Μύθοι και αλήθειες γύρω από το αδυνάτισμα! Τελικά τι πρέπει να κάνεις για να χάσεις κιλά;

Είσαι σίγουρη πως ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να αδυνατίσεις; Πόσο βέβαιη είσαι πως όλα όσα έχεις ακούσει για τις συνήθειες που σε βοηθούν να χάσεις κιλά είναι και αληθινές;

Ισχύει πως πρέπει να μην τρως το βράδυ; Είναι αλήθεια πως όσο πιο light είναι ένα προϊόν, τόσο περισσότερα κιλά θα χάσεις; Μπορείς να χάσεις περισσότερα κιλά αν αγοράζεις τρόφιμα χωρίς γλουτένη; Με τη βοήθεια της διαιτολόγου-διατροφολόγου Τσαμπίκας Κοντογιάννου καταρρίπτουμε 9 καλά στερεωμένους μύθους σχετικά με τη δίαιτα

Μύθος νο. 1: Δεν πρέπει να τρως μετά τις 20.00 αν θέλεις να αδυνατίσεις

Η αλήθεια: Η ώρα που θα φάει κάποιος, δεν έχει σημασία, αλλά η καθημερινή συνολική πρόσληψη θερμίδων. Εκείνο που έχει σημασία είναι το τελευταίο μας γεύμα να είναι τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, τα τρόφιμα που καταναλώνονται τη νύχτα, αυτόματα αποθηκεύονται ως λίπος, δίνοντας έτσι στον εαυτό σου ένα καλό κίνητρο να σταματήσει να τρώει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. “Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος, είναι να παρακολουθείτε την πρόσληψη θερμίδων σας όλη την ημέρα, χωρίς να υπερβαίνει το σύνολο των θερμίδων που είναι ιδανικό για εσάς” εξηγεί η διαιτολόγος.

Μύθος νο. 2: Όσο πιο light είναι ένα τρόφιμο, τόσο το καλύτερο
Η αλήθεια: Τα πιο light τρόφιμα μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά, αλλά όχι χωρίς να αυξάνεται το νάτριο, η ζάχαρη, τα χημικά πρόσθετα ή οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε προϊόντα light έως 2% και όχι περισσότερο επεξεργασμένα.

“’Οταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ένα τρόφιμο ως light, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο και καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ή περισσότερες θερμίδες. Έτσι, για να παρατηρήσεις κάθοδο στη ζυγαριά, φρόντισε να καταναλώνεις light προϊόντα στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και να αντικαθιστάς με αυτά τα αντίστοιχα πλήρη, σε ίσες ποσότητες. Θυμήσου ότι πέρα από τα light αναψυκτικά και ορισμένα κρύα ροφήματα τσαγιού που αποδίδουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες, πολλά άλλα light τρόφιμα και ποτά περιέχουν θερμίδες, που μπορούμε να διαβάσουμε στις ετικέτες τους!”

Μύθος νο. 3.: Αν ένα τρόφιμα είναι υγιεινό, τότε μπορείς να φας όσο θέλεις
Η αλήθεια: Τα υγιεινά τρόφιμα εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες, ζάχαρη, νάτριο και λίπος.

“Λαδάκι του Θεού είναι”! Εντάξει μπορεί να έφαγες λίγο παραπάνω, όμως το ψωμί ήταν ολικής και αντί για γλυκό δοκίμασες αποξηραμένα φρούτα. Κι όμως: “Το ψωμί ολικής αλέσεως και τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα καρυδιών, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα, η βρώμη, ο φρέσκος χυμός, είναι τρόφιμα υγιεινά, δεν είναι όμως και χωρίς θερμίδες” αναφέρει η διαιτολόγος. Για την ακρίβεια κάποια από αυτά έχουν πολλές θερμίδες, όπως για παράδειγμα μισό αβοκάντο που ισοδυναμεί με 161 θερμίδες ή 18 κάσιους με 163 θερμίδες. Οπότε, επιμένεις υγιεινά, χωρίς όμως να χάνεις το μέτρο!!

Μύθος νο. 4: Αποφεύγω το κρέας, σημαίνει αυτόματα πως θα αδυνατίσω
Η αλήθεια: Μπορεί το κρέας και τα προϊόντα του να περιέχουν λιπαρά και θερμίδες, όμως υπάρχουν και vegan τρόφιμα που περιέχουν κενές θερμίδες. Δηλαδή θερμίδες που δεν μας δίνουν κάτι διατροφικά αλλά μόνο θερμιδικά.

Για να καταλάβεις σε μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να εντάσσονται και οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, η μαύρη σοκολάτα, όλα τρόφιμα vegeterian. “Aν η διατροφή σας είναι γεμάτη από αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσετε βάρος, και μπορείτε αντίθετα να καταλήξετε αυξάνοντας το βάρος”. Για να χάσεις βάρος ως vegetarian πρέπει, όπως και σε κάθε περίπτωση να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή. Πολλά φρούτα, λαχανικά, vegan πηγές πρωτεϊνών, όπως τα φασόλια και το τυρί tofu και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μύθος νο. 5: Γυμνάζομαι, άρα τρώω όσο και όποτε θέλω
Η αλήθεια: Τα πάντα στο αδυνάτισμα είναι θέμα ισοζυγίου. Αν γυμνάζεσαι, αλλά παρόλα αυτά καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες σε φαγητό, τότε δεν πρόκειται να χάσεις βάρος.

