Καρπούζι & Πεπόνι: Τα πιο δημοφιλή φρούτα της εποχής και πως βοηθούν στο αδυνάτισμα

Είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού και πάντα διεκδικούν μια θέση στο πιάτο μας! Και τα δύο φρούτα είναι ιδανικά για τη διατροφή και το αδυνάτισμά μας, καθώς πέρα από δροσερά και ελαφριά σνακ, έχουν ελάχιστες θερμίδες. Και τι άλλο ακόμα; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μπουλούμπαση Μαργαρίτα σου αναλύει τα οφέλη τους στην υγεία αλλά και στο αδυνάτισμα, δίνοντάς σου όλες τις πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία!

ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Το καρπούζι είναι πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Περιέχει βιταμίνη Β6 απαραίτητη για τη σύνθεση σεροτονίνης (ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση, την όρεξη, τον ύπνο και την πέψη). Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λυκοπένιο, το οποίο συμβάλει στην προστασία του καρκίνου. Επιπλέον, το καρπούζι αποτελεί διουρητικό (λόγω της κιτρουλίνης και αργινίνης) καθαρίζοντας τα νεφρά. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη C, η οποία δρα προστατευτικά για τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου και καλίου. Η περιεκτικότητά του σε νερό φτάνει το 90%, έτσι μπορούμε να αναπληρώσουμε τα υγρά που αποβάλλονται από τον οργανισμό λόγω εφίδρωσης ή φυσικής δραστηριότητας.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Αποτελεί πολύ καλό συστατικό για το αδυνάτισμα, έχει χαμηλή θερμιδική αξία, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό (94 γρ.) και σε φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, καθιστώντας το ιδανική επιλογή σε διατροφή απώλειας βάρους. Τα 100 γρ. ισοδυναμούν μόνο με 30 θερμίδες!


ΠΕΠΟΝΙ
Το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχει βιταμίνη C και Β-καροτένιο, συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμβάλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας. Επιπλέον, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες χάρη στην αδενοσίνη και από ό,τι φαίνεται βοηθάει στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών.

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Περιέχει βιταμίνη Α, Β6, θειαμίνη και νιασίνη, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η νιασίνη είναι εκείνη που παίζει ενεργό ρόλο στην λιπόλυση. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C καταπολεμούν την ενοχλητική όψη φλοιού πορτοκαλιού και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Τέλος, έχει ελάχιστες θερμίδες, αφού μόλις 100 γρ. ισοδυναμούν με 35 θερμίδες, ενώ έχει την ιδιότητα να φουσκώνει το στομάχι και άρα να βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ


Νικητής και χαμένος δεν υπάρχει γιατί όπως κατάλαβες και τα δύο καλοκαιρινά φρουτάκια είναι εξίσου ευεργετικά για τη σιλουέτα σου. Όποιο κι αν επιλέξεις, να ξέρεις πως θα οφελήσεις πολύ την υγεία, το σώμα αλλά και το δέρμα σου!

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More