Τι γνωρίζεις για τον χυμό από σέλερι; Ετοιμάσαμε τον οδηγό με όσα πρέπει να ξέρεις!

Αν ξυπνάς τις ώρες τις πρωινές – ακόμα και στις διακοπές – και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να τσεκάρεις το timeline σου στο Instagram, τότε όλο και σε κάποιο στόρι θα έχει “πάρει” το μάτι σου τον καταπράσινο και δροσιστικό χυμό που δημιουργεί το σέλερι. Εντάξει, ίσως και περισσότερες από μία φορές. Όλα τα fitness – Girls υποκλίνονται στα οφέλη του. Εσύ; Αλήθεια, τι γνωρίζεις για τον συγκεκριμένο χυμό; Πώς έγινε trend, τι σου προσφέρει και ποια προβλήματα δημιουργεί η υπερκατανάλωση του; Φτιάξαμε αυτόν τον οδηγό!

 

Η ανάδειξη σε απόλυτο διατροφικό trend

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Medical Medium και πετυχημένος συγγραφέας, Athony Williams, άρχισε, πριν από περίπου δύο χρόνια, να αναφέρεται στις ευεργετικές του ιδιότητες και στην αποτοξίνωση που παρέχει, ιδιαίτερα αν καταναλώνεται τις πρωινές ώρες. Έκτοτε, μερικές διάσημες σταρ, όπως η Naomi Campbell και η Gwyneth Paltrow υιοθέτησαν αυτή τη συνήθεια στη Nutrition Routine τους.

 

Τα οφέλη του

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, ο δροσιστικός και με το έντονο πράσινο χρώμα, χυμός από σέλερι μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη στον οργανισμό σου, αρκεί να το καταναλώνεις σε καθημερινή βάση.

– Σε βοηθάει να αδυνατίσεις. Πλούσιος σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, ο συγκεκριμένος χυμός ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η ταχύτητα του δεν είναι και από τις γρηγορότερες, αφού ο χυμός άλλων φρούτων έχει αποδειχθεί ότι κάνει τον μεταβολισμό να πάρει τα “πάνω” του πολύ πιο σύντομα.

– Σε αποτοξινώνει. Η σύνθεση του σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν τον οργανισμό σου να ξεφορτωθεί τις περιττές τοξίνες και εσένα να αισθάνεσαι υγιής. Και να είσαι.

– Συμβάλλει στη διάσπαση λίπους. Ειδικά, αν το καταναλώσεις πριν φας οτιδήποτε άλλο τις πρωινές ώρες. Τα συστατικά του και η ποσότητα που σου προσφέρει ένα ποτήρι με παγάκια ενεργοποιούν τη διαδικασία διάσπασης των λιποκυττάρων, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του βάρους.

– Σου χαρίζει γερά οστά. Αν σε ταλαιπωρούν πόνοι οστικής φύσεως, τότε ο χυμός σέλερι είναι ίσως αυτός που χρειάζεσαι περισσότερο από κάθε άλλον. Να ναι καλά το μαγνήσιο και το ασβέστιο που “κρύβει” κάτω από την πράσινη επιφάνεια του.

– Βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας σου. Και την όψη της  – ιδιαίτερα, στην περίπτωση που η ακμή είναι το πρώτο άτομο που αντικρίζεις στον καθρέφτη μόλις ξυπνάς.

 

Η άλλη όψη του νομίσματος

Βέβαια, όπως κάθε τι που προσθέτουμε στη διατροφή μας, έτσι και ο χυμός σέλερι έχει και τα αρνητικά του. Ποιες είναι;

Έχει πολύ λίγες φυτικές ίνες. Εξηγούμε, για να μην παρεξηγούμαι: Ένα ματσάκι σέλερι – περίπου 9 κοτσάνια – περιέχει 9 γραμμάρια ινών, ενώ 475 ml του χυμού περιέχουν μικρότερο ποσών ινών. Αρκετές λίγες φυτικές ίνες, οι οποίες σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη και συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία του εντέρου.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Άλλο ένα μειονέκτημα του είναι ότι πρόκειται για ένα ρόφημα ιδιαίτερα φτωχό σε νάτριο, γεγονός που σημαίνει ότι αν καταναλώνεις αρκετό αλάτι μέσα στην ημέρα, μπορεί να δεις γρηγορότερα τις αρνητικές συνέπειες αυτής της διατροφικής επιλογής.

 

 

 

Read More

And More