Για να το κάνεις εικόνα σκέψου αυτό. Το εντατικό τρέξιμο διάρκειας 30′ λεπτών μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις εως και 300 θερμίδες. Αν στο καπάκι καθίσεις να φας ένα cheeseburger, που έχει 700 θερμίδες, όχι μόνο δεν θα χάσεις, αλλά θα έχεις επιβαρύνει το σώμα σου με 400 θερμίδες.

Μύθος νο. 6: Αν το παρακάνεις σε ένα γεύμα, παραλείπεις το επόμενο και… “ισοφαρίζεις”!

Η αλήθεια: Ακόμη κι αν έχεις φάει πολύ προηγουμένως, όταν αφήνεις το στομάχι χωρίς φαγητό για πολλές ώρες επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, αφού δεν υπάρχουν τα μικρά και συχνά γεύματα για να κάνει τις επιθυμητές καύσεις.

“Για να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του μεταβολισμού, πρέπει παίρνεις σίγουρα πρωινό, και τα επόμενα γεύματα να απέχουν 2-3 ώρες το ένα από το άλλο, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο θετικά το μεταβολισμό, αποτρέπει επιπλέον την τάση για τσιμπολόγημα, η οποία θα οδηγήσει σε υπερβολές και καταχρήσεις αργότερα μέσα στην ημέρα” σημειώνει η διαιτολόγος.

Μύθος νο.7 : Αν τρώω σαλάτες, αδυνατίζω

Η αλήθεια: Αν και τα λαχανικά είναι γενικά χαμηλά σε θερμίδες, τα επιπλέον συστατικά που όλοι βάζουμε στις σαλάτες δεν είναι! Έτσι, μπορεί κάποιες επιλογές σε σαλάτα να είναι πιο λάθος για τη δίαιτά σου, ακόμη και από μια μπριζόλα.

Σκέψου το εξής: δύο φλιτζάνια χόρτα έχουν μόλις 10 θερμίδες! Αν όμως προσθέσεις φέτα (90 θερμίδες), καρύδια (93 θερμίδες), κομμάτια μπέικον (50 θερμίδες), κοτόπουλο (139 θερμίδες), αποξηραμένα cranberries (46 θερμίδες), κρουτόν (100 θερμίδες), αυγό βραστό (78 θερμίδες), αβοκάντο (114 θερμίδες) το υγιεινό γεύμα σου θα πλησιάσει τις 800 θερμίδες!

Diet Tip: Μην θεωρήσεις πως οι σαλάτες είναι εχθρός της δίαιτας. Το αντίθετο. “Τρώγοντας μια μεγάλη σαλάτα μία φορά την ημέρα για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο μπορεί κανείς να χάσει κιλά, δεδομένου ότι τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας προκαλούν κορεσμό, αρκεί να λαμβάνει κανείς υπόψη του όλα αυτά τα επιπρόσθετα υψηλής θερμιδικής αξίας”.

Μύθος νο. 8: Αποφέυγω τους υδατάνθρακες, άρα χάνω βάρος

Η αλήθεια: Μπορεί αρχικά να χάσεις κιλά αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, σύντομα όμως θα τα πάρεις πίσω όταν επιστρέψεις σε έναν κανονικό τρόπο διατροφής. Άλλωστε οι υδατάνθρακες, αν τους εκμεταλλευτείς έξυπνα, μπορούν να σε βοηθήσουν στη δίαιτα.

“Απαλλαγείτε από τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες, όπως λευκό αλεύρι, λευκά ζυμαρικά κτλ και επιλέξτε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και τα φρούτα. Είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό και επιπλέον προσφέρουν ενέργεια. Έτσι, μπορούν να σε βοηθήσουν να καταναλώνεις λιγότερες συνολικές θερμίδες μέσα στην ημέρα”.

Μύθος νο. 9: Αν επιλέγω τρόφες χωρίς γλουτένη, θα χάσω πιο γρήγορα κιλά

Η αλήθεια: Για να χάσεις κιλά, πρέπει απλά να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες, είτε αυτές προέρχονται από συμβατικά τρόφιμα ή τροφές χωρίς γλουτένη.

Ένα κομμάτι πίτσα με κανονική ζύμη κι ένα με ζύμη χωρίς γλουτένη έχουν πάνω κάτω τις ίδες θερμίδες. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως δεν θα χάσεις κιλά αν επιλέξεις τη δεύτερη. “Η επιλογή να καταναλώνει κάποιος τροφές χωρίς γλουτένη δεν είναι η μαγική λύση. Σε τέτοια εξατομίκευση θα πρέπει να συντονιστούν μόνο τα άτομα που έχουν δυσανεξία στην κοιλιοκάκη”.

Read More

And More