9 σημεία που αποδεικνύουν ότι η δίαιτά σου είναι λάθος!

Αποφάσισες να ξεκινήσεις διατροφή για να σε βρει η νέα σεζόν σε καλύτερη φόρμα. Σε αυτό το σημείο θα κάνω μια παύση και θα σου πω συγχαρητήρια. Προσπαθείς, το παλεύεις όσο καλύτερα μπορείς να μείνεις πιστή στις μικρές ποσότητες, να αντισταθείς στα πολλά γλυκά, να μην το παρακάνεις με το αλκοόλ… και ποιο το αποτέλεσμα; Ο δείκτης της ζυγαριάς μένει εκεί σταθερός στο ίδιο νούμερο, και στην χειρότερη περίπτωση αυξάνεται κιόλας. Μα γιατί; Αφού τα κάνεις όλα σωστά! Τι έχει συμβεί στο σώμα σου και αρνείται να χάσει κιλά; Ναι είναι απογοητευτικό, αλλά υπάρχουν εννέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ακολουθείς τη λάθος δίαιτα ή ότι κάτι άλλο “τρέχει” με τον οργανισμό σου και πρέπει να το ψάξεις λίγο περισσότερο. Δεν θα πω άλλα εγώ. Θα δώσω το λόγο στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου, για να σου εξηγήσει τι μπορεί να συμβαίνει και η απώλεια βάρους έχει γίνει εφιάλτης!

1.Η υπερβολική μείωση θερμίδων. Μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στο μυαλό σου ότι όσο λιγότερο τρως, τόσο περισσότερο θα χάνεις βάρος, αλλά αν το παρακάνεις θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Μειώνοντας τις θερμίδες αρκετά, μειώνεται μακροπρόθεσμα ο μεταβολισμός, ενώ την ίδια στιγμή ο οργανισμός βρίσκεται σε άμυνα και αντιστέκεται στην απώλεια.

2.Το στρες έχει βρεθεί πως επηρεάζει το μεταβολισμό και λόγω της κορτιζόλης που παράγεται προωθεί την αποθήκευση λίπους κυρίως στην κοιλιά.

3.Η έλλειψη ύπνου προκαλεί επίσης παραγωγή κορτιζόλης με αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά που αναφέρθηκαν. Στην απώλεια βάρους φαίνεται πως έχει επίδραση εκτός από την ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου.

4.Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών. Το να μην τρως φρούτα και λαχανικά είναι πολύ πιθανό να σε δυσκολέψει να χάσεις βάρος, καθώς ο μεταβολισμός για να λειτουργήσει με τον ιδανικό τρόπο έχει ανάγκη και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δώσε μεγάλη προσοχή στη βιταμίνη D.

5.Η διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου. Το πώς θα διαχειριστεί ο οργανισμός τις τροφές εξαρτάται σημαντικά και από το μικροβίωμα του εντέρου και οι έρευνες δείχνουν πως για το αδυνάτισμα είναι σημαντική η αποκατάστασή του (ειδικά μετά τη μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών).

6.Η υπερβολική άσκηση. Ενώ η άσκηση ενισχύει τις καύσεις, η υπερβολική άσκηση ενδέχεται να «κάψει» τους μυς σου και να μη σου επιτρέψει να χάσεις βάρος. Η καταπόνηση εξάλλου, του σώματος σίγουρα δε βοηθάει τις καύσεις.

7.Η ορμονική διαταραχή (είτε του θυρεοειδούς είτε των γυναικείων ορμονών) προκαλεί συχνά κατακράτηση υγρών και δεν επιτρέπει τη μείωση του βάρους.

8.Η αφυδάτωση. Το νερό δε χρησιμεύει μόνο για να χορταίνεις, σε ένα πλάνο απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μελέτες βοηθάει σημαντικά στην κάθοδο της ζυγαριάς.

9.Η μη τήρηση του προγράμματος διατροφής. Δεν είναι απαραίτητο να χαλάς τη διατροφή σου συνειδητά! Το πιο πιθανό είναι να τσιμπολογάς και να μην το παίρνεις είδηση ή να υποεκτιμάς τις ατασθαλίες που κάνεις.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More