Πώς η Μεγάλη Εβδομάδα σε βοηθά να χάσεις κιλά και να φροντίσεις την υγεία σου

Είναι ο πρώτος λόγος που σου θυμίζει ότι το Πάσχα είναι κοντά. Μια καλή αφορμή να ξεκινήσεις να μπαίνεις σε εορταστικό κλίμα και ένας πρώτης τάξεως λόγος να φροντίσεις τη διατροφή σου. Ναι, η Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις αποτοξίνωση, να διορθώσεις τη διατροφή σου, να προστατέψεις την υγεία σου και φυσικά να χάσεις κιλά.

“Δεν υπάρχει κάποιο άτομο από το χώρο της υγείας και της διατροφής που να αμφισβητεί τα πολλαπλά οφέλη της νηστείας στην υγεία” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελένη Σολωμού με τη βοήθεια της οποίας φτιάξαμε για εσένα 10 τρόπους με τους οποίους η Μεγάλη Βδομάδα σε βοηθά

1. Ώρα για detox… Όχι δεν μιλάμε για κάτι έξαλλο και εκκεντρικό. Απλά και μόνο η αποχή από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα για ένα χρονικό διάστημα αποτελεί ισχυρό όπλο για την υγεία του οργανισμού και την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού. Πρόσφατες μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξαν ότι όσοι νηστεύουν για 180 μέρες το χρόνο παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές ολικής και «κακής» (LDL) χοληστερόλης σε ποσοστό 12,5% και 20 % αντίστοιχα συγκριτικά με αυτές των ατόμων που δε νηστεύουν.

2. Ασκήσεις Αυτοσυγκράτησης. Ποιο είναι το θρησκευτικό δίδαγμα του Πάσχα και κυρίως της Μεγάλης Βδομάδας; Η υπομονή, η εγκράτεια και η καρτερικότητα. Έτσι και στη διατροφή μαθαίνεις να έχεις αυτοέλεγχο… άλλωστε αυτό στο έμαθε η μαμά από τότε που ήσουν μικρή. Τα αυγά, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια είναι έτοιμα, λαχταριστά και μυρωδάτα από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης. Στολίζουν το σπίτι, αλλά εσύ δεν μπορείς να φας.

Σκέψου το σαν μια καλή άσκηση για κάθε μικρό η μεγαλύτερο γλυκό πειρασμό που πέφτει στο διάβα σου όλο το χρόνο και στον οποίο, δήθεν, δεν μπορείς να αντισταθείς. Η Μεγάλη Βδομάδα είναι η απόδειξη πως… YES YOU CAN!

3. Sweet the right way! Απολαμβάνεις (με μέτρο) τα πιο υγιενά γλυκά, όπως για παράδειγμα η μαύρη σοκολάτα, εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, βιταμίνες Α και Ε, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) καθώς και σίδηρο. Η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε μαγνήσιο και κάλιο βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης Τέλος, μετά την κατανάλωση σοκολάτας εκκρίνονται από τον οργανισμό ενδορφίνες, ουσίες που έχουν άμεση σχέση με την καλή διάθεση και την ευχαρίστηση.

Ένα άλλο γλυκό των ημερών είναι το παστέλι. Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο. Επίσης το παστέλι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και καλά λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης.

4. Βάζεις στη διατροφή σου ροφήματα που αγαπούν τη γραμμή σου. Γάλα καρύδας, γάλα σόγιας, ρόφημα κρόκου Κοζάνης, πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε καφεΐνη και απολαυστικό ρόφημα κακάο. Είναι μερικές μόνο από τις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, εναλλακτικές για το νηστίσιμο πρωινό σου που σε διαφορετική περίπτωση ίσως να μην επέλεγες ποτέ.

5. Πειραματίζεσαι στην κουζίνα. Το ήξερες πως μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμη μακαρονάδα ή μπιφτέκια με σόγια; Γνωρίζεις πως τα μανιτάρια εκτός από μοναδική γεύση, αποτελούν και πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, όπως το κρέας, αλλά με μηδενικές σχεδόν θερμίδες; Έχεις δοκιμάσει την εξαιρετική γεύση της μαργαρίνης – πλούσια πηγή καλών λιπαρών και αντιοξειδωτικών – στα φαγητά σου, στη θέση του ζωικού βούτυρου; Ξέρεις πόσες βιταμίνες, καλά λιπαρά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σου προσφέρουν οι ξηροί καρποί; Η νηστεία βγάζει από το ντουλάπι σου όλα εκείνα τα υλικά που ξεχνάς στην καθημερινότητά σου και τα οποία όχι μόνο προστατεύουν την υγεία σου, αλλά και με την κατάλληλη χρήση σε βοηθούν να ελέγξεις το βάρος σου.

Βρες ιδέες για νηστίσιμες συνταγές εδώ

6. Κόβεις θερμίδες χωρίς καν να το προσπαθήσεις. Μπορεί να μην το κατάφερες να απέχεις από τα αρίστιμα όλη τη Σαρακοστή. Ακόμη και μια εβδομάδα όμως αποκλεισμού κάθε ζωικής προέλευσης τροφίμου, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μειώσεις τα λιπαρά και τις θερμίδες από τη διατροφή σου. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Μεγάλη Βδομάδα είναι σαφώς μια πολύ καλή ευκαιρία αυτή την περίοδο να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος και να χάσουμε τα περιττά κιλά.


7. Φτιάχνεις ανοσοποιητικό “πέτρα”!
Ο βομβαρδισμός του οργανισμού με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά αποτελεί «τονωτική» ένεση για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καθημερινή κατανάλωση των πλούσιων σε βιταμίνες και φυτικές ίνες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών/ζυμαρικών ολικής αλέσεως, πλιγουρίου, καστανού/αναποφλοίωτου ρυζιού και των ξηρών καρπών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.


8. Δυσκοιλιότητα ΤΕΛΟΣ!
Εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά) κατά τη διάρκεια της νηστείας, η κινητικότητα του εντέρου αυξάνει, ενώ η απορρόφηση λίπους και τα «επεισόδια» δυσκοιλιότητας μειώνονται. Ένα πεπτικό σύστημα που δουλεύει ρολόι θα σε βοηθήσει φυσικά να πεις αντίο και στο αντιασιθητικό φούσκωμα στην κοιλιά που σε αποτρέπει από το να φορέσεις τα αγαπημένα σου φορέματα.

9. Προστατεύεις την καρδιά σου… Η πολυήμερη αποχή του οργανισμού από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα συνεπάγεται εκτός των άλλων και τη μειωμένη πρόσληψη σε κορεσμένο – κακό – λίπος. Με τις αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο, τοκοφερόλες, ω3, ω6 λιπαρά και άλλα) να πρωτοστατούν στο διαιτολόγιο, τόσο η καρδιά όσο και τα αγγεία λαμβάνουν ισχυρή προστασία έναντι των βλαβερών, ελευθέρων ριζών οξυγόνου, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


10. Φροντίζεις για τη συνολική υγεία του οργανισμού
. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά αποτελούν διατροφικό θησαυρό λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών και των στοιχείων που περιέχουν, ενώ χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά πλαίσια. Το κάλιο είναι στοιχείο που δρα ανταγωνιστικά στην αρτηριακή πίεση και βοηθάει στη ρύθμιση της τελευταίας, ιδιαιτέρως σε άτομα με πολύ υψηλές τιμές.

Read More

And More