Μύθοι και αλήθειες γύρω από το αδυνάτισμα! Τελικά τι ισχύει και τι όχι;

Ναι, μεν, ο βασικός σου διατροφικός στόχος είναι να αδυνατίσεις, αλλά είσαι σίγουρη τι ακριβώς πρέπει να κάνεις, για να τον πετύχεις; Ψάχνεις, αλλά βρίσκεις τις σωστές πληροφορίες; Τις συμβουλές, που θα σου χαρίσουν τη σιλουέτα που ονειρεύεσαι ή απλά παρασύρεσαι σε μύθους, που τελικά δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση; Η διαιτολόγος, Τσαμπίκα Κοντογιάννου, μας βοηθάει να αντιληφθούμε τι ισχύει και τι όχι και τόσο πολύ γύρω από το αδυνάτισμα. Για να δούμε, τι θα αλλάξουμε και τι θα κρατήσουμε!

 

 

Μύθος νο.1: Αν ένα τρόφιμα είναι υγιεινό, τότε μπορείς να φας όσο θέλεις

Η αλήθεια: Τα υγιεινά τρόφιμα εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες, ζάχαρη, νάτριο και λίπος.

Εντάξει μπορεί να έφαγες λίγο παραπάνω λάδι, όμως το ψωμί ήταν πολύσπορο και αντί για γλυκό δοκίμασες αποξηραμένα φρούτα. Κι όμως, όπως αναφέρει η διαιτολόγος, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα καρυδιών, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα, η βρώμη, ο φρέσκος χυμός, είναι τρόφιμα υγιεινά, δεν είναι όμως και χωρίς θερμίδες. Για την ακρίβεια κάποια από αυτά έχουν αρκετές, όπως για παράδειγμα μισό αβοκάντο που ισοδυναμεί με 161 θερμίδες ή 18 κάσιους με 163 θερμίδες. Ωχ!

 

Μύθος νο.2: Αν το παρακάνεις σε ένα γεύμα, παραλείπεις το επόμενο και… όλα μέλι – γάλα!

Η αλήθεια: Ακόμη κι αν έχεις φάει πολύ προηγουμένως, όταν αφήνεις το στομάχι χωρίς φαγητό για πολλές ώρες επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, αφού δεν υπάρχουν τα μικρά και συχνά γεύματα για να κάνει τις επιθυμητές καύσεις.

“Για να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του μεταβολισμού, πρέπει να παίρνεις σίγουρα πρωινό, και τα επόμενα γεύματα να απέχουν 2-3 ώρες το ένα από το άλλο, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο θετικά το μεταβολισμό, αποτρέπει επιπλέον την τάση για τσιμπολόγημα, η οποία θα οδηγήσει σε υπερβολές και καταχρήσεις αργότερα μέσα στην ημέρα” τονίζει η διαιτολόγος.

 

Μύθος νο.3: Αν “κόψεις” εντελώς τους υδατάνθρακες, θα αδυνατίσεις συντομότερα

Η αλήθεια: Μπορεί αρχικά να χάσεις κιλά αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, σύντομα όμως θα τα πάρεις πίσω όταν επιστρέψεις σε έναν κανονικό τρόπο διατροφής, αφού στην πραγματικότητα καμία τροφή δεν μπορεί να λείπει από το διαιτολόγιο σου αιωνίως. Θυμήσου ότι αν επιλέξεις τους σωστούς, τότε ίσως να αδυνατίσεις και ευκολότερα.

“Απαλλάξου από τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες, όπως λευκό αλεύρι, λευκά ζυμαρικά κτλ και επιλέξτε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και τα φρούτα. Είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό και επιπλέον προσφέρουν ενέργεια. Έτσι, μπορούν να σε βοηθήσουν να καταναλώνεις λιγότερες συνολικές θερμίδες μέσα στην ημέρα” υπογραμμίζει.

 

Μύθος νο.4: Δεν πρέπει να τρως μετά τις 20.00, αν θέλεις να αδυνατίσεις

Η αλήθεια: Η ώρα που θα φάει κάποιος, δεν έχει σημασία, αλλά η καθημερινή συνολική πρόσληψη θερμίδων. Εκείνο που έχει σημασία είναι το τελευταίο μας γεύμα να είναι τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο. Οπότε, το ρυθμίζεις ανάλογα με το ωράριο σου.

“Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, τα τρόφιμα που καταναλώνονται τη νύχτα, αυτόματα αποθηκεύονται ως λίπος, δίνοντας έτσι στον εαυτό σου ένα καλό κίνητρο να σταματήσει να τρώει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. “Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος, είναι να παρακολουθείτε την πρόσληψη θερμίδων σας όλη την ημέρα, χωρίς να υπερβαίνει το σύνολο των θερμίδων που είναι ιδανικό για εσάς” εξηγεί η διαιτολόγος.

 

Μύθος νο.5: Η σαλάτα είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να αδυνατίσεις

Η αλήθεια: Αν και τα λαχανικά είναι γενικά χαμηλά σε θερμίδες, τα επιπλέον συστατικά που όλοι βάζουμε στις σαλάτες δεν είναι!

Η διαιτολόγος είναι ξεκάθαρη: δύο φλιτζάνια χόρτα έχουν μόλις 10 θερμίδες! Αν όμως προσθέσεις φέτα (90 θερμίδες), καρύδια (93 θερμίδες), κομμάτια μπέικον (50 θερμίδες), κοτόπουλο (139 θερμίδες), αποξηραμένα cranberries (46 θερμίδες), κρουτόν (100 θερμίδες), αυγό βραστό (78 θερμίδες), αβοκάντο (114 θερμίδες) το υγιεινό γεύμα σου θα πλησιάσει τις 800 θερμίδες! Πρόβλημα, ε; Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σαλάτες μετατρέπονται ξαφνικά σε εχθρό σου. Κάθε άλλο. Απλά, πρέπει να γνωρίζεις τι “κρύβουν” τα συστατικά που με ιδιαίτερη χάρη προσθέτεις.

 

 

Read More

And More