Αποφάσισες να κάνεις δίαιτα! Υπάρχουν όμως οι ιδανικές συνθήκες στη ζωή σου;

Για να πετύχει μια δίαιτα δεν αρκεί μόνο να το έχεις πάρει απόφαση, αλλά να υπάρχουν και οι ιδανικές συνθήκες. Σε βοηθάει λοιπόν ο διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτριος Αθανασιάδης…

“Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δεν καταφέρνεις να χάσεις το βάρος που θέλεις; Ήταν όντως ιδανικές οι συνθήκες γύρω από την προσπάθεια που έκανες, ή απλά προσπαθούσες να ακολουθήσεις τι λέει το πρόγραμμα διατροφής που σου έδωσε ο διαιτολόγος σου;”

Οι παράγοντες μιας επιτυχημένης δίαιτας
Όσο κι αν ακούγεται πρωτάκουστο μια δίαιτα δεν εξαρτάται απλά και μόνο από το φαγητό. “Η επιτυχία σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο και κυριότερο τη θέλησή σου” επισημαίνει ο κ. Αθανασιάδης.

Εν αρχή ην η ρουτίνα! Ο διαιτολόγος το τονίζει ξεκάθαρα! “Η επιτυχία εξαρτάται από την καθημερινότητά μας… Αρκεί να σκεφτούμε πού περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Στο σπίτι μας, με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, στο εργασιακό μας περιβάλλον…” Καιρός λοιπόν να αναρωτηθείς. Είναι όλοι οι παραπάνω παράγοντες κατάλληλα “προσαρμοσμένοι για να σε βοηθήσουν;

Α. Να βγεις, να το φωνάξεις, να το πεις…
“Ας επικεντρωθούμε πρώτα από όλα στους ανθρώπους με τους οποίους έχετε στενή επαφή. Γνωρίζουν ότι βρίσκεστε σε πρόγραμμα και ότι θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες;” Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ο Δημήτρης Αθανασιάδης σε συμβουλεύει να το μάθουν. Οι φίλες σου, ο αγαπημένος σου, ακόμη και οι συνάδελφοι στη δουλειά πρέπει να γνωρίζουν πως κάνεις διατροφή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να τους το ανακοινώσεις με μια μούρη μέχρι το πάτωμα.

“O τρόπος που θα τους το μεταφέρεις θα πρέπει να είναι τόσο θετικός, όσο και η όρεξή σας να πετύχετε! Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό από τον κοινωνικό μας περίγυρο, το πόσο θέλουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο…” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Β. Ποιος κάνει “κουμάντο” στο σπίτι;
Αντίστοιχα, πολύ σημαντικό στην προσπάθειά σου είναι και το περιβάλλον στο σπίτι. Τι εννοούμε; “Ποιος μαγειρεύει στο σπίτι; Ποιος ψωνίζει; Τι τρόφιμα προτιμά η οικογένεια;” Αν έχεις τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις του διαιτολόγου, τότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καθημερινότητα στο σπίτι στην επιτυχία του στόχου σου.

Είναι τα ντουλάπια σου εφοδιασμένα με τρόφιμα που ταιριάζουν στο πρόγραμμα διατροφής σου; Έχει το ψυγείο σου σε μόνιμη βάση φαγώσιμα που βρίσκονται στο διαιτολόγιό σου και σου αρέσουν;

Smart tip: Ο διαιτολόγος προτείνει “να αναλάβεις εσεί τα ηνία του σουπερμάρκετ! Όταν ψωνίζει, να προσέχεις στη διατροφική ετικέτα τι θρεπτικά συστατικά περιέχει κάθε τρόφιμο.

Γ. Η δουλειά τρώει.. τον αγλέωρα

Ένας ακόμη παράγοντας, ίσως ο πιο δύσκολος είναι το εργασιακό περιβάλλον. Το μέρος όπου ξοδεύεις το λιγότερο οκτώ ώρες καθημερινά! “Όταν έλθει η ώρα του φαγητού, η εύκολη λύση είναι να παραγγείλεις απ’ έξω, όταν μάλιστα το άγχος και η πίεση της εργασίας επηρεάζουν τις επιλογές σου” τονίζει ο διαιτολόγος. Και κάπου εκεί, η δίαιτα πάει περίπατο. Τι μπορείς να κάνεις;

Μα φυσικά να πάρει ταπεράκι! “Η προετοιμασία είναι η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Φρόντισε να έχεις ετοιμάσει τα γεύματά σου από την προηγούμενη ημέρα”. Ο κ. Αθανασιάδης προσθέτει πως καλό είναι “να έχεις διαθέσιμα τρόφιμα – σνακ στο χώρο εργασίας, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, κριτσίνια, γιαούρτι”! Κάνε “κλικ” εδώ για να βρεις ιδέες για να γεμίσεις το ταπεράκι σου με ελαφριά wrpas!

Αν λοιπόν διορθώσεις αυτούς τους καθημερινούς παράγοντες-κλειδί, τότε θα δεις πως μπορείς να ακολουθήσεις τη δίαιτα πιο εύκολα και χωρίς βαρείς αναστεναγμούς.

ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙΡΟΥ…

Μια τελευταία παρατήρηση που σύμφωνα με τον διαιτολόγο έχει δραστική επίδραση στην προσπάθειά σου είναι ο ύπνο! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους πρέπει να συνοδεύεται από 7 έως 9 ώρες ύπνου.

Γιατί; Διότι “όταν στερείσαι τον ύπνο, αυξάνεται στο αίμα η ορμόνη γκρελίνη. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη της όρεξης, σε κάνει δηλαδή να πεινάς. Ταυτόχρονα, η στέρηση ύπνου προκαλεί μείωση της ορμόνης λεπτίνης που μειώνει την όρεξή σου.” επισημαίνει ο κ. Αθανασιάδης.

Read More

And More