Νερό: Πώς βοηθά στην απώλεια βάρους και όλες οι ευεργετικές του ιδιότητες

Γνωρίζεις ήδη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του σώματος μας αποτελείται από νερό. Καθώς επίσης ότι το νερό είναι εκείνο που βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή ενώ χαρίζει λάμψη στο δέρμα και προσφέρει υγιή όψη. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να μάθεις ειδικά αν προσέχεις τη διατροφή σου ή προσπαθείς να μειώσεις το βάρος σου. Η Κλινική Διατολόγος-Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου είναι εδώ για να σου αποκαλύψει όλα εκείνα που θα σε πείσουν να πίνεις ακόμη περισσότερο νερό καθημερινά μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου, μεταξύ άλλων. 

Το 45-75% του σώματος, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, αποτελείται από νερό, ενώ κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται την παρουσία νερού προκειμένου να λειτουργήσει φυσιολογικά. Το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να αποθηκεύσει νερό και έτσι η ελλιπής πρόσληψη υγρών μπορεί άμεσα να προκαλέσει ξηροστομία, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους ή ακόμα και έλλειψη συγκέντρωσης. Είναι τουλάχιστον αυτονόητο, λοιπόν, πως η καλή ενυδάτωση (επαρκής πρόσληψη υγρών) του οργανισμού μας
είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

Εκτός από την προστασία από αφυδάτωση η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για βασικές λειτουργίες του οργανισμού αφού το νερό συμμετέχει:

  • Στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου, ορμονών, ενζύμων και γλυκόζης στα κύτταρα
  • Στην αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα
  • Στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ειδικά στον τομέα του αδυνατίσματος η κατανάλωση νερού και, γενικότερα υγρών (χυμοί, γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι), μπορεί να προσφέρει πολλά.

Αύξηση μεταβολικής λειτουργίας

Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες.

Επιτυγχάνοντας αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνεται η θερμιδική δαπάνη με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του βάρους, εφόσον δε σημειωθεί αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης. Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό Obesity κατέληξε στο ό, τι η κατανάλωση νερού ενίσχυσε την απώλεια βάρους των γυναικών που έλαβαν μέρος αυξάνοντας τα επίπεδα της μεταβολικής τους λειτουργίας και ανεξάρτητα από τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας

Μείωση της όρεξης και της πρόσληψης περιττών θερμίδων

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση νερού και υγρών, γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού όταν δε χρειάζεται. 

Επιπλέον, μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι J.D. Stookey et al (Obesity 2005) με έρευνα που έκαναν κατέληξαν στο ό, τι ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να βοηθήσει την εμφάνιση παχυσαρκίας. Αυτό γιατί στην προσπάθεια του σώματος να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού συγκριτικά με το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. 

Επίσης, οι Daniels & Popkin (2010) σε μελέτη που δημοσίευσαν κατέληξαν στο ό, τι η κατανάλωση νερού πριν ή κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη φαγητού αλλά και θερμίδων.

Read More

And More