Τα φρούτα και λαχανικά του καλοκαιριού που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σου

Φτάσαμε στον Ιούνιο και κάπως έτσι το καλοκαίρι μπήκε και επίσημα στη ζωή μας. Ο καιρός ανοίγει, οι μέρες ζεσταίνουν και εσύ αλλάζεις λίγο τη διατροφή σου, γιατί θες τροφές που ρίχνουν τη θερμοκρασία και φροντίζουν τη σιλουέτα σου. Σήμερα, λοιπόν, αποφασίσαμε να βάλουμε τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά στο μικροσκόπιο και ιδού τι σου προσφέρουν! 

Φράουλες
Κατακόκκινες και ερωτικές. Μαγεύουν τον ουρανίσκο σου και θες να τις απολαμβάνεις σε κάθε τους μορφή. Μόνες του σε ένα μπολάκι, με λίγη σαντιγί ή απλά με το γιαούρτι σου. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου, σε αδυνατίζουν και αυτή είναι μόνο η αρχή. Αν σου αρέσουν οι φράουλες, λοιπόν, χαμογέλα, καθώς περιέχουν μηλικό οξύ που βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών. Επίσης, δεν είναι τυχαίο που το σχήμα τους μοιάζει με καρδιά! Αν τις εντάξεις στη διατροφή σου τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες για έμφραγμα.

Καρπούζι
Δεν λείπει από το καλοκαίρι σου. Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, μαγνήσιο και μεταλλικά στοιχεία, έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στη διατροφή σου. Άσε που η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό σε βοηθάει να νικήσεις την κατακράτηση υγρών και να απαλλαγείς από το φούσκωμα που καθόλου δεν θες όταν φοράς το μαγιό σου.

Πεπόνι
Ο καλύτερος φίλος του καρπουζιού που φυσικά δεν λείπει από το καλοκαίρι σου. Περιέχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α από την κατηγορία των φρούτων η οποία έχει ενεργή δράση στην καλή όραση και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το θες στη διατροφή. Μην υποτιμάς και την υψηλή περιεκτικότητα σου σε κάλιο και μαγνήσιο, στοιχεία ιδανικά αν γυμνάζεσαι. 

Βερίκοκα
Το βερίκοκο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α η οποία συνεισφέρει στην καλή υγεία των ματιών. Καταναλώνοντας περίπου 3 βερίκοκα τη μέρα καλύπτουμε σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α. πλούσιο σε καροτενοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, νιασίνη, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ροδάκινο
Μοιάζει με το βερίκοκο, αλλά διαφέρει σε γεύση και χρώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περιέχει βιταμίνη C, πρωτεΐνες, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, υδατάνθρακες, νερό, αντιοξειδωτικά, συμβολίζει τη γονιμότητα και δρα κατά της κατακράτησης υγρών. Τέλειο;

Κεράσια
Τα λατρεύω και πιστεύω ότι και εσύ τους έχεις αδυναμία. Βοηθούν στην πέψη λόγω των πεπτικών ουσιών που εκκρίνονται όταν τα τρώμε, είναι αποτοξινωτικά για το συκώτι και τα νεφρά και γεμίζουν τον οργανισμό σου με βιταμίνες. Άσε που αν και μικρά σου προσφέρουν άφθονα αντιοξειδωτικά. Μην το σκέφτεσαι! Ετοίμασε ένα μπολάκι και απόλαυσε το τώρα. 

Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο βοηθά να κρατήσει μακριά την αφυδάτωση που σχετίζεται με το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, με την υψηλή της περιεκτικότητα σε κάλιο, η οποία είναι σημαντική για την εξισορρόπηση της διατροφής με υψηλά επίπεδα νατρίου, επομένως μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά.

Αγγούρι
Είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα, με πολλές τονωτικές, αντιοξειδωτικές, μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, χάρη στο συνδυασμό βιταμινών C και B1, ιχνοστοιχείων, σακχάρων και καροτινίων που περιέχει. Διουρητικό, δροσιστικό και άκρως καλοκαιρινό.

Κολοκυθάκια
Δεν λείπουν από το μενού και τη διατροφή σου τους θερινούς μήνες. Και πολύ καλά κάνεις. Από τη μία, θα χορτάσεις με λίγες θερμίδες και από την άλλη θα αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Μελιτζάνα
Όχι, μόνο σε παπουτσάκια! Ήξερες ότι η μελιτζάνα κατατάσσεται στα 10 κορυφαία λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά; Επίσης, οι μελιτζάνες περιέχουν ανθοκυανίνες, ενώσεις που ανήκουν σε μια κατηγορία φυτοχημικών γνωστές ως φλαβονοειδή, που σε αδυνατίζουν.

 

 

 

Read More

And More