Site icon TLIFE

Γάλα αμυγδάλου: To φυτικό υποκατάστατο που αγαπάει ο οργανισμός

Το γάλα αμυγδάλου έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως φυτικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος το οποίο ενοχλεί πολλούς από εμάς.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, σε όσους είναι vegan ή σε όσους αναζητούν εναλλακτικές διατροφικές πηγές με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά οφέλη του γάλακτος αμυγδάλου.

#1 Χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά

Το ανάλατο και χωρίς ζάχαρη γάλα αμυγδάλου έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό γάλα. Είναι ιδανικό για δίαιτες αδυνατίσματος ή για όσους θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη λιπαρών.

#2 Δεν περιέχει λακτόζη

Φυσικά απαλλαγμένο από λακτόζη, το γάλα αμυγδάλου, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα.

#3 Κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους

Φυτικής προέλευσης και cruelty-free, το γάλα αμυγδάλου προσαρμόζεται άψογα σε ένα vegan τρόπο ζωής.

#4 Πλούσιο σε βιταμίνη Ε

Η Βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης.

#5 Ενισχυμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D

Τα περισσότερα εμπορικά γάλατα αμυγδάλου είναι ενισχυμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, σημαντικά συστατικά για την υγεία των οστών, ειδικά αν δεν καταναλώνεις γαλακτοκομικά.

@istock

 

#6 Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Το φυσικό αμύγδαλο είναι πλούσιο σε «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεν περιέχει χοληστερόλη ή κορεσμένα λιπαρά.

#7 Καλή επιλογή για διαβητικούς

Το ανάλατο, χωρίς ζάχαρη γάλα αμυγδάλου έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

#8 Ελαφρύ και εύπεπτο

Δε βαραίνει το στομάχι και είναι εύκολο στην πέψη, ειδικά για άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

Γάλα Αμυγδάλου vs Γαλακτοκομικά

Εκτός από τα παραπάνω, η κατανάλωση οποιουδήποτε αγελαδινού γάλακτος έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα ακμής. Αν και κάποιες μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο ακμής, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό που προκαλεί φλεγμονή σε ένα άτομο, μπορεί να μην επηρεάζει κάποιο άλλο.

Για παράδειγμα, σε άτομα με ροδόχρου ακμή ή πιο όξινο pH δέρματος, με τάση για ερυθρότητα και φλεγμονή, τα ερεθιστικά συστατικά μπορεί να είναι η καφεΐνη και η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και όχι τα γαλακτοκομικά.

Επιπλέον, το μέρος όπου εμφανίζεται ακμή συνήθως δείχνει τις αιτίες που την πυροδοτούν. Για παράδειγμα, τα σπυράκια κοντά στο μέτωπο και τους κροτάφους μπορεί να οφείλονται σε προϊόντα για τα μαλλιά ενώ η ακμή στη γνάθο ή στο κάτω μέρος του προσώπου σχετίζεται συχνά με ορμονικές διαταραχές.

Από την άλλη, οι τροφικές δυσανεξίες δεν δημιουργούν το ίδιο μοτίβο ακμής σε όλους. Οι τροφικές αλλεργίες, ωστόσο, προκαλούν κοινά συμπτώματα, όπως φαγούρα στο στόμα, πρήξιμο γλώσσας, κνίδωση ή έκζεμα γύρω από το στόμα.

Όταν αρχίσεις να παρατηρείς ένα μοτίβο, θα πρέπει να απομακρύνεις ύποπτα τρόφιμα από τη διατροφή σου ώστε να δεις αν βελτιώνεται το δέρμα σου.

Φωτογραφίες: @istock. 

© 2025 tlife.gr