Γυμναστική στο σπίτι: Ασκήσεις Yoga που θα σε βοηθήσουν αν σε ταλαιπωρεί κάποιο κρυολόγημα

Μένουμε σπίτι! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τη γυμναστική και όλη την προσπάθεια που κάναμε τόσο καιρό, προκειμένου να κοιταχτούμε στον καθρέφτη γεμάτες από περηφάνια. Μπορεί να μη γνωρίζω πόσες ημέρες βρίσκεσαι εντός οικίας, διαισθάνομαι, όμως, ότι και εσύ έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι λίγο “πιασμένη” και σαν να έχεις να γυμναστεί πολύ καιρό. Stop. Είμαστε εδώ για εσένα!

Και αυτή την εβδομάδα, βγάζουμε τα αθλητικά από την ντουλάπα μας, τα φοράμε, ανοίγουμε χώρο στο σαλόνι, κάνουμε μία μικρή προθέρμανση και είμαστε έτοιμες να γυμναστούμε. A, και φυσικά, να παραμείνουμε ασφαλείς μέσα στο σπίτι!

Αν εμφανίζεις μερικά συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος, το σημερινό πρόγραμμα ασκήσεων είναι ό,τι χρειάζεσαι. Εάν έχεις καταρροή, εάν αισθάνεσαι μπλοκαρισμένο το ιγμόρειο σου ή ο βήχας σε ταλαιπωρεί, μπορείς να δοκιμάσεις τις παρακάτω ασκήσεις. Οι σημερινές θέσεις Yoga θα βοηθήσουν το σώμα σου να χαλαρώσει και να τροφοδοτηθεί με ενέργεια, τη στιγμή που νιώθεις το ανοσοποιητικό σου να “πέφτει”.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική, να πάρεις μία βαθιά και αποφασιστική ανάσα και να ξεκινήσεις. Πριν ξεκινήσουμε, θέλω για ένα λεπτό να χαλαρώσεις και να ακούσεις το σώμα σου. Τις ανάγκες του. Εφάρμοσε τις ασκήσεις, μόνο εάν αισθάνεσαι τη δύναμη να το κάνεις.

 

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις θέσεις Yoga, που μας προτείνει η δική μας Instructor, Ιωάννα Κολιακουδάκη, για να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα τη γρίπη και το κρυολόγημα!

 

Άσκηση 1 (Tadasana – Uttanasana, Βουνό-πρόσθια κάμψη)

Στάσου όρθιος, με τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης. Εάν έχεις τουβλάκια της Yoga τα τοποθετείς όπως στην φωτογραφία. Εάν δεν έχεις, τοποθέτησε μαξιλάρια, ώστε, όταν σκύψεις το μέτωπο σου να ακουμπάει κάπου σταθερά. Μείνε για 3-4 λεπτά. Αναπνέεις φυσιολογικά και από την μύτη.

Άσκηση 2 (Kumbhakasana -Adho Mukha Svanasana, Σανίδα- Κάτω Σκύλος)

Έλα σε θέση σανίδας και τοποθέτησε τα τουβλάκια κάτω από τις παλάμες σου. Εάν δεν έχεις τουβλάκια τοποθέτησε τις παλάμες κατευθείαν στο έδαφος. Ανέβασε την λεκάνη προς τον ουρανό, ενώ σπρώχνεις τον θώρακα προς τα πόδια. Μείνε 3-4 λεπτά.

Άσκηση 3 (Supta Baddha Konasana, Ξαπλωτή πεταλούδα)

Τοποθέτησε ένα μαξιλάρι (καραμέλα- αλλιώς δίπλωσε μια κουβέρτα κυλινδρικά) πίσω από την σπονδυλική στήλη η λεκάνη βρίσκεται στο πάτωμα. Λύγισε τα γόνατα και ένωσε τα πέλματα σαν πεταλούδα. Άνοιξε τον θώρακα και άρχισε να αναπνέεις νιώθοντας τις 3 κινήσεις του αέρα στο διάφραγμα, στα πλευρά και στον θώρακα. Εισπνοή για 5 χρόνους, εκπνοή για 5. Επανέλαβε 10 αναπνοές.

Άσκηση 4 (Viparita Karani, Πόδια ψηλά στον τοίχο)

Εάν θέλετε, πλησιάστε τα πόδια κοντά σε έναν τοίχο. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από την λεκάνη, σηκώστε και κρατήστε τα πόδια ψηλά. Μείνετε όσο περισσότερο μπορείτε από 3-10 λεπτά. Αφεθείτε, χαλαρώστε το νου και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή.

Άσκηση 5 (Shavasana, Το πτώμα) 

Ξαπλώστε και χαλαρώστε όλο το σώμα σας. Αναπνέετε ήρεμα και συνειδητά. Ξεκουραστείτε, απαλλαγείτε από τις σκοτεινές σκέψεις και νιώσετε να γεμίζετε φως. Μείνετε 5-10 λεπτά.

Read More

And More