Xειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά: Η διατροφική τους αξία και πώς σε βοηθούν να διατηρήσεις τη φόρμα σου

Φρούτα και λαχανικά μέσα στο χειμώνα: Κι όμως είναι εξίσου θρεπτικά και νόστιμα με εκείνα του καλοκαιριού. Επίσης έχουν μεγάλη διατροφική αξία ενώ σε βοηθούν να διατηρήσεις τη φόρμα. Κι αν είσαι έτοιμη να μάθεις τα πάντα, η αγαπημένη μας Γεωργία Καπώλη, Διαιτολόγος-Διατορφολόγος σου εξηγεί τα πάντα. 

Κράτησε σημειώσεις. 

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εξαφανίζονται όταν κάνει κρύο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά για να κρατήσουν τους γευστικούς κάλυκες χαρούμενους κατά τη χειμερινή περίοδο!

Οι χειμερινές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών περιλαμβάνουν μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, σταφύλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και πατάτες.

Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Κ και μέταλλα όπως χαλκό και κάλιο. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Κόλλιανδρο

Ανήκει στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά με υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και Κ και ασβεστίου. Οι μήνες που είναι πιο διαθέσιμοι είναι ο Ιανουάριος έως τον Μάρτιο και το κυριότερο όφελος για την υγεία είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Λεμόνια

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, συμβάλλοντας στην βελτίωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και στην υγεία των οστών.

Σελινόριζα

Η σελινόριζα είναι βολβώδης ρίζα, ιδιαίτερα πλούσια σε βιτάμινες C και K, καλίου και φυλλικού οξέος. Είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή πηγή βιταμίνης C και Κ
  • Κάλιο και φυλλικό οξύ
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα σταυρανθή λαχανικό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K και μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Το μπρόκολο είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτό το χειμωνιάτικο λαχανικό είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Οφέλη για την υγεία

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Καλή πηγή βιταμινών C και K
  • Πλούσιο σε μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα είδος λάχανου που έχει λευκό κεφάλι. Αυτό το χειμωνιάτικο λαχανικό είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K και φυλλικού οξέος. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το κουνουπίδι είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Cranberries

Αυτά τα χειμωνιάτικα μούρα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Τα cranberries είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο.

Οφέλη για την υγεία

  • Βοηθά στην πέψη
  • Καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C
  • Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων

Καρότα

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικού β-καροτενίου, βιταμινών Α, Κ και συμπλέγματος Β. Τα καρότα είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Τα καρότα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά είναι καλύτερα την εποχή από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Λωτός

Αυτό το χειμωνιάτικο φρούτο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α και C και καλίου και διατίθενται από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Α και C

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα είδος λάχανου που έχει πράσινο χρώμα. Αυτό το χειμωνιάτικο λαχανικό έχει υψηλά επίπεδα βιταμινών A, C, K και φυλλικού οξέος, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα όπως κάλιο και φυτικές ίνες. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο.

Εσπεριδοειδή (Πορτοκάλια)

Τα εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, την κλημεντίνη, τα πορτοκάλια αφαλού κ.λπ. Αυτά τα χειμωνιάτικα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C. Η σεζόν τους διαρκεί από Νοέμβριο έως Μάιο.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή πηγή βιταμίνης C

Αχλάδια

Αυτά τα χειμωνιάτικα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ. Είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών
  • Περιλαμβάνει κάλιο
  • Περιλαμβάνει φυλλικό οξύ

Πράσα

Τα πράσα ανήκουν στην οικογένεια των κρεμμυδιών. Αυτό το χειμωνιάτικο λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και K, καθώς και σε φυλλικό οξύ. Τα πράσα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή πηγή βιταμίνης Α, C και Κ
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα είδος εσπεριδοειδών που είναι ροζ ή κόκκινο. Αυτό το χειμωνιάτικο φρούτο περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Τα γκρέιπφρουτ είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος
  • Αντιοξειδωτικά

Παντζάρια

Αυτό το χειμωνιάτικο λαχανικό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Τα παντζάρια είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά είναι καλύτερα όταν είναι στην εποχή τους, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγνησίου και πολλών άλλων βιταμινών

Συμβουλές χειμερινής αποθήκευσης τροφίμων

Εάν δεν πρόκειται να καταναλώσετε αμέσως τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά, είναι καλύτερο να καταψύξετε αυτά τα είδη το συντομότερο δυνατό μετά τη συγκομιδή. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους. Τα χειμωνιάτικα προϊόντα μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την αποθήκευση των χειμερινών φρούτων και λαχανικών:

– Τα μήλα, τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή μπορούν συνήθως να αποθηκευτούν στο ψυγείο ή να αποχυμωθούν και να μπουν σε δοχεία στο ψυγείο για να καταναλωθούν αργότερα.

– Μπορείτε να αποθηκεύσετε παντζάρια, καρότα, πατάτες και γλυκοπατάτες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος σαν ντουλάπι για έως και ένα μήνα.

– Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και το λάχανο πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα.

Photos: iStock

 

Read More

And More