5 light συνταγές με βασικό υλικό τις τροφές που ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος

Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με λευκό χρώμα, χιόνι και αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Ναι, ακόμα και στην Αθήνα. Το θερμότερο του σπιτιού έκανε βόλτες γύρω από το μηδέν και εγώ έψαχνα τρόπους να φέρω τη ζέστη τόσο στο σπίτι, όσο και σε εμένα. Για να προστατέψω τα κιλά σου – σίγουρα θα κάτσεις σπίτι και θα φας οτιδήποτε υπάρχει στην κουζίνα σου -, αλλά και τη θερμοκρασία του σώματος σου – ναι, μπορείς να την ανεβάσεις μέσω της διατροφής – αποφάσισα να βάλω τις τροφές που μας ζεσταίνουν σε 5 συνταγές με λίγες θερμίδες, αλλά πολλές πιθανότητες να ξεπεράσεις το κρύο των ημερών. Ιδού! 

Κοτόπουλο με κάρυ και μπαχαρικά 
(223 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 200 γρ. στήθος κοτόπουλου
  • 100 γρ. κρεμμύδι
  • 100 γρ. κόκκινες πιπεριές
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. της σούπας κουρκουμά
  • 2 κουτ. του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. του γλυκού κάρυ
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κρεατικών
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, κόβεις το στήθος κοτόπουλου σε μικρά κομματάκια.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, σοτάρεις το κοτόπουλο απαλά. Προσθέτεις ένα ποτηράκι με νερό και αφήνεις το κοτόπουλο να απορροφήσει τα υγρά.
  • Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πιπέρι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα υλικά σου.
  • Διαλύεις το κάρυ στο ποτηράκι με το κρασί και σβήνεις με αυτό τα λαχανικά στο τηγάνι.
  • Προσθέτεις το κοτόπουλο, ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα, αλατοπιπερώνεις, σκεπάζεις με ένα καπάκι και αφήνεις το φαγάκι σου να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
  • Παράλληλα, ετοιμάζεις το μπασμάτι. Ζεσταίνεις το ρύζι σου στην κατσαρόλα και ρίχνεις τον ζωμό.

Χούμους γλυκοπατάτας 
(98 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2-3 μεσαίες γλυκοπατάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 200 γρ. ρεβίθια, καθαρισμένα και μαγειρεμένα
  • 1 κουτ. της σούπας ταχίνι
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • 3 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Από βραδύς, τοποθετείς τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό και περιμένεις μέχρι να ξημερώσει, για να τα βράσεις.
  • Σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό, βράζεις τις γλυκοπατάτες και μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνεις, για να έρθουν σε κανονική θερμοκρασία.
  • Προτίμησε να τις ξεφλουδίσεις, αφού βράσουν.
  • Παράλληλα, βράζεις τα ρεβίθια, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Σε ένα μπλέντερ, χτυπάς όλα σου τα υλικά σε μέτρια ένταση, προσθέτοντας σταδιακά λίγο ελαιόλαδο, αν δεις ότι είναι αρκετά πηχτό.
  • Μόλις αποκτήσει μία κρεμώδη υφή, ρίξε λίγο λεμονάκι και απόλαυσε το!

Ριζότο λαχανικών
(257 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
  • 2 κουτ. της σούπας νερό
  • 1 μικρό ματσάκι σπαράγγια καθαρισμένα
  • 4 μπουκιές μπρόκολο
  • 1 μεσαία κόκκινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 3/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι ρύζι arborio
  • 1/4 του φλιτζανιού λευκός ξηρός οίνος
  • 1/4 του φλιτζανιού παρμεζάνα, τριμμένη
  • Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση:

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις το ζωμό. Όταν πάρει βράση, μειώνεις τη θερμοκρασία για να διατηρείται ζεστός.
  • Βάζεις ένα μεγάλο τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας. Όταν κάψει το σκεύος πρόσθεσε μέσα 1 κουτ. της σούπας νερό, τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνεις και σοτάρεις για 4 λεπτά.
  • Βάζεις ένα άλλο μεγάλο τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας. Όταν κάψει το σκεύος προσθέτεις μέσα την υπόλοιπη 1 κουτ. σούπας νερό και τα κρεμμυδάκια και σοτάρεις για 1-2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτεις μέσα το ρύζι και σοτάρεις για 1 λεπτό.
  • Έπειτα προσθέτεις το κρασί, ανακατεύεις και μαγειρεύεις για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί.
  • Μειώνεις τη θερμοκρασία στη μέση και ρίχνεις σιγά – σιγά το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαγειρευτεί (περίπου 15 – 20 λεπτά).
  • Ρίχνεις μέσα αλάτι, πιπέρι, την παρμεζάνα και τα λαχανικά που είχες σοτάρει και ανακατεύεις καλά.
  • Πασπαλίζεις με μαϊντανό και απολαμβάνεις.   

Σούπα με καλαμπόκι και ανθότυρο
(247 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1/2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1/3 του φλιτζανιού κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 3 1/2 φλιτζάνια καλαμπόκι, μόνο οι σπόροι
  • 170 γρ. πατάτες, κομμένες σε μπουκιές
  • 5 φλιτζάνια γάλα με λίγα λιπαρά
  • 1 κύβος ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτ. της σούπας κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι
  • 6 κουτ. της σούπας ανθότυρο θρυμματισμένο

Εκτέλεση:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα. προσθέτεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
  • Προσθέτεις το καλαμπόκι, τις πατάτες, το γάλα, το ζωμό και το κόλιανδρο και αφήνεις τα υλικά να πάρουν μια βράση.
  • Μειώνεις τη θερμοκρασία στη μέση και σκεπάζεις την κατσαρόλα.
  • Αφήνεις τα υλικά να βράσουν για 30 – 35 λεπτά.
  • Λιώνεις τα υλικά της σούπας με ένα ραβδομπλέντερ ή σε ένα μίξερ.
  • Βάζεις ξανά τη σούπα στην κατσαρόλα, ρίχνεις το γιαούρτι και αλατοπίπερο και ανακατεύεις.
  • Μοιράζεις τη σούπα, προσθέτεις το ανθότυρο και απολαμβάνεις. 

Brownies με φυστικοβούτυρο
(160 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 110 γρ. τυρί κρέμα, με χαμηλά λιπαρά
  • 1 αβγό
  • 1/2 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
  • 1 πακέτο μείγμα για brownies
  • 1/2 κουτ. του γλυκού βανίλια
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. της σούπας κρέμα γάλακτος, με χαμηλά λιπαρά

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ετοιμάζεις το μείγμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Περιχύνεις το μείγμα σε ένα ταψί.
  • Παράλληλα, σε ένα μίξερ χτυπάς το τυρί κρέμα, τα αυγά και τη ζάχαρη.
  • Όσο ανακατεύεις, προσθέτεις σταδιακά το φυστικοβούτυρο και την κρέμα γάλακτος.
  • Λίγο πριν το τέλος του χτυπήματος, προσθέτεις τη βανίλια και το αλάτι.
  • Περιχύνεις το παραπάνω μείγμα πάνω από το μείγμα για brownies στο ταψί.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
  • Κόβεις σε μικρά κομμάτια και απολαμβάνεις!

 

Read More

And More