ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: 4 λάθη που κάνεις στη διατροφή σου και δεν τα είχες υπολογίσει

Κάνεις δίαιτα, προσέχεις τη διατροφή σου γιατί θέλεις να αδυνατίσεις. Ακολουθείς τα βασικά βήματα και ίσως δεν έχεις υπολογίσει ότι υπάρχουν και μερικά πραγματάκια που διαφεύγουν της προσοχής σου, είναι αρκετά σημαντικά όμως ώστε να επισπεύσουν την προσπάθειά σου.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου σου επισημαίνει τέσσερα βασικά λάθη που κάνεις στη διατροφή σου και σου εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες γιατί χρήζουν άμεσης βελτίωσης, εάν θέλεις να έχεις σύντομα το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ζυγαριά και τα ρούχα σου.


ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ

1. Δεν τρως το ακτινίδιο με τη φλούδα
Πολλές από εμάς καταναλώνουν στην καθημερινή τους διατροφή ακτινίδια, τόσο για την αντιοξειδωτική τους δράση όσο και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Και πολύ σωστά γιατί τα ακτινίδια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Αυτό που κάνουμε λάθος, είναι που καθαρίζουμε το ακτινίδιο και πετάμε τη φλούδα. Έρευνες κατέληξαν πως και η φλούδα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη καθώς έτσι προσλαμβάνονται περισσότερες φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνη C. Η φλούδα του ακτινίδιου, όπως για παράδειγμα, και της πατάτας, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά των βιταμινών και φυτικών ινών του φρούτου.



2. Το παρακάνεις με τα τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά

Συνήθως συστήνεται από τους ειδικούς υγείας η κατανάλωση τροφίμων με μειωμένα λιπαρά (π.χ. τυρί, γάλα, γιαούρτι) καθώς βοηθούν ιδιαίτερα στα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, όταν κανείς αντικαθιστά τα ολόπαχα προϊόντα με αυτά με μειωμένα λιπαρά για λόγους απώλειας βάρους μπορεί τα αποτελέσματα να είναι αντίθετα από τα επιθυμητά! Πολλά από τα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών έχουν πιο ελαφριά γεύση σε σχέση με τα αντίστοιχα ολόπαχα, γεγονός που ωθεί πολύ κόσμο σε υπερκατανάλωση των τροφίμων αυτών προκειμένου να τα απολαύσουν. Επίσης, στην ιδέα πως καταναλώνουν τρόφιμα με λιγότερα λιπαρά και συνεπώς λιγότερες θερμίδες, πολλοί καταλήγουν στην αυξημένη κατανάλωση τους, προσλαμβάνοντας στο τέλος μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων! Οπότε δείξε περισσότερη προσοχή στην ποσότητα και στη συχνότητα που τρως τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά γιατί ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος που δεν χάνεις κιλά.

3. Τρως κανέλα μόνο στο γλυκό σου
Η κανέλα, εκτός του ότι προσδίδει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση σε γλυκά, φαγητά και ροφήματα, φέρεται να έχει και ωφέλιμα αποτελέσματα στην υγεία. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Family Medicine το 2013 και αφορούσε στην επίδραση της κανέλας στα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, συμπέρανε πως η κατανάλωσή της είναι δυνατόν να συμβάλει στη μείωσή τους. Αυτοί λοιπόν είναι δύο πολύ καλοί λόγοι για να χρησιμοποιείς κανέλα σε καθημερινή βάση και όχι μόνο στο γλυκό ή στο γιαούρτι σου. Πρόσθεσέ την σε βρώμη ή πιες την και ζεστή σαν τσάι.

4. Ο τρόπος που μαγειρεύεις
Το μαγείρεμα τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. τηγάνισμα, ψήσιμο στα κάρβουνα) προκαλεί τη δημιουργία των ονομαζόμενων “τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs)”, τα οποία δεν είναι άλλο από τοξίνες. Οι τοξίνες αυτές έχουν σχετιστεί με διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως Alzheimer, σακχαρώδης διαβήτης, δημιουργία φλεγμονών αλλά και γρήγορη γήρανση του δέρματος.
Είναι ωφέλιμο για την υγεία να προτιμάμε την κατανάλωση ωμών φαγητών ή μαγειρεμένων με εναλλακτικούς τρόπους όπως το βράσιμο, ο ατμός, το σοτάρισμα, το ζεμάτισμα ή το ψήσιμο σε χαμηλή/μέτρια θερμοκρασία. Ξέχνα λοιπόν το τηγάνισμα και προτίμησε τον ατμό για το μαγείρεμα των φαγητών σου. Είναι πιο υγιεινό και σίγουρα βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμά σου.

“Επειδή όλες μας απασχολεί η διατροφή μας τόσο για την υγεία όσο και για την εμφάνισή μας πρέπει πάντα να δίνουμε προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες. Γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διατροφή, το βάρος και την εικόνα μας” σημειώνει η ειδικός.


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More