίαιτας! Τι να κάνεις για να έχει αποτελέσματα…

Είναι κάποιες απορίες σχετικά με τη δίαιτα που μένουν αναπάντητες, όπως εκείνες για τη δημιουργία του κόσμου. Γιατί καλά τη βρήκες τη δίαιτα! Τι κάνεις όμως με όλα εκείνα τα ερωτηματικά που σου προκαλεί; Μπορείς να αλλάξεις τα γεύματα της Τετάρτης με εκείνα της Τρίτης; Τι θα κάνεις με τα φαγητά που δεν σου αρέσουν, αλλά υπάρχουν στο μενού; Πόσο λάδι πρέπει να βάζεις στη σαλάτα και πόσο στο φαγητό σου; Πόση μαρμελάδα στο πρωινό σου και τι γλυκό είναι η καλύτερη επιλογή για να μην χαλάσεις τη δίαιτα;

Με τη βοήθεια της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Εύας Καφετζή δίνουμε απάντηση στα πιο βασικά ερωτήματα μιας σωστής δίαιτας!!

ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ…
Ναι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Σε ένα σωστό όμως διαιτολόγιο έχει κι αυτό τους κανόνες του:
Ζάχαρη – μέλι – μαρμελάδα! Γλυκές αμαρτίες που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3 κουταλάκια γλυκού την ημέρα

Πίνε ως 3 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Αν είσαι λάτρης της ζάχαρης καλό είναι να την αντικαστήσεις με κάποιο υποκατάστατο (σουκραλόζη, στέβια).

ΣΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ…
Είτε το γεύμα σου είναι κρεατικό, ψάρι ή λαχανικό υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν να είσαι συνεπής στο πρόγραμμά σου:
Καθημερινά μπορείς να προσλαμβάνεις μέχρι 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (μία στο φαγητό και μία στο μαγείρεμα)

Ξεκίνησε πάντα το γεύμα καταναλώνοντας άφθονη ποσότητα σαλάτας εποχής. Επιτρέπεται οποιοδήποτε λαχανικό ωμό ή βραστό ή ψητό, σε απεριόριστη ποσότητα.

Πίνε 2 λίτρα υγρών (νερό, χυμούς, γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι) την ημέρα.

ΑΝ ΒΓΕΙΣ…
Κρίσιμο σημείο σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Γιατί όσο είσαι σπίτι ελέγχεις και το φαγητό σου. Τι γίνεται όμως αν βγεις έξω; Για όλα υπάρχει λύση:
Σε περίπτωση εξόδου προτίμησε ψητό κοτόπουλο ή ψάρι ή άπαχο κρέας με απεριόριστη σαλάτα. Απόφυγε τηγανητούς μεζέδες, πίτες και φαγητά με πολλές σάλτσες.
Ζήτησε τη σαλάτα σου να στη φέρουν στεγνή χωρίς λάδι, λεμόνι ή ξύδι. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις μόνη σου την ποσότητα ελαιόλαδου και αλατιού που θα βάλεις με βάση των κανόνα των 2 κ.σ.

ΑΝ ΣΕ ΠΙΑΣΕΙ ΛΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ…
Αυτό κι αν είναι θέμα ταμπού για μια γυναίκα που κάνει δίαιτα. Γιατί όσες μέρες κι αν αντέξεις θα έρθει η μέρα που θα υποκύψεις σε κάποιον γλυκό πειρασμό. Απόλαυσε γλυκό στη δίαιτα, αλλά… :
Σε περιπτώσεις έντονης επιθυμίας για γλυκό καλό είναι να επιλέγεις: γλυκό κουταλιού, παστέλι, σοκολάτα υγείας με ξηρούς καρπούς, παγωτό γρανίτα, ζελέ με φρούτα και επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δέικτη με τεχνητά γλυκαντικά.


ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Κι όμως το πιο σημαντικό για να πιάσει τόπο η δίαιτα είναι το μαγείρεμα. Πόσες φορές δεν έχεις τηρήσει ευλαβικά ένα μενού διατροφής, χωρίς όμως να βλέπεις αποτέλεσμα; Μήπως το πιάτο σου είναι πιο… βαρύ από όσο πρέπει;
– Προτίμησε φαγητά βραστά, ψητά στο grill ή στον ατμό.

Αντικατάστησε το αλάτι στο φαγητό ή τις σαλάτες με μυρωδικά, μπαχαρικά, μουστάρδα, μπαλσάμικο, γιαούρτι, πιπέρι, λεμόνι κ α.

Χρησιμοποίησε μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και τη σαλάτα, πάντα με μέτρο και απόφυγε το βούτυρο.

Μείωσε την προσθήκη ελαιόλαδου στα μαγειρευτά και στην κατσαρόλα, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριά, καρότα, κολοκυθάκια) και φρέσκια ντομάτα.

Αφαίρεσε τελείως την πέτσα ή το ορατό λίπος από το κρέας ή το κοτόπουλο. Γενικότερα καλό είναι να επιλέγεις άπαχα κομμάτια κρέατος.

– Στα λαδερά και τις σάλτσες να υπολόγισε τόσες κουταλιές σούπας λάδι, όσες και οι μερίδες φαγητού (δηλαδή 1 κ.σ. λάδι για κάθε μερίδα / άτομο).

Στράγγιζε τα φαγητά με μια τρυπητή κουτάλα.

Σέρβιρε στο πιάτο σου μικρότερες μερίδες από φαγητά πλούσια σε λίπος και υδατάνθρακες π χ σάλτσες, τηγανητά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες.

Απόφυγε να καταναλώνεις ο, τιδήποτε μπροστά στην τηλεόραση. Εξαιρούνται καφές, ροφήματα χωρίς ζάχαρη, χυμοί και νερό.

ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΤΙ…
Όταν συντρέχουν λόγοι αλλεργίας ή δυσαρέσκειας σε ορισμένες τροφές, αντικατάστησε τα γεύματα με αντίστοιχες
τροφές. Αν για παράδειγμα δεν μπορείς να φας αυγό – μια πηγή πρωτεΐνης – δοκίμασε να το αντικαταστήσεις με μανιτάρια ή άπαχο κρέας που σου προσφέρει επίσης πρωτεΐνη.

Κανείς δεν θα σε μαλώσει αν ανακατέψεις λίγο τα χαρτιά της… δίαιτας! Μπορείς λοιπόν να αλλάξεις θέση στα γεύματα και στις ημέρες κατά βούληση, αρκεί να μην παραλείπεις κάποια από αυτά.

Προτίμησε να πάρεις το γεύμα σου λίγο καθυστερημένα, παρά να το παραλείψεις εντελώς. Καλό είναι δηλαδή να φας κάτι για απογευματινό σνακ, έστω κι αν έχει περάσει κάπως η ώρα, παρά να περάσεις απ’ ευθείας στο βραδινό σου.

Read More

And More