Κόλλησε ο μεταβολισμός σου; Γιατί δεν χάνεις τα τελευταία κιλά; Οι ειδικοί απαντούν…

Τι γίνεται με τα τελευταία κιλά που δεν λένε να φύγουν με τίποτα; Πώς θα φύγει το ανεπιθύμητο λίπος; Τι συμβαίνει με τον μεταβολισμό σου; Απορίες που αναζητούν απαντήσεις.
Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη είναι εδώ για να απαντήσει σε ό,τι μπορεί να σε απασχολεί.

Λαμβάνουμε καθημερινά τις ερωτήσεις σας και απαντάμε με σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα θέλαμε να ακολουθήσουμε την δίαιτα που προτείνετε μαζί με το σύζυγο μου και θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
1. Η ποσότητα είναι η ίδια για ένα άντρα και μία γυναίκα;
2. Όταν λέμε μερίδα σε τι αντιστοιχεί;
3. Στην 2η και 3η εβδομάδα για απογευματινό υπάρχουν καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι και κεράσια! Πως να τα αντικαταστήσω με φρούτα εποχής;
Τόνια

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
Η ποσότητα η δική σου με του άντρα σου διαφέρει. Σε εκείνον θα αυξάνεις περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το δικό σου γεύμα. Να γνωρίζεις όμως ότι το πλάνο που θα ακολουθήσεις είναι γενικό για αυτό ιδανικά θα πρέπει να προσαρμοστεί από ένα σύμβουλο που θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά στις ποσότητες, λαμβάνοντας υπόψιν του την κατάσταση υγείας σας και την φυσική σας δραστηριότητα.
Όσον αφορά στα φρούτα και φυσικά μπορείς να τα αντικαταστήσεις. Μην ξεχνάς ότι βασική αρχή της δίαιτας ORAC είναι η εποχικότητα!

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC


ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 35 χρόνων με ύψος 1.60μ. Πριν λίγο καιρό ζύγιζα 53 κιλά, τώρα είμαι 57 κιλά και δεν μπορώ να τα χάσω με τίποτα παρότι προσπαθώ να προσέχω τι τρώω. Τι προτείνετε εσείς;
Ντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα κιλά αυτά είναι πιο δύσκολο να χαθούν και θέλει περισσότερο συντονισμένη προσπάθεια.

Ο περιορισμός της τροφής απλά δεν αρκεί, γιατί μπορεί να αποκλείεται ολόκληρα γεύματα από τις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες, όπως το πρωινό, στο όποιο βασίζεται όλη η ημέρα και τα ενδιάμεσα γεύματα. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά τα όποια πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά (5-7 μερίδες), καθώς και η επαρκής ποσότητα του νερού – καθημερινά 2-3 λίτρα ημερησίως – και περιορισμός του αλκοόλ.

Με δεδομένο ότι το σωματικό σας βάρος είναι πολύ κοντά στο ιδανικό είναι σημαντικό να εντάξετε άσκηση προκειμένου να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Αν και πάλι δεν βλέπετε αποτέλεσμα, μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια επιστήμονα διατροφολόγου για την διασφάλιση των σωστών γευμάτων με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, σταθερή απώλεια κιλών και υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνήθειων.

ΕΥΘΥΜΙΑ ΔΕΔΕ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC


ΕΡΩΤΗΣΗ
Εδώ και πολύ καιρό έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου και δεν χάνω κιλά ή τα χάνω πολύ αργά και τα ξαναπαίρνω χωρίς να έχω φάει πολύ. Είμαι 43 χρόνων, 1,65μ και 85 κιλά με μέτρια φυσική δραστηριότητα. Σας παρακαλώ, τι πρέπει να κάνω; Βοηθήστε με! Έχω σκεφτεί και την περίπτωση για δαχτυλίδι στο στομάχι, αλλά δεν θέλω να το κάνω. Σας ευχαριστώ περιμένω την απάντησή σας.
Χαρούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Χαρούλα, αν τηρείτε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής από ειδικούς και δεν έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, πρέπει να διερευνήσετε για ποιο λόγο δεν μπορείτε να χάσετε βάρος.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό, έτσι ώστε να κάνετε έναν αιματολογικό έλεγχο. Για παράδειγμα εάν υπάρχει αρρύθμιστος θυρεοειδής μπορεί να είναι η αιτία που δεν χάνετε κιλά.

