Εσύ ξέρεις ποια είναι η καλύτερη στιγμή μέσα στην ημέρα για να γυμναστείς και να δεις άμεσα αποτελέσματα;

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα μας είναι σίγουρα η ρουτίνα. Είτε τη λατρεύεις, είτε την απεχθάνεσαι θανάσιμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να την αποφύγεις. Θέλω απλά να σου υπενθυμίσω ότι τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα τις “περνάς” στο γραφείο, άλλες τόσες στις δουλειές του σπιτιού και λίγες (ώρες) τις αφιερώνεις στον ύπνο. Κάπου πρέπει να “χωρέσεις” και τη γυμναστική – αν θες να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου. Συνήθως, λοιπόν, η γυμναστική υποτάσσεται και ακολουθεί τους δικούς μας ρυθμούς.

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν σθεναρά ότι έχει μεγαλύτερη σημασία να γυμναστείς, παρά να ψάχνεις αδιαλείπτως να βρεις ποια είναι η κατάλληλη ώρα μέσα στην ημέρα για να φορέσεις τα αθλητικά σου. Ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι το σωστό timing “παίζει” ρόλο στην αλλαγή που θες να δεις στο σώμα σου. Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι:

– Πρωινή γυμναστική. Αν είσαι πρωινός τύπος, τότε η γυμναστική, πριν το ρολόι δείξει εννιά, είναι η ιδανική λύση για εσένα. Όταν αρχίζεις το jogging και τις ασκήσεις με βάρη με άδειο στομάχι, καις ευκολότερα το λίπος. Ιδιαίτερα, το κοιλιακό λίπος. Εκείνο που προσπαθείς να εξαφανίσεις με χίλιους τρόπους. Όσο τρελό και αν σου ακουστεί, η γυμναστική τις πρωινές ώρες σε ξεκουράζει. Ναι, δε σε κουράζει. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες σου δίνουν την απαραίτητη ενέργεια και διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας. Και, ξέρουμε και οι δύο, ότι η μέρα είναι δύσκολη και υπερβολικά “γεμάτη”. Προτίμησε, όμως, πριν την προπόνηση, να φας ένα φρούτο που θα σου προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για περισσότερη άσκηση.

– Γυμναστική το μεσημέρι. Ιδανική για σένα που θες να ξεφύγεις από τις υποχρεώσεις σου και να αποβάλλεις την ένταση και το άγχος από πάνω σου. Άλλωστε, θα έχεις ήδη καταναλώσει και το πρωινό, αλλά και το δεκατιανό σου. Οπότε, θα είσαι έτοιμη για τρελές προπονήσεις. Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Columbia υπογραμμίζει ότι το workout μεταξύ των ωρών 14:00 – 17:00 θα θεραπεύσει το jetlag σου, αλλά και τη μελαγχολία που σου προκαλούν οι πολλές ώρες δουλειάς.

– Βραδινή γυμναστική. Τα παλιά τα χρόνια σου έλεγαν ότι αν γυμναστείς το βράδυ, η νύχτα σου δεν θα είναι και πολύ ξεκούραστη. Για την ακρίβεια, πίστευαν ότι δε θα κλείσεις μάτι, λόγω υπερέντασης. Διέγραψε τα όλα αυτά από το μυαλό σου. Σήμερα, οι ειδικοί σε προτρέπουν να κάνεις τις ασκήσεις μόλις έρθει η νύχτα, αφού, και “καθαρίζει” το μυαλό σου από τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα, και μειώνει την γκρελίνη, την ορμόνη που σε κάνει να πεινάς και να τσιμπολογάς τα βράδια. Τέλος οι βραδινές λιγούρες, με τη pre – midnight workout. Αμέ!

Read More

And More