Δίπλες, Κουραμπιέδες ή Μελομακάρονα; Έχουμε τα μυστικά για να γίνουν πιο ελαφριά

Αν το σπίτι δεν μυρίσει τζίντζερ cookie ή ροδόνερο – για να “στεριώσει” η ζάχαρη άχνη στον κουταμπιέ – πώς θα καταλάβεις Χριστούγεννα; Τι θα ήταν αυτές οι γιορτές αν δεν υπήρχαν στις αστραφτερές πιατέλες του σαλονιού τραγανά μελομακάρονα ή περίτεχνα τυλιγμένες δίπλες; Λατρεύεις τα γλυκά των γιορτών; Εμείς σου έχουμε τις συμβουλές για να τα λατρέψεις χωρίς να αντιδράσει η ζυγαριά σου.

Smart Tips ζαχαροπλαστικής για να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου στη ζαχαροπλαστική και παράλληλα οι δημιουργίες σου να είναι ελαφριές και ακαταμάχητες. Η διαιτολόγος Ελένη Σολωμού μας δίνει όλες τις πολύτιμες πληροφορίες…

Γλυκιές αντικαταστάσεις
Όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν στερούνται γεύσης, αν αντικαταστήσουμε την άσπρη ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Επάξιοι αντικαταστάτες της ζάχαρης σε ό, τι αφορά τη γλυκύτητα, αποτελούν οι γλυκοζίτες στεβιόλης (φυτό stevia) και η σουκραλόζη. Με αυτόν τον τρόπο και γλυκιά γεύση επιτυγχάνουμε (υψηλότερης γλυκαντικής ισχύς έναντι ζάχαρης) και χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο.

Smart Tip: Σημείωσε πως για κάθε 1 γρ. στέβια και σουκραλόζης παίρνεις μηδέν θερμίδες, ενώ ένα μόλις γρ. ζάχαρης δίνει 4 θερμίδες. Που να βάλεις δλδ 500γρ. για να δέσει η ζύμη των μελομακάρονων.

Και για να μην σπας το κεφάλι σου, δες στον πίνακα που ακολουθεί πόση στέβια πρέπει να βάλεις στα γλυκά σου:

Δες το φυτικά!
Βγάλε το βούτυρο από όπου το ζητά η συνταγή και βάλε μαλακή μαργαρίνη! Η μαλακή μαργαρίνη είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά, πολύτιμες λποδιαλυτές βιταμίνες A, D και Ε χωρίς trans λιπαρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι του βουτύρου. Μπορεί το θερμιδικό περιεχόμενο που αντιστοιχεί στην ίδια ποσότητα βουτύρου και μαλακής μαργαρίνης να μην παρουσιάζει σημαντική διαφορά (1 κ.γ. βούτυρο αποδίδει 37 kcal, 1 κ.γ. μαλακή μαργαρίνη αποδίδει 35 kcal), όμως οι μαλακές μαργαρίνες εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στη θωράκιση της καρδιάς !

Κάνε οικονομία υλικών
Σκέψου ότι τα γλυκά δεν τα φτιάχνεις για σένα αλλά για τους καλεσμένους σου και για να μυρίσει το σπίτι το άρωμα των χριστουγέννων. Την ίδια γεύση με λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, μπορείς να την πετύχεις υπολογίζοντας ακριβώς τις μερίδες που χρειάζεσαι και μειώνοντας την προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών υλών κατά το 1/3.

Cooking Tip: Προτίμησε το σιρόπι για τα μελομακάρονα ή τις δίπλες σου να περιέχει περισσότερο μέλι και λιγότερη ζάχαρη. Η γεύση είναι ίδια και απαράλλαχτη, όμως οι θρεπτικές ιδιότητες του μελιού αντισταθμίζουν σε κάθε περίπτωση τις θερμίδες.

See the… light!
Προτίμησε τα light γαλακτοκομικά γενικότερα. Αν χρειαστεί κάποια συνταγή γιαούρτι ή γάλα, προτίμησε εκείνα με τα χαμηλά λιπαρά.

Smart Tip: Κι επειδή ξέρω τι θα μου πεις, πως η κρέμα γάλακτος χωρίς λιπαρά μοιάζει σαν το αμίμητο που έλεγε ο Κωνσταντάρας “ένας καφές, χωρίς καφέ”, σου έχω τη λύση. Υπάρχει στο εμπόριο φυτική κρέμα, ειδική για ζαχαροπλαστική που θα σου προσφέρει την εγγύηση πως η σαντιγί σου θα είναι όσο σφιχτή χρειάζεται.

Μην τα βλέπεις όλα μαύρα
Η σκούρα απόχρωση στα υλικά σου προέρχεται από τη δύναμη της ολικής αλέσεως! Είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε το άσπρο αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην εντερική λειτουργία και στη μειωμένη απορρόφηση λίπους.

Cooking Tip: Η μαύρη ζάχαρη επίσης, θα δώσει πιο γεμάτη γεύση και λαχταριστό χρώμα στα ginger cookies σου. Άσε που περιέχει και βιταμίνες και φυτικές ίνες!

Dry fruit, dry!
Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα φρούτα για να δώσετε πιο γλυκιά γεύση στα επιδόρπια, γλιτώνοντας τα λιπαρά και τη ζάχαρη.

Cooking Tip: Μείωσε κατά μισό ποτήρι τη ζάχαρη από τα κουλουράκια ή τα μελομακάρονα και ψιλόκοψε στη ζύμη σου δαμάσκηνα, βερύκοκα ή ξερά σύκα. Απίθανη παραλλαγή που μειώνει τις θερμίδες, αλλά απογειώνει τη γεύση.

Read More

And More