Ασκήσεις με μπάλα από τη Σόφη Πασχάλη! Σήμερα γυμνάζουμε γλουτούς και πόδια…

Η θαυματουργή μπάλα. Ένα fitness accesoire που θα σε βοηθήσει να δεις αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και ακολουθώντας τις ίδιες ασκήσεις που θα έκανες στο στρωματάκι. Η Σόφη Πασχάλη ετοίμασε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που επικεντρώνει στα πόδια. Δυνάμωσε μηρούς, σφίξε γλουτούς και γάμπες, όσο η μπάλα σε βοηθά να τονώσεις τους μύες της κοιλιάς και τους ραχιαίους.

Τι κερδίζεις με μια μπάλα γυμναστικής
Τα πλεονεκτήματα μιας fitness ball είναι πολλά. Πρώτα από όλα δεν θα σου κοστίσει περισσότερα από 10-15€ (ανάλογα με το μέγεθος). Δες παρακάτω πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος για εσένα.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημά της όμως είναι την ώρα της γυμναστικής. Το σώμα σου επάνω στην μπάλα βρίσκεται σε έναν διαρκή “αγώνα” ισορροπίας! Με τον τρόπο αυτό όταν γυμνάζεσαι αναγκάζεις περισσότερους μύες να συμμετέχουν στην άσκηση. Και αυτό πολύ απλά σημαίνει πιο αποτελεσματική εξάσκηση. Συγκεκριμένα οι μύες που δυναμώνουν περισσότερο είναι εκείνοι της κοιλιάς – κι ας μην κάνεις κοιλιακούς – και της πλάτης!

Πώς θα επιλέξεις την κατάλληλη μπάλα γυμναστικής;

Θα έχεις παρατηρήσει πως μια τέτοια μπάλα δεν έχει ένα μόνο μέγεθος. Πώς όμως θα ξέρεις το σωστό μέγεθος για το δικό σου σώμα; Το Αμερικάνικο Συμβούλιο Εξάσκησης προτείνει:

– Άτομα με ύψος εως και 1,40μ. καλό είναι να επιλέξουν μπάλα διαμέτρου 30 εκατοστών.

– Άτομα με ύψος έως και 1,52μ. μπορούν να κάνουν σωστά γυμναστική με μπάλα διαμέτρου 45 εκατοστών

– Άτομα με ύψος έως και 1,70μ. θα γυμναστούν καλύτερα με μια μπάλα διαμέτρου 55 εκατοστών

– Άτομα με ύψος έως και 1,87μ. καλό είναι να διαλέξουν μπάλα διαμετρου 65 εκατοστών

– Και τέλος άτομα με ύψος που ξεπερνά τα 1,87μ. μπορούν να κάνουν γυμναστική με μπάλα 75 εκατοστών

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Και τώρα που ξέρεις τα πάντα για την fitness ball, η Σόφη Πασχάλη θα σου δείξει μερικές απλές ασκήσεις για να γυμνάσεις την περιοχή των γλουτών, των μηρών και να τονώσεις τις γάμπες.

– Πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμα μην ξεχνάς το ζέσταμα. Ένα 10λεπτο stretching με διατάσεις για να ζεστάνεις το σώμα σου και να αποφύγεις τους τραυματισμούς. Η Σόφη έχει τις βασικές διατάσεις για να είσαι έτοιμη για γυμναστική. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Μην ξεχάσεις, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα να επαναλάβεις αυτές τις διατάσεις. Είναι ο καλύτερος τρόπος να “ανταμείψεις” το σώμα σου για την προσπάθεια.

– Πάρε τον χρόνο σου να συνηθίσεις την μπάλα. Τον τρόπο που μπορείς να ισορροπήσεις πάνω της. Μην βιαστείς να εκτελέσεις την άσκηση. Είναι πιο σημαντικό να βρεις ισορροπία, για να αποφύγεις ατυχήματα, αλλά και να μπορείς να κάνεις κάθε κίνηση με μεγαλύτερη ευκολία.

Επανάλαβε κάθε άσκηση 12 φορές, εναλλάσσοντας χέρι ή πόδι όπου χρειάζεται. Ολοκλήρωσε όλο το πρόγραμμα, πάρε μια ανάσα για 1 λεπτό και εκτέλεσε όλες τις ασκήσεις δυο ακόμη φορές.

Φωτογράφηση: Χρήστος Κέδρας
Ευχαριστούμε την γυμνάστρια Σόφη Πασχάλη για την παρουσίαση των ασκήσεων
Επιμέλεια/Κείμενα: Λευτέρης Σαββίδης

Read More

And More