Less Sugar, More Pleasure: 10 φρούτα με ελάχιστη ζάχαρη και μοναδική γεύση

Ένα φρούτο μπορεί να αλλάξει τη διάθεση σου. Και φυσικά, τη διατροφή σου. Κατ’ επέκτασιν, και την υγεία σου. Άλλωστε, μη μου πεις ότι η μαμά σου δεν ήταν υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής και δε σου κουνούσε το δάχτυλο να