10 καλοκαιρινές τροφές για την ενίσχυση της απώλειας βάρους

Αν θέλεις να ισορροπήσεις τη διατροφή σου ή ακόμη και να χάσεις βάρος, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου. Η ποικιλία, τόσο στα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι τεράστια και όλα τους είναι πεντανόστιμα και με ελάχιστες θερμίδες. Η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος αποκαλύπτει εκείνα που θα σε βοηθήσουν και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια βόλτα στην αγορά.  

Είτε πηγαίνετε στην παραλία, είτε μαυρίζετε δίπλα στην πισίνα είτε απλά προσπαθείτε να δείχνετε και να αισθάνεστε καλύτερα αυτό το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας φρέσκα, εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Με όλη αυτή την ηλιοφάνεια έρχονται τροφές που είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και νερό για να ενυδατώσουν ξανά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Αν και η κατανάλωση ορισμένων τροφών δεν μπορεί να προκαλέσει αυτόματα την απώλεια βάρους, η αντικατάσταση των τροφών με πολλές θερμίδες με λιγότερες θερμίδες μπορεί να σας οδηγήσει στο να κάψετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε και αυτό είναι το κλειδί για να χάσετε επιπλέον βάρος.

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε αυτές τις ανταλλαγές είναι επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (που είναι φυσικά χαμηλότερα σε θερμίδες) για να βελτιώσετε την υγεία σας και να διασφαλίσετε ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για το ταξίδι σας για απώλεια βάρους.

Δοκιμάστε να προσθέσετε αυτές τις 10 τροφές στη διατροφή σας αυτό το καλοκαίρι:

  1. Μούρα

Όποιο είδος κι αν προτιμάτε, βατόμουρα, φράουλες κ.α. αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ένα φλιτζάνι έχει 8 γραμμάρια διαιτητικών ινών, που είναι σχεδόν το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης για τις γυναίκες και 20% της ποσότητας που χρειάζονται οι άνδρες την ημέρα), γεγονός που σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνει τον πειρασμό να σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β και C.

  1. Αγγούρι

Τα αγγούρια είναι ενυδατικά και ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε στη ζέστη του καλοκαιριού. Με μόνο 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι (150g) αγγουριών σε φέτες, είναι νόστιμα σε σούπες, smoothies και σαλάτες. Με 95% νερό, τα αγγούρια είναι ενυδατικά και περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

  1. Αρακάς

Με μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης και σιδήρου από οποιοδήποτε λαχανικό, ο αρακάς είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κρέας, χωρίς να σας επιβαρύνει με θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

  1. Ροδάκινο

Τα ροδάκινα είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα του καλοκαιριού που ικανοποιούν πολύ την επιθυμία για γλυκό. Ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει 39 θερμίδες και είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη C — περιέχει το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας. Το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο δίνει στα ροδάκινα τη χρυσή τους απόχρωση και μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών.

  1. Πιπεριές

Αυτό το ευέλικτο καλοκαιρινό λαχανικό είναι τόσο χαμηλών θερμίδων και θρεπτικών συστατικών όσο χρειάζεται, έχοντας μόνο 37 θερμίδες ανά μέτρια πιπεριά με ένα γραμμάριο πρωτεΐνης, 2 1/2 γραμμάρια φυτικών ινών.

  1. Ντομάτα

Μια μέτρια ντομάτα περιέχει μόλις 32 θερμίδες με 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο και δίνει στο δέρμα μια υγιή λάμψη.

  1. Καρπούζι

Περιέχοντας 92% νερό, το καρπούζι σας χορταίνει χωρίς να σας παχαίνει. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.

  1. Κολοκύθι

Ένα φλιτζάνι (150 γραμμάρια) κολοκυθάκια σε φέτες είναι χαμηλή σε θερμίδες (17) και υδατάνθρακες (3 γραμμάρια) και πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες Α, C και ασβέστιο. Επιπλέον, το κολοκύθι είναι γεμάτη με ριβοφλαβίνη, μια βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μεταβολισμού. Δοκιμάστε σαλάτα ζυμαρικών με κόκκινες πιπεριές, κολοκυθάκια και καλαμπόκι.

  1. Παντζάρι

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες σας κρατά χορτάτους για ώρες. Περιέχει επίσης βεταΐνη, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που απενεργοποιεί τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το κοιλιακό λίπος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

  1. Πεπόνι

Έρευνα του USDA έδειξε ότι το πεπόνι είναι ένα από τα πιο χορταστικά φρούτα. Η κατανάλωση μισού φλιτζανιού μπορεί να μειώσει την πείνα για δύο ώρες. Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστό ότι εμποδίζει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Photos: iStock

Read More

And More