Καρπούζι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διατροφική αξία του βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων

Το καρπούζι είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα σου φρούτα. Ίσως επειδή το έχεις συνδέσει με τις ωραιότερες στιγμές των διακοπών. Τα μεσημέρια, όταν ήσουν παιδί ή τις πρώτες διακοπές με τους φίλους σου με σκηνές στο αγαπημένο σου νησί. Αλλά και τα βράδια στη βεράντα με τον αγαπημένο σου. Και στην παραλία λίγο πριν την επόμενη βουτιά. Δροσερό, λαχταριστό και θρεπτικό είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων και πρέπει να μάθεις τα πάντα για την διατροφική του αξία και τα οφέλη του στον οργανισμό. 

Θα ξεκινήσω με το πιο σημαντικό ειδικά αν κάνεις δίαιτα ή απλά προσέχεις τη διατροφή σου: Εκατό γραμμάρια καρπούζι αντιστοιχούν σε 30 μόλις θερμίδες. Και συνεχίζω. 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΡΟΥΤΑ 

  • Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών: Περιέχει τα πιο σημαντικά κι εκείνα που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C, πρώτη και καλύτερη, είναι εκείνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό και χαρίζει έξτρα λάμψη στο δέρμα ενώ είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση του κολλαγόνου που προστατεύει τα μαλλιά και το δέρμα. Η β-καροτίνη και το λυκοπένιο  που επίσης περιέχει εκτός από αντιοξειδωτική δράση βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων όπως είναι η αρθρίτιδα, το άσθμα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Βιταμίνες Β:  Και πιο συγκεκριμένα Β6 και Β1 που προσφέρουν ενέργεια και σωστή λειτουργία του οργανισμού.

  • Αργινίνη: Πρόκειται για ένα αμονοξύ που περιέχει το καρπούζι που συνιστούν οι γιατροί κάθε φορά που τα αιμοφόρα αγγεία είναι καταπονημένα ώστε να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η αργινίνη παράλληλα βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

  • Κάλιο και μαγνήσιο: Δύο επίσης σημαντικές ουσίες που περιέχει το καρπούζι οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή καρδιακή λειτουργία καθώς επίσης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Κι όταν το κάλιο συνδυάζεται με την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό του καρπουζιού, βοηθά ώστε να αποβάλλει ο οργανισμός τις τοξίνες και τα άλατα. Το μαγνήσιο από την άλλη είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας που σημαίνει πως είναι ότι καλύτερο αν κάνεις δίαιτα. 
  • Απώλεια βάρους: Σου έχω ήδη τονίσει τις χαμηλές του θερμίδες θα πρέπει όμως να γνωρίζεις επίσης την έλλειψηλίπος και χοληστερόλης καθώς και μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε σχέση με τα υπόλοιπα καλοκαιρινά φρούτα. Παράλληλα επειδή το νερό που είναι το βασικό του συστατικό αλλά και οι φυτικές ίνες δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να χάνεις βάρος ευκολότερα και με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Μπορείς να το απολαύσεις κομμένο σε φέτες, με φέτα ως ελαφρύ βραδινό αλλά και σε χυμό που θα φτιάξεις εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά αρκεί να δεις στη συνέχεια τι ακριβώς πρέπει να κάνεις. 

Θα χρειαστείς: 

  • 1/2 καρπούζι 
  • 1-2 κ.σ. γρεναδίνη
  • μερικά φύλλα δυόσμο 

Εκτέλεση

  • Βάζεις το καρπούζι κομμένο σε μικρά κομμάτια στο μπλέντερ και το πολτοποιείς
  • Το σουρώνεις και προσθέτεις την γρεναδίνη και το δυόσμο ανακατεύοντας πολύ καλά 
  • Ρίχνεις το χυμό σε μία μεγάλη κανάτα και τον βάζεις στο ψυγείο 
  • Μπορείς να καταναλώνεις 1-2 ποτήρια καθημερινά 

 

 

Read More

And More