ΣΤΕΒΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις αν θες να αδυνατίσεις χωρίς να στερηθείς τη γλυκιά γεύση

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει και δοκιμάσει διάφορα υποκατάστατα ζάχαρης, που μπορούν να μας ικανοποιήσουν γευστικά και ταυτόχρονα να μην μας φορτώσουν με θερμίδες. Κυρίως τα χρησιμοποιούμε στους καφέδες και στα ροφήματά μας και σε κάποιες περιπτώσεις πειραματιζόμαστε, προσθέτοντας αυτά τα γλυκαντικά μέσα σε συνταγές.

Το βασικό είναι ότι θέλουμε να διατηρούμε τη σιλουέτα μας χωρίς να στερούμαστε τη γλυκιά γεύση. Η ζάχαρη όμως δεν είναι τόσο φίλη όσο πιστεύαμε για τη δίαιτα ή τη διατροφή μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να τη στερούμαστε ή να την αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο υποκατάστατο, όπως μέλι, ζαχαρίνη, φρουκτόζη. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια κατέφθασε στην ελληνική αγορά το γλυκαντικό από το φυτό Στέβια. Αλήθεια, εσύ ξέρεις όλες τις πληροφορίες για αυτό το υποκατάστατο; Μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε; Κάνει καλό στο σώμα και την υγεία μας; Τις απορίες μας θα μας τις λύσει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μέσα από αυτό το άρθρο!



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Όλοι έχουμε ακούσει για το φυτό στέβια και τη γλυκιά του γεύση, το οποίο έχει έρθει στην Ελλάδα από το 2011, όταν έγινε μόνιμη η έγκριση για τη χρησιμοποίησή της στην Ευρώπη και έλαβε πολύ σύντομα μία θέση στη βιομηχανία τροφίμων. Το γλυκαντικό που προκύπτει από τα φύλλα του φυτού στέβια, έκανε τις βιομηχανίες να παράγουν όλο και περισσότερα προϊόντα με αυτό, κλέβοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τη ζάχαρη.

Είναι ένα φυτό το οποίο προέρχεται από τη Βραζιλία και την Παραγουάη και χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες από τους ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής σαν γλυκαντικό. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να γίνει γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο και σταδιακά να κατακτήσει τη θέση που κατέχει σήμερα.



ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

  • Είναι έως και 400 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, γεγονός που αποδεικνύει ότι χρειάζεται να προστεθεί στα προϊόντα σε πολύ μικρότερη ποσότητα, σε σχέση με τη ζάχαρη για να επιτευχθεί το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Περιέχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδανική για δίαιτα, ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες.
  • Είναι ένα γλυκαντικό από φυσική πηγή. Η διαδικασία της εκχύλισης από τα φύλλα του φυτού γίνεται με φυσικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει η επεξεργασία στη μέση. Οι καταναλωτές δείχνουν μεγάλη προτίμηση στα φυσικά συστατικά λόγω του ότι θεωρούνται πιο υγιεινά.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με διαβήτη γιατί μεταβολίζεται στον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης. Παρόλα αυτά επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα βελτιώνει το γλυκαιμικό δείκτη θα ήταν καλό τα άτομα με διαβήτη να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την κατανάλωσή της.


ΣΤΕΒΙΑ… ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Έχει αποδειχθεί ότι οι γλυκαντικές ύλες χαμηλής ενέργειας, όπως η στέβια, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας. Η τερηδόνα είναι στην ουσία η καταστροφή του σμάλτου των δοντιών από τα οξέα του στόματος. Τα οξέα παράγονται από τα βακτήρια του στόματος, τα οποία ζυμώνουν τους υδατάνθρακες των τροφίμων.

Σε συνδυασμό πάντα με τη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών και του στόματος, το σάλιο εξουδετερώνει τα οξέα και βοηθά στην επιδιόρθωση του σμάλτου των δοντιών. Οι γλυκαντικές ύλες χαμηλής ενέργειας δεν ζυμώνονται από τα βακτήρια του στόματος και συνεπώς δεν παράγουν οξύ.


ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΣΙΜΑ

Η χρησιμοποίηση της στέβια σαν γλυκαντικό μπορεί να συντελέσει στον έλεγχο και την απώλεια βάρους. Ένα άτομο για να χάσει βάρος πρέπει να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει το σώμα. Οι μη θρεπτικές γλυκαντικές ύλες, συμπεριλαμβανομένης της στέβια, μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, ικανοποιώντας την επιθυμία για γλυκό. Η στέρηση της γλυκιάς γεύσης, σύμφωνα με τους Διαιτολόγους, μπορεί να λειτουργήσει σαν εχθρός στη δίαιτά μας.

Η ανακάλυψη της στέβια και η χρήση της με το πέρασμα των χρόνων, έχει ευρεία θετική απήχηση σε πολλές πτυχές της υγείας καθώς μπορεί να συντελέσει στην διατήρηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, χωρίς στερήσεις, και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση θεμάτων που προβλημάτιζαν από την κατανάλωση ζάχαρης, πάντα σε συνδυασμό με σωστή διαχείριση από τον άνθρωπο. Η χρήση της επεκτείνεται σε ολοένα και σε περισσότερα προϊόντα και είναι κατάλληλη ακόμα και για οικιακή χρήση.


ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ

Η ανάγκη για γλυκό είναι κάτι που έχουν οι άνθρωποι, από όταν ήταν παιδιά. Ειδικά οι καλοκαιρινοί μήνες είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το παγωτό, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί λόγω των πολλών θερμίδων που αποδίδει η κατανάλωσή του. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν παγωτά τα οποία αντικατέστησαν την ζάχαρη που περιέχουν με γλυκαντικά από το φυτό στέβια. Έτσι αποδίδουν πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα αντίστοιχα παγωτά που περιέχουν ζάχαρη και μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διατίθενται σε διάφορες γεύσεις, βανίλια με κάλυψη από πραγματική φράουλα, βανίλια με επικάλυψη σοκολάτας, και συνδυασμό βανίλιας και σοκολάτας με κομματάκια σοκολάτας και σιρόπι σοκολάτας, για να μπορέσουν να καλύψουν τις διαφορετικές γευστικές ανάγκες των καταναλωτών και είναι πολύ εύκολο να τα βρούμε καθώς πωλούνται στα περίπτερα.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More