Πασχαλινές απολαύσεις: Πόσες θερμίδες “κρύβουν”;

Τσουρέκια, κουλουράκια, σοκολατένια αβγά, αρνί. Ναι, το Πάσχα είναι γεμάτο από μυρωδιές και… θερμίδες που αν δεν καταναλώσεις με μέτρο, μπορεί να τσαλαπατήσουν την προσπάθεια σου να αδυνατίσεις. Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις πόσες θερμίδες “κρύβει” το αρνάκι που τόσο περιμένεις να φας την Κυριακή; Τα πασχαλινά αβγά που ποτέ δεν λείπουν από το τραπέζι; Για τσέκαρε…

Αρνί
Το αρνί παρουσιάζει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα με 110mgr χοληστερόλης / 100 γρ. αρνιού. Ακόμη και το αρνάκι γάλακτος (που θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο) είναι πλούσιο σε λίπος. Ο λόγος που είναι τόσο τρυφερό είναι εξαιτίας της μικρότερης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και της αυξημένης περιεκτικότητας του σε λίπος. Η περίπτωση να αφαιρέσεις το λίπος του είναι απίθανη μιας και στα μικρά ζώα είναι κρυμμένο ενδομυϊκά.

Τα κουλούρια και τα τσουρέκια
Και τα δύο παρασκευάζονται με αλεύρι, γάλα, ζάχαρη κι αυγά, αν και το τσουρέκι στη σύσταση του περιέχει περισσότερα αυγά από ότι το κουλούρι. Η διαφορά τους έγκειται στην περιεκτικότητα του κουλουριού σε ελαιόλαδο, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το τσουρέκι από την άλλη περιέχει συνήθως ζωικό βούτυρο ή μερικώς υδρογονωμένες φυτικές μαργαρίνες…δηλαδή κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Κατά μέσο όρο, 60 γραμμάρια Πασχαλινών κουλουριών παρέχουν στον οργανισμό περίπου 230 θερμίδες, 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη. Από την άλλη, 70 γραμμάρια Πασχαλινό τσουρέκι προσδίδουν 268 θερμίδες και 44 γραμμάρια υδατανθράκων. Βλέπεις ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Παρόλα αυτά, ίσως, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε προτιμότερη τη κατανάλωση κουλουριών, παρά τσουρεκιού εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε φυτικά λιπαρά ελαιόλαδου.

Βαμμένα αβγά
Πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες όπως, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και E, παντοθενικό οξύ και χολίνη, το αβγό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Λόγω όμως των θερμίδων αλλά και της σύστασης των τροφίμων αυτών των ημερών καλό θα ήταν να μην ξεπεράσετε την κατανάλωση του 1 αβγού την ημέρα! Εξάλλου, ένα αβγό αποδίδει περίπου 75-80 θερμίδες και 6 γρ. πρωτεΐνης. 

Σοκολατένια αβγά
Ένα μέσο σοκολατένιο πασχαλινό αβγό, έχει περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 55 γρ. υδατάνθρακες, 6 γρ. πρωτεΐνες και 30 γρ. λίπος. Επίλεξε πασχαλινό αυγό από σοκολάτα υγείας αντί γάλακτος, η οποία περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) ασκώντας αντιθρομβωτική δράση και πρόληψη ενάντια στον καρκίνο. Ωστόσο, λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου τους, απόλαυσε το με μέτρο.

Μαγειρίτσα
Ένα πιάτο μαγειρίτσας μπορεί να προσθέσει στη γραμμή σου περισσότερες από 600 θερμίδες. Ναι, καλά διάβασες! Για να την κάνεις πιο «light», δοκίμασε να μειώσεις την ποσότητα των εντοσθίων, αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε λαχανικά, και περιόρισε την προσθήκη των αβγών σε έναν μόνο κρόκο, ή ακόμα καλύτερα πρόσθεσε μόνο τα ασπράδια τους. Η μείωση αυτή είναι ικανή να «ρίξει» τη συνολική τιμή χοληστερόλης του πιάτου σου κατά 186mg ανά κρόκο αβγού!

Κοκορέτσι
Μια μερίδα Κοκορέτσι έχει 236 θερμίδες περίπου. Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή υγιούς αίματος, η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Για αυτό, την Κυριακή, απόλαυσε το με μέτρο. 

 

Read More

And More