Ταχίνι: Το SuperFood που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου (ακόμα κι αν δεν νηστεύεις)

Κάθε χρόνο περιμένω την περίοδο της νηστείας για έναν λόγο: για να μπορώ να απολαύσω το ταχίνι που τόσο πολύ μου αρέσει. Άλλωστε και εσύ το βλέπεις παντού: είτε στην αρχική μορφή του, είτε σαν βασικό συστατικό στο πιο δημοφιλές γλυκό της νηστείας (ναι, τον χαλβά εννοώ) και στο χούμους. Γύρω από το ταχίνι πλανώνται αρκετά ερωτήματα: ποια είναι τα σημαντικά του οφέλη; Γιατί μας παροτρύνουν να το εντάξουμε στη διατροφή μας; Δεν έχει πολλές θερμίδες; Σήμερα, λοιπόν, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, απαντά σε όλες σου τις απορίες γύρω από το σουσαμένιο πολτό της νηστείας.

Ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φυσικό παράγωγο του σουσαμιού είναι το ταχίνι, το οποίο παράγεται από τη διαδικασία αποφλοίωσης και ξήρανσης του σουσαμιού και εμφανίζεται ως πολτός. Το ταχίνι, όπως και το σουσάμι, διακρίνεται από την ποικιλότητά του σε θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, το ταχίνι αποτελεί τρόφιμο, το οποίο αυξάνει ιδιαίτερα την πνευματική διαύγεια και μνήμη χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 & Β3). Έτσι, σε συνδυασμό με μέλι είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται σε περιόδους εξετάσεων και ατόμων με έντονη πνευματική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, άτομα με σιδηροπενική αναιμία ενδείκνυται  να εντάξουν στη διατροφή τους το ταχίνι μιας και είναι πλούσιο σε σίδηρο και φυλλικό οξύ. Η διατροφική αξία του ταχινιού ενισχύεται από το αυξημένο περιεχόμενό του σε αντιοξειδωτικά (σελήνιο, φυτοστερόλες, λιγνάνες, βιταμίνη Ε), που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την οξειδωτική φθορά των ελεύθερων ριζών.

Επιπλέον, η ένταξη του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης (ολικής και κακής), λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί μία από τις επιπρόσθετες διατροφικές ιδιότητες του ταχινιού, αφού διαθέτει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), και χαλκού (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων). Τέλος, το ταχίνι και το σουσάμι είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε περιόδους νηστείας, όπου η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών είναι μειωμένη, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο και πρωτεΐνη.

Πώς να το εντάξεις στη διατροφή σου;

Το ταχίνι είναι απαραίτητο συστατικό του κλασσικού χούμους, ενός πολύ διαδεδομένου ντιπ, που κύριο συστατικό του είναι τα ρεβίθια. Κάθε φορά που προσθέτετε παραδοσιακό χούμους σε ένα γεύμα, τρώτε ταχίνι και επωφελείστε από τα συστατικά των σπόρων σουσαμιού.

Μερικές άλλες ιδέες…

  • Βάλτε 1 κουταλιά ταχίνι πάνω από τα λαχανικά σας.
  • Καταναλώστε ταχίνι με μέλι θυμαρίσιο ελληνικών νήσων στο πρωινό σας μαζί με ψωμί από δίκοκκο σιτάρι.
  • Δημιουργήστε το δικό σας dressing για σαλάτες χρησιμοποιώντας ταχίνι και λεμόνι.
  • Βουτήξτε τα λαχανικά σας σε 1-2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, σαν ντιπ.

Extra tip: Το λάδι του ταχινιού μπορεί να διαχωριστεί κατά την αποθήκευση, πράγμα απολύτως φυσιολογικό. Μπορείτε να το ανακατέψετε πριν το σερβίρετε για να αναμειχθούν ξανά ή να το αποθηκεύσετε ανάποδα στο ψυγείο.

Τα θρεπτικά του συστατικά

Σύμφωνα με την εθνική βάση διατροφικών δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, 2 κουταλιές της σούπας (30 γρ) ταχίνι από καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού περιέχουν:

  • 178 θερμίδες
  • 16,13 γρ λίπους
  • 6,36 γρ υδατανθράκων
  • 2,8 γρ φυτικών ινών
  • 0,15 γρ σακχάρων
  • 5,1 γρ πρωτεϊνών

Read More

And More