Επίσης, καλό θα ήταν να έχετε μια εικόνα για το πόσες καύσεις μπορεί να κάνει ο οργανισμός σας. Αυτό γίνεται με την μέτρηση βασικού μεταβολισμού. Τέλος, αναφέρετε ότι έχετε μέτρια φυσική δραστηριότητα. Μπορείτε να την αυξήσετε λίγο ακόμη. Καλή επιτυχία!

ΕΥΑ ΚΑΦΕΤΖΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γειά σας! Το όνομα μου είναι Μαρία και κατάγομαι από την Κύπρο. Είμαι 20 χρονών, έχω ύψος 1,55μ και ζυγίζω 59,5 kg. Ξέρω πως δεν είναι το ιδανικό βάρος. Ποιό είναι το ιδανικό βάρος μου;

Έχω τύπο αχλαδιού, δηλαδή αδύνατη πάνω αλλά με αρκετή περιφέρεια. Παλιά, όταν ήμουν 14 ετών, ζύγιζα 76 κιλά αλλά με πολλή προσπάθεια και θέληση είχα φτάσει στα 50 κιλά. Αλλά μετά από 4 χρόνια έφτασα πάλι στα 65 κιλά. Και τώρα στα 20 μου, και πάλι με δίαιτα, είμαι 59,5.

Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ να μην κάνω δίαιτα. Έτσι είναι ο μεταβολισμός μου; Θα πρέπει σε όλη μου την ζωή να προσέχω; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Τα κιλά από μόνα τους δεν είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για να σου προτείνω ένα συγκεκριμένο βάρος, το οποίο θα πρέπει να θέσεις ως στόχο. Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό και έλεγξε τη σύσταση του σώματος σου. Το ποσοστό του λίπους σου θα πρέπει να κυμαίνεται στο 23-25% για να είσαι υγιής.

Εφόσον λοιπόν διαπιστώσεις ότι αυτό είναι αυξημένο ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ώστε να φτάσεις σε αυτό το επιθυμητό ποσοστό, διατηρώντας την μυϊκή σου μάζα σταθερή. Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργός ιστός, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην τη χάσεις. Ήδη από όσα μου περιγράφεις σχετικά με τις αυξομειώσεις βάρους σου και τις συνεχείς δίαιτες, πιθανόν να έχεις χάσει ένα σημαντικό ποσοστό αυτής με αποτέλεσμα να έχεις οδηγηθεί σε ένα χαμηλό βασικό μεταβολισμό.

Θα πρέπει λοιπόν ταυτόχρονα να ξεκινήσεις άσκηση. Αυτό θα τονώσει το μεταβολισμό σου και θα αυξηθούν οι καύσεις σου. Εφόσον έχεις σωματότυπο αχλάδι, αν ενδυναμώσεις το επάνω μέρος του σώματός σου θα φαίνεται αυτό πολύ πιο αρμονικό και η όψη σου θα βελτιωθεί σημαντικά.

Σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του απολεσθέντος βάρους παίζει η συμμόρφωση, οπότε φρόντισε να χάσεις τα κιλά με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας! Είμαι 32 ετών και τα τελευταία τρία χρόνια έχω χάσει περίπου 30 κιλά. Τώρα πια με ύψος 1,58μ είμαι αισίως 55 κιλά. Η αλήθεια είναι ότι έχω αρκετό λίπος ακόμα στα πόδια και τους γλουτούς. Ο πάνω κορμός μου είναι οκ.

