Μην ακούς τους μύθους! Το αυγό κάνει (πολύ) καλό στην υγεία σου

Γύρω από το όνομα του πλανώνται πολλοί μύθοι. Μερικοί υποστηρίζουν ότι μόλις το φας, θα δεις τη χοληστερόλη σου να εκτοξεύεται στα ύψη. Άλλοι ότι θα παχύνεις ευκολότερα και ταχύτερα. Όμως, όπως σου είπα και στην πρώτη πρόταση, όλα αυτά είναι μύθος. Τα αυγά είναι νόστιμα, θρεπτικά και, αν ζητήσεις από το διαιτολόγο σου να σου δημιουργήσει δίαιτα, ετοιμάσου να δεις το αυγό στη λίστα με τις must τροφές. Και, αν ακόμα δυσανασχετείς, σου έχω μερικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι το αυγό είναι το magic food που πρέπει να εντάξεις asap στη διατροφή σου.

Αρχικά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στο αυγό υπάρχουν δύο βασικά μέρη: ο κρόκος και το ασπράδι. Στον κρόκο θα βρεις το 80% των θερμίδων. Στο ασπράδι, κυρίως, νερό και πρωτεΐνη. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση, δε σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσεις τον κρόκο από το menu σου. Και, αυτό, γιατί στον κρόκο θα βρεις:

– Βιταμίνη Β12. Δεν θα τη βρεις σε πολλές τροφές. Στο αυγό, θα τη συναντήσεις σε μεγάλη ποσότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά στην ανάπτυξη και διάπλαση του DNA. Επίσης, θα δεις το μεταβολισμό σου να τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς και το δέρμα σου να γίνεται πιο λαμπερό και να ακτινοβολεί υγεία. Γιατί, η ομορφιά πηγάζει από μέσα σου (μας).

– Παντοθενικό οξύ. Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό το οξύ, θα ξεκινήσω λέγοντας σου ότι είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για το μεταβολισμό σου. Ένα αυγό σου προσφέρει το 20% της ημερήσιας ποσότητας στο συγκεκριμένο οξύ. Παράλληλα, η ουσία αυτή παράγει ορμόνες, που εξαφανίζουν τις ελεύθερες ρίζες.

– Βιταμίνη Β2. Μπορεί να την ακούσεις και ως “ριβοφλαβίνη”. Εσύ, αποθήκευσε τη στο μυαλό σου ως τη βιταμίνη της ενέργειας. Και πώς αλλιώς θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω, όταν αποδίδει το 30% της ποσότητας που χρειάζεσαι σε ημερήσια βάση; Δηλαδή, με δύο αυγά καλύπτεις το 60%. Όλα καλά; Ναι (νομίζω).

– Χολίνη. Θα τη βρεις στον κρόκο. Αν δε τη γνωρίζεις, τότε μάλλον δεν τρως σωστά. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ουσίες για τον οργανισμό, την οποία, όμως, δεν απολαμβάνουμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Θα δεις το μυαλό σου να θυμάται και να λειτουργεί καλύτερα και γρηγορότερα.

– Φυλλικό οξύ. Τα ερυθρά σου αιμοσφαίρια το χρειάζονται και το ζητούν (αρκετά συχνά). Αν είσαι έγκυος, η συγκεκριμένη ουσία θα σε βοηθήσει πολύ, αφού θα κρατήσει μακριά αρκετές ασθένειες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κύησης. Α, θα προστατέψει αποτελεσματικότερα και το βρέφος που έχεις στην κοιλιά σου.

– Πρωτεΐνη. Το άφησα τελευταίο, γιατί θεωρώ δεδομένο ότι το γνωρίζεις. Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Και σαν να μη έφθανε αυτό: το αυγό εξασκεί τον οργανισμό σου, ώστε να την απορροφά σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Και αν είσαι, ακόμα, διστακτική απέναντι στο αυγό, ελέω χοληστερόλης, σκέψου ότι ο οργανισμός μας παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης από το τρόφιμα, με το υπόλοιπο 80% να το συνθέτει μόνος του. Επομένως, δες το αλλιώς και πρόσθεσε το αυγό στη διατροφή σου.

 

Read More

And More