Κολοκύθα: Η υπερτροφή του φθινοπώρου που προσέχει το σώμα και τη σιλουέτα σου

Είναι στην εποχή της και ακόμα ειδικότερα στο μήνα της. Γιατί, ο Οκτώβριος θέλει την κολοκύθα του. Πορτοκαλοκίτρινη, με ιδιαίτερη γεύση και υφή, ξέρει να σαγηνεύει τον αμφιβληστροειδή και τον ουρανίσκο σου, αλλά και να προσέχει τη σιλουέτα σου, αφού η σάρκα τους “κρύβει” νοστιμιά, αλλά όχι θερμίδες. Ένα φρέσκο, υγιεινό σνακ που φροντίζει το σώμα σου καθολικά. Αλήθεια, γνωρίζεις τι προσφέρει στον οργανισμό σου; Ποια είναι τα οφέλη της; Scroll Down!

Έχει πολύ λίγες θερμίδες. Όπως αναφέρουν ειδικοί, 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κολοκύθας προσθέτουν στο σώμα σου μόλις 20 θερμίδες, ενώ την ίδια στιγμή δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι είτε σκέτη, είτε συνδυασμένη με άλλα λαχανικά, η κολοκύθα μπορεί να μετατραπεί σε ένα άκρως υγιεινό και διαιτητικό σνακ, το οποίο θα θέλεις να καταναλώνεις σε κάθε lunch break στο γραφείο. Γιατί, σου δίνει γεύση και όχι περιττά κιλά. Κάθε άλλο.

Μην υποτιμάς τις φυτικές ίνες, που βρίσκονται τόσο στην απαλή σάρκα, όσο και στη σκληρή φλούδα της. Όπως επισημαίνουν αρκετοί διατροφολόγοι, ένα φλιτζάνι γεμάτο με κομμάτια κολοκύθας δίνει στον οργανισμό το 1/3 της ποσότητας που χρειάζεται καθημερινά. Αυτές οι μαγικές ίνες, ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας, αλλά και της λιγούρας που χτυπάει την πόρτα του στομάχου σου αρκετές φορές την ημέρα. Έτσι, αισθάνεσαι χορτάτη και δεν υποκύπτεις σε… διατροφικές ατασθαλίες, που μπορούν να ροκανίσουν, όχι τους κοιλιακούς σου, αλλά την προσπάθεια που κάνεις να μείνεις πιστή στη δίαιτα και στο στόχο σου.

Φουλ της… βιταμίνης. Τώρα που η θερμοκρασία και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, χρειάζεται να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι σε κάθε μορφής ασθένεια. Α, και φυσικά να διευκολύνεις τη λειτουργία σημαντικών οργάνων και συστημάτων. Να κεράσω ένα κομμάτι κολοκύθα; Πρόκειται για αληθινή υπερτροφή, πλούσια σε βιταμίνες. Βιταμίνη Α, για να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα, τη στοματική σου υγιεινή σε άριστη κατάσταση, και το δέρμα σου λαμπερό. C, για να προσφέρεις στον οργανισμό σου αντιοξειδωτικά και να ενισχύσεις την ασπίδα του απέναντι σε μολύνσεις. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο. 

Χρώμα και αντιοξειδωτικά. Όχι, τα δύο αυτά στοιχεία δεν βρίσκονται τυχαία στην ίδια πρόταση. Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στα β-καροτένια, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα σου από τη φθορά, βοηθώντας τα να εκτελούν αποτελεσματικά τη λειτουργία τους.

Πιο γερή καρδιά. Η σύσταση της κολοκύθας βοηθάει την καρδιά σου να είναι δυνατή, να εκτελεί σωστά τη λειτουργία της, ενώ την ίδια στιγμή προλαμβάνει τις παθήσεις του συγκεκριμένου οργάνου, κρατώντας σε safe and sound.

Κοιμάσαι καλύτερα. Το πορτοκαλί super-food του φθινοπώρου είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ηρεμείς, χαλαρώνεις, ξεκουράζεσαι, όσο η κολοκύθα αυξάνει την παραγωγή της βασικής ορμόνης της ευεξίας, τη σεροτονίνη. 

Να κεράσω κολοκυθόπιτα;

 

Read More

And More