Tα “πρέπει” της νηστείας! Ακολούθησέ τα για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

Έχεις ακούσει ότι η νηστεία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να χάσεις βάρος και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση! Τι γίνεται όμως με όλα εκείνα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που σου προσφέρουν τα αρτίσιμα προϊόντα και δεν μπορείς να έχεις στο τραπέζι σου;

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελένη Σολωμού σου δίνει τα “ΠΡΕΠΕΙ” της νηστείας! Ακολούθησέ τα κατά γράμμα και πρόσφερε στον εαυτό σου μόνο τα θετικά της Σαρακοστής! Δηλαδή αποτοξίνωση που σημαίνει πως μέχρι το Πάσχα θα έχεις χάσει κιλά, απλά και μόνο κάνοντας νηστεία!

1. Προσοχή στο σίδηρο για «σιδηρά» υγεία!
Η πολυήμερη αποχή από το κρέας και τα πουλερικά πολύ πιθανόν να προκαλέσει ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, και ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έντονα συμπτώματα κόπωσης και ατονίας είναι πιθανά. Σημαντική ποσότητα σιδήρου λαμβάνουμε, επίσης, με το Κινόα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κεχρί, το σουσάμι, τα κουκουνάρια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τις ελιές, τα ξερά φρούτα (ιδίως σταφίδες & βερίκοκα) και τη σόγια.

Τι μπορείς να κάνεις: Εμπλούτισε τη διατροφή σου με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, (για π.χ μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι) και όσπρια (φακές, φασόλια μαυρομάτικα).

Προσοχή! Ο σίδηρος φυτικής προελεύσεως απορροφάται δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό (έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα)! Γι’ αυτό συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως η ντομάτα, οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή & τα λαχανάκια Βρυξελλών.

2. Ασβέστιο & βιταμίνη D για υγιή, γερά οστά!

Μην σκας που δεν μπορείς να πιεις γάλα ή να πάρεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι από τα γαλακτοκομικά! Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, σουσάμι, ταχίνι, ξηροί καρποί και αμύγδαλα αποτελούν εναλλακτικές πηγές ασβεστίου! Αλλά ακόμη και αν δεν είσαι φίλη των παραπάνω, μπορείς να εφοδιαστείς με το απαραίτητο για την υγεία των οστών σου ασβέστιο καταναλώνοντας φυτικά ροφήματα σόγιας και επιδόρπια εμπλουτισμένα με αυτό (για π.χ γάλα σόγιας).

Για να ενισχύσεις την απορρόφηση του ασβεστίου, και στην περίπτωση που η έκθεση του οργανισμού στον ήλιο δεν είναι επαρκής, φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη D (για π.χ μανιτάρια, μαλακές φυτικές μαργαρίνες).

3. Ω3 λιπαρά οξέα για γερή καρδιά!
Μην παραλείπεις να εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με τα υψηλής καρδιοπροστατευτικής δράσης πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3). Επάξιοι αντικαταστάτες των ψαριών & των θαλασσινών (πηγές ω3) αποτελούν ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, ορισμένα φυτικά έλαια, μαλακές φυτικές μαργαρίνες τροφές συνήθεις κατά την περίοδο της νηστείας.

4. Λίπος με μέτρο!
Μπορεί η διατροφική αξία των ελαιολάδου, ελιών, ταχινιού, σπόρων, ξηρών καρπών και των παράγωγων αυτών να είναι υψηλή, η υπερβολική, όμως, κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οργανισμό με παραπανίσιες θερμίδες και προσθέτει ανεπιθύμητα κιλά. 1 κ.σ ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 120 kcal, 1 κ.σ ταχίνι αποδίδει γύρω στις 100 kcal, ενώ μια χούφτα ξηρών καρπών αποδίδει κατά μέσο όρο πάνω από 150 kcal!

Read More

And More