Η Μάντη Περσάκη σου διορθώνει τα λάθη που ενδεχομένως κάνεις όταν γυμνάζεσαι…

Είναι κάποιες φορές που προσπαθείς να γυμναστείς, αλλά κάτι πάει στραβά. Κουράζεσαι γρήγορα, πιάνεσαι, σε πονάει ο αυχένας. Είσαι σίγουρη πως κάνεις τις ασκήσεις σωστά; Η μισή σου προσπάθεια πηγαίνει χαμένη, αν δεν έχεις βρει τη σωστή θέση της άσκησης.

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μάντη Περσάκη μας δείχνει πέντε βασικές ασκήσεις και τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις και δεν έχεις αποτελέσματα.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ
Πέντε βασικές ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα και το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όταν τις εκτελούμε. Δες τη λάθος θέση, αλλά και πως θα τη διορθώσεις στις φωτογραφίες, όπως σου τις δείχνει η Μάντη. Για να δεις τις ασκήσεις κάνε κλικ εδώ

/

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είσαι καλή μαθήτρια όταν γυμνάζεσαι;
Κάθε άσκηση έχει στόχο και διαφορετικό σημείο του σώματος. Άλλο μυ ή σετ μυών. Το πρώτο λοιπόν και πιο σημαντικό είναι πως αν δεν εκτελείς σωστά μια άσκηση είναι πως η προσπάθειά σου, αν και σε κουράζει, δεν επικεντρώνει εκεί που πρέπει.

/

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως δεν γυμνάζεται η κοιλιά αν κάνεις κοιλιακούς, τα πόδια αν κάνεις καθίσματα ή η πλάτη αν κάνεις ραχιαίους. Κάθε κίνηση λοιπόν μετράει για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.

Γυμναστική που δεν κάνει κακό!
Από την άλλη υπάρχει και ο κίνδυνος μια λάθος κίνηση σε ασκήσεις ενδυνάμωσης να προκαλέσει τράβηγμα και τραυματισμό. Μια λάθος θέση στους κλασικούς κοιλιακούς μπορεί κάλλιστα να σου δημιουργήσει πόνους στον αυχένα και αντίστοιχα όταν δεν κάνεις τα καθίσματα σωστά μπορεί να επιβαρύνεις τα γόνατά σου.

/

Να λοιπόν γιατί είναι τόσο σημαντικό να μελετήσεις καλά τις ασκήσεις πριν ξεκινήσεις γυμναστική και να είσαι σίγουρη πως τις εκτελείς σωστά.

Mερικά extra tips για να μην πιαστείς από την εξάσκηση
Το γεγονός πως αισθάνεσαι πιασμένη ή εξουθενωμένη μετά τη γυμναστική δεν σημαίνει απαραίτητα πως έκανες κάτι λάθος. Ειδικά αν είσαι ακόμη στην αρχή και δεν είσαι εξοικειωμένη, είναι πολύ φυσικό να νιώθεις τους μύες σου να πονάνε ελαφρά, κυρίως την επόμενη μέρα.

Ακολούθησε μερικά απλά tips για να αποφύγεις αυτό το άχαρο στάδιο.

1. Φρόντισε να πιεις περισσότερο νερό.
Η γυμναστική σε κάνει να ιδρώνεις, πράγμα που σημαίνει πως αφυδατώνεσαι. Άρα, πρέπει να πιεις ακόμη περισσότερο νερό (ή χυμούς και ροφήματα) απ’ ότι συνήθως για να αναπληρώσεις τα υγρά του οργανισμού. Το νερό υποστηρίζει τη μεταβολική λειτουργία και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο σώμα, την στιγμή που το έχει περισσότερη ανάγκη.

2. Μην ξεχνάς ποτέ τις διατάσεις. Οι ειδικοί της γυμναστικής δεν σου αφήνουν περιθώρια για δικαιολογίες. Αφού γυμνάστηκες πρέπει να κάνεις και τις κατάλληλες διατάσεις ή αλλιώς πρόγραμμα αποθεραπείας. Έτσι προσφέρεις στο μυικό σου σύστημα το πιο χαλαρωτικό μασάζ, που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τους ενοχλητικούς πόνους της επόμενης μέρας.

3. Πάρε το χρόνο σου! Ξεκουράσου. Μπορεί όσο κάνεις γυμναστική να είσαι εκεί 100%, όμως στη συνέχεια δώσε στο σώμα σου το χρόνο να επανέλθει. Η ξεκούραση μετά την προπόνηση, επιτρέπει στον οργανισμό να αναρρώσει και να επανέλθει με φυσικό τρόπο.

4. Κάνε το τρικ με το ντουζ. Εφάρμοσε το γνωστό σκωτσέζικο ντους, εναλλάσσοντας το κρύο με το ζεστό νερό. Άφησε 2 λεπτά καυτό νερό και στη συνέχεια γύρισε για μισό λεπτό τη βρύση στο κρύο. Όσο οι μύες και το σώμα είναι ζεστό, το κρύο νερό προκαλεί απότομη συστολή και διαστολή στις αρτηρίες και έτσι αποβάλλονται πιο γρήγορα τοξίνες και απόβλητα που επιβαρύνουν τους μύες και προκαλούν πόνο κατά την αποθεραπεία.

5. Don’t become a fitness freak. Mπορεί να βρήκες το fitness κάλεσμά σου ή ο χρόνος μέχρι το καλοκαίρι να σε πιέζει, αλλά το να εξαντλείς το σώμα σου με καθημερινή γυμναστική δεν πρόκειται να σε οδηγήσει πουθενά. Καλό είναι να αφήνεις στον εαυτό σου μία-δύο μέρες διάλειμμα μεταξύ των ημερών γυμναστικής.

Διάβασε περισσότερα για τους τρόπους να μην πονάς μετά τη γυμναστική με ένα “κλικ” εδώ

Read More

And More