Αβγό: Η θρεπτική του αξία που θα σε πείσει να το προσθέσεις στο μενού σου, πριν το Πάσχα!

Αυτές τις ημέρες θα το βρεις σίγουρα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Είτε κόκκινο, είτε στο αγαπημένο σου χρώμα, είτε στη συνηθισμένη του μορφή, το αβγό μετατρέπεται στον πρωταγωνιστή της Πασχαλινής περιόδου που σιγά – σιγά ξεκινά. Τη Μεγάλη Εβδομάδα μπορείς να το βάψεις. Την Κυριακή του Πάσχα να το τσουγκρίσεις. Μήπως, όμως, πριν από όλα αυτά, να το εντάξεις στη διατροφή σου και τις συνταγές που τόσο καιρό ετοιμάζεις στο σπίτι;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Κάθε αβγό χωρίζεται σε δύο μέρη: στον κρόκο και το ασπράδι. Στον κρόκο θα βρεις το 80% των θερμίδων του, αλλά και μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Στο ασπράδι, κυρίως, νερό και πρωτεΐνη.

 

Ποια είναι, λοιπόν, τα θετικά που μπορεί να σου προσφέρει ένα βραστό αβγό;

 

Κάθε του μπουκιά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην ανάπτυξη και διάπλαση του DNA. Επίσης, θα δεις το μεταβολισμό σου να “παίρνει” τα “πάνω” του και το δέρμα σου να γίνεται πιο λαμπερό και να ακτινοβολεί υγεία. Γιατί, η ομορφιά πηγάζει από μέσα σου. Το καλύτερο σου το κράτησα για το τέλος: τη βιταμίνη αυτή δε θα τη βρεις σε πολλές τροφές, οπότε, κόψε το αβγουλάκι σου.

Σε γεμίζει με ενέργεια

Στον κρόκο του θα βρεις τη βιταμίνη που σου δημιουργεί διάθεση να εργαστείς και να γυμναστείς, τη Β2. Γιατί οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν ως τη βιταμίνη της ενέργειας; Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να τη χαρακτηρίσουν, όταν αποδίδει το 30% της ποσότητας που χρειάζεσαι σε ημερήσια βάση; Δηλαδή, με δύο αυγά καλύπτεις το 60%. Τέλειο;

Σου “προσδίδει” τη χολίνη που χρειάζεσαι!

Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ουσίες για τον οργανισμό, την οποία, όμως, δεν προσλαμβάνουμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Θα δεις το μυαλό σου να θυμάται και να λειτουργεί καλύτερα και γρηγορότερα.

Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες

Όπως σου έχουμε περιγράψει πολλές φορές μέσα από τη στήλη αυτή, οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τα απόβλητα των κυττάρων. Χάρη στο παντοθενικό οξύ, του οποίου το 20% της ημερήσιας ποσότητας προσφέρει το αβγό, ο μεταβολισμός ενεργοποιείται και ο οργανισμός αποτοξινώνεται.

Φάε το αβγό σου, πάρε και το φυλλικό οξύ που χρειάζεσαι!

Τα ερυθρά σου αιμοσφαίρια το χρειάζονται και το ζητούν (αρκετά συχνά). Αν είσαι έγκυος, η συγκεκριμένη ουσία θα σε βοηθήσει πολύ, αφού θα κρατήσει μακριά αρκετές ασθένειες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κύησης. Α, θα προστατέψει αποτελεσματικότερα και το βρέφος που έχεις στην κοιλιά σου.

Βελτιώνει την όραση σου

Στον κρόκο του αβγού θα βρεις δύο πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά: τη λουτεϊνη και τη ζεαξανθίνη. Τα δύο αυτά αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με με μία έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Διατροφολόγων Λονδίνου βελτιώνουν την όραση και μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν παθήσεις στην περιοχή των ματιών.

Την πρωτεΐνη του, μη ξεχάσεις! 

Σου το άφησα τελευταίο, γιατί είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεις πολύ καλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αβγό, όχι απλά σου προσφέρει την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι, αλλά και “μαθαίνει” στον οργανισμό σου πώς να την απορροφά στη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα από τις τροφές.

Read More

And More