Καρπούζι – Πεπόνι: Οι θερμίδες, η ιδανική ποσότητα και τα σημαντικά τους οφέλη

Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι και πεπόνι, δεν γίνεται! Είναι η δροσερή επιλογή για σνακ και πρωινό, το μαγικό συστατικό στους χυμούς και η τελική πινελιά για τις φωτό σου στο instagram. Ναι, έτσι είναι! Πολλές φορές όμως έχεις αναρωτηθεί τις θερμίδες τους, την ιδανική ποσότητα, καθώς και τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στο σώμα μας. Γι’ αυτό απευθήνθηκα στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ελένη Σολωμού, με σκοπό να λύσει κάθε απορία. Ο λόγος στην ειδικό…

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και τα φρούτα έχουν την τιμητική τους! Καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα… Όλοι αυτοί οι αρωματικοί, δροσεροί και γευστικοί πειρασμοί συμπληρώνουν το καλάθι των καλοκαιρινών φρούτων και αποτελούν ισχυρό, τονωτικό κοκτέιλ ενέργειας, αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών για τον οργανισμό.

Ένα από τα δημοφιλέστερα διατροφικά debate αφορά το καρπούζι και το πεπόνι. Και τα δύο αυτά για πολλούς από εμάς τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας και προτίμησης έναντι των υπόλοιπων καλοκαιρινών φρούτων.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και την ιδανική ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε!

Η ιδανική ποσότητα

Καθημερινά μπορούμε να τρώμε 2-3 φρούτα όπου η κάθε μερίδα σε καρπούζι ή πεπόνι αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι τσαγιού (300-350 γραμμάρια). Το καρπούζι και το πεπόνι σίγουρα δεν παχαίνουν, μιας και δεν έχουν πολλές θερμίδες, καθόλου λιπαρά, αλάτι και χοληστερόλη.

Καρπούζι

Θερμίδες ανά 100γρ.: 30

Τα πιο σημαντικά οφέλη του:

  • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία) το καθιστά ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου.
  • Τα σπόρια του περιέχουν την ουσία cucurbocitrin, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή νεφρική λειτουργία.
  • Ο δροσερός χυμός του προκαλεί διούρηση (λόγω των κιτρουλίνης και αργινίνης), καθαρίζοντας τα νεφρά από άλατα και πύον. Η συχνή του κατανάλωση αποτελεί “φάρμακο’ για τις κυστίτιδες, την ουρική αρθρίτιδα και όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.
  • Διαθέτει βιταμίνη B6, απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης, μελατονίνης και ντοπαμίνης. Οι τελευταίες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή νευρική λειτουργία.
  • Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή ακόμα και στους διαβητικούς.
  • Είτε μόνο του, είτε συνδυασμένο με τυριά χαμηλά σε λιπαρά, είτε σε γρανίτα αποτελεί ένα θρεπτικό σνακ για όλη την οικογένεια.


Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το καρπούζι;

Προσοχή στην κατανάλωση καρπουζιού θα πρέπει να δείχνουν τα άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα, διότι το καρπούζι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση.

Πεπόνι

Θερμίδες ανά 100γρ.: 34

Τα πιο σημαντικά οφέλη του:

  • Η αδενοσίνη, η οποία βρίσκεται στο πεπόνι, αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και βοηθά στην αραίωση του αίματος και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό προκαλεί έντονη διούρηση. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή φρούτου για τους υπερτασικούς.
  • Λόγω των σημαντικών ποσών βιταμίνης C και β- καροτίνης, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προστατεύοντάς τον από το οξειδωτικό στρες και όλες τις χρόνιες νόσους.
  • Περιέχει βιταμίνη B6 συντελώντας, έτσι, στην καλύτερη πνευματική λειτουργία.
  • Το πεπόνι αποτελεί συστατικό αρκετών καλλυντικών επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι τονώνει το δέρμα και βελτιώνει την ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
  • Ιδανική επιλογή για να φτιάξουμε γρανίτες, παγωτό ή χυμό. Μας αρέσει εξίσου ωμό σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.


Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το πεπόνι;

Όσοι υποφέρουν από εκολπώματα καλό είναι να προσέχουν την υπερκατανάλωση πεπονιού λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.

Κράτα το

Read More

And More