ΚΑΡΠΟΥΖΙ – ΠΕΠΟΝΙ: Πόσες θερμίδες έχουν, τι πρέπει να προσέξουμε, ποιες παγίδες κρύβουν;

Τι μας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη καλοκαίρι; Μα φυσικά το δροσερό καρπούζι και το νοστιμότατο πεπόνι, που είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές των καλοκαιρινών μας διακοπών και όχι μόνο, από τα παιδικά μας χρόνια. Κακά τα ψέματα, καμία από εμάς δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτές τις ζεστές μέρες χωρίς τη συντροφιά μιας φέτας καρπούζι ή πεπόνι και χωρίς τη δροσερή τους γεύση. Ξέρεις όμως πόσες θερμίδες έχει το καθένα; Ποια είναι η ιδανική ποσότητα που μπορούμε να φάμε και με τι μπορούμε να το συνδυάσουμε για μην πάρουμε κιλά;

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα αναλύσουμε στο σημερινό μας άρθρο. Επειδή ξέρω ότι αυτήν την περίοδο τα συγκεκριμένα φρούτα βρίσκονται πρώτα στις επιλογές σου κάθε ώρα της ημέρας, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου έχει σκοπό να ενημερώσει εμένα κι εσένα για όλα αυτά που μέχρι στιγμής δεν γνωρίζαμε. Και μην νομίζεις ότι επειδή αναφερόμαστε σε φρούτο οι θερμίδες απουσιάζουν. Αντιθέτως, αυτές οι επιλογές μπορούν να γίνουν ο εχθρός στη διατροφή μας και η αιτία που θα κοιτάμε τον αυξημένο αριθμό της ζυγαριάς μας απορημένες… αν φυσικά δεν είμαστε προσεκτικές!


ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ;

Κάποιες φορές προκύπτει ένα ζήτημα για την ποσότητα που θα καταναλώσουμε, γιατί ενώ έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τα καθιστά αρκετά ξεδιψαστικά, έχουν και αρκετά σάκχαρα. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό και εννοείται πως δεν θεωρείται αμελητέα η κατανάλωσή τους. Οπότε, καλό θα ήταν να είμαστε λίγο προσεκτικές και να μην υπερβάλουμε με την ποσότητα. Ένας ακόμη λόγος που θεωρούνται ιδιαίτερα “αθώα” είναι η διουρητική τους δράση, η οποία όμως αποβάλει τα υγρά και όχι τις θερμίδες.


ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Σε μια φυσιολογική διατροφή ή δίαιτα δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, καθώς επιτρέπονται τα πάντα με μέτρο και σύνεση. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι σαφώς περισσότερο δελεαστικά από τα χειμερινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα τρώμε σε απεριόριστες ποσότητες. Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες, συστήνεται η κατανάλωση 2-4 φρούτων ημερησίως. Πώς μεταφράζεται όμως αυτό στο πεπόνι και το καρπούζι; Εδώ είναι μια μικρή παγίδα που πρέπει να προσέξουμε, καθώς τις περισσότερες φορές παίρνουμε το μαχαίρι και κόβουμε ένα τεράστιο κομμάτι, χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες.

  • 1 φρούτο = 1 λεπτή φέτα καρπούζι (περίπου 200 γρ)
  • 1 φρούτο = 1 λεπτή φέτα πεπόνι (περίπου 200 γρ.)

Και οι δύο επιλογές περιέχουν 60 θερμίδες, όπως εξάλλου και όλα τα ισοδύναμα φρούτων.

ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ;
Ίσως ένα από τα κύρια ερωτήματα που έχουμε είναι αν αυτά τα φρούτα βοηθούν στο αδυνάτισμα. Αν τα καταναλώσουμε σε φυσιολογική ποσότητα, σαφώς και βοηθούν. Μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως γλυκά και μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό επιδόρπιο στην ταβέρνα ή στο σπίτι. Τέλος, μπορούμε να τα καταναλώσουμε σαν γεύμα μαζί με τυρί ή με κάποιο αλλαντικό, αρκεί και πάλι να μην ξεφεύγουμε στην ποσότητα.ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΜΕ ΦΕΤΑ Ή ΠΡΟΣΟΥΤΟ

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μια λεπτή φέτα καρπούζι μας δίνει 60 θερμίδες. Αν το συνδυάσουμε όμως με ένα σπιρτόκουτο φέτα μπορούμε να φτάσουμε και τις 160. Αντίστοιχα, από μια λεπτή φέτα πεπόνι παίρνουμε 60 θερμίδες και σε συνδυασμό με μια φέτα προσούτο, το άθροισμα φτάνει στις 100.

Το ζήτημα είναι λοιπόν αν μπορούμε να αρκεστούμε σε αυτές τις μερίδες και πόση ποσότητα θα χρειαστεί να καταναλώσουμε για να χορτάσουμε. Αν επιλέξουμε αυτούς τους συνδυασμούς ώστε να αντικαταστήσουμε ένα σνακ, λογικά θα πρέπει να είμαστε καλυμμένες και το στομάχι μας επαρκώς γεμάτο. Αν όμως προορίζουμε αυτές τις επιλογές για να καταλαγιάσουμε τη βραδινή μας πείνα, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικές και να διατηρήσουμε την ποσότητα στα πλαίσια που αναφέραμε πριν.


Πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτή η απολαυστική εναλλαγή
γλυκού αλμυρού που μπορεί να μας ξεγελάσει, με αποτέλεσμα να ξεφύγουμε πολύ θερμιδικά. Η μεγάλη παγίδα όμως είναι πως πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε ότι το παρακάνουμε, καθώς πιστεύουμε ότι δεν έχουμε καταναλώσει κανονικό φαγητό… πράγμα που δεν ισχύει.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Για να προσέξουμε τη γραμμή μας, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φαμε τους παραπάνω συνδυασμούς για πρωινό ή κολατσιό, όπως το τοστ. Αντί για ψωμί δηλαδή, μπορούμε να πάρουμε την ίδια ποσότητα υδατανθράκων από τα φρούτα για να έχουμε ενέργεια όλη μέρα.

Από εκεί και έπειτα, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε κάποια φρουτοσαλάτα ή κάποιο smoothie, σαν απογευματινό μαζί με γιαούρτι ή γάλα, ή στα κυρίως γεύματα και στις σαλάτες, δημιουργώντας νόστιμα, χορταστικά και χαμηλά σε θερμίδες πιάτα. Μπορούμε ακόμα να ψήσουμε το καρπούζι και να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα κρεατικά (σαν σάλτσα ή συνοδευτικό) γλιτώνοντας έτσι το ρύζι ή τις πατάτες. Ο τρόπος είναι απλός, καθώς εύκολα μπορούμε να το βάλουμε στο γκριλ ή στη σχάρα με τα κάρβουνα.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More