Θα ήθελα λοιπόν να τελειώσω με όλον αυτόν το γολγοθά! Να φτάσω στα κιλά που επιθυμώ – 50 κιλά – και να χάσω τοπικά. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να έχω ένα τυπικό διατροφικό πρόγραμμα για τοπική απώλεια λίπους και να μου προτείνετε αν πρέπει να “λιώνω” στο διάδρομο! Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ!
Ιζόλδη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Επειδή το βάρος σας είναι κοντά στο ιδανικό, τα κιλά αυτά είναι πιο δύσκολο να χαθούν. Χρειάζεται περισσότερη συντονισμένη προσπάθεια και κυριώς φυσική δραστηριότητα με έμφαση στο περπάτημα, ώστε να χαθεί το τοπικό λίπος. Ενισχύστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια), που ενισχύουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους.

ΕΥΘΥΜΙΑ ΔΕΔΕ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 18 χρόνων, έχω ύψος 1,60μ. και ζυγίζω 42 κιλά. Προσπαθώ να χάσω 2 κιλά κάνοντας γυμναστική και κόβοντας τα γλυκά (όσο μπορώ) αλλά δεν τα καταφέρνω. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ.
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Έλενα! Σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ= βάρος / ύψος * ύψος) (ΔΜΣ = 42 / 2,56 = 16,5 ) το βάρος που έχεις είναι ήδη μικρότερο από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό. Όταν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 19 αυτό σημαίνει ότι είμαστε ελλιποβαρής, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέλεις να χάσεις κιλά.

Τέλος να ξέρεις ότι με την άσκηση αυξάνεται η μυϊκή σου μάζα και έτσι δεν μπορείς στην απλή ζυγαριά να δεις κατά πόσο έχει μειωθεί η λιπώδης μάζα. Θα σου πρότεινα να επισκεφτείς έναν ειδικό για να κάνεις μια λιπομέτρηση και να δεις τη σύσταση του σώματος σου.

ΕΥΑ ΚΑΦΕΤΖΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γέννησα πριν 5 μήνες και έχω επανέλθει σχεδόν στα κιλά μου, αλλά το σώμα μου είναι τελείως διαφορετικό! Κάνω διατροφή και τρέχω κάθε μέρα 40′ λεπτά. Μπορώ να πιω κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που να βοηθήσει το σώμα μου να επανέλθει πλήρως; Θέλω να χάσω λίπος και επιπλέον κιλά!
Αθανασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν είναι μαγικά! Θα χρειαστείτε και γυμναστική και διατροφή ώστε να επανέρθετε απο την εγκυμοσύνη. Ο οργανισμός θέλει περίπου 9 μήνες με 1 χρόνο για να επανέλθει πλήρως. Σε περίπτωση που θηλάζετε αποφύγετε να πάρετε οποιοδήποτε σκεύασμα.

ΕΥΘΥΜΙΑ ΔΕΔΕ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Θέλω απεγνωσμένα τη βοήθειά σας! Είμαι 22 ετών, 1,68μ. και είμαι 75 κιλά. Έχω υποθυρεοειδισμό και παίρνω χάπι Τ4 των 88! Πρέπει να είμαι βαρυκόκαλη γιατί δεν μου φαίνεται. Πάω 5 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο, περίπου 2,5 ώρες τη μέρα, προσέχω τι τρώω, αλλά κιλά δεν χάνω; Τι να κάνω;
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο μεσογειακό διαιτολόγιο. Πρέπει να σχεδιάζετε μικρά και συχνά γεύματα, για να μην μένει ο οργανισμός πολλές ώρες νηστικός. Να καταναλώνετε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και να πίνετε 6-7 ποτήρια νερό την ημέρα και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι. Τέλος να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά και την ζάχαρη.

Φυσικά να συνεχίσετε να κάνετε άσκηση και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, αφού ρυθμιστεί ο θυρεοειδής σας, θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Μην παρατήσετε την προσπάθεια που κάνετε, θέλει απλά λίγο χρόνο για να δείτε διαφορά στο βάρος σας.

ΕΥΑ ΚΑΦΕΤΖΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC

Read More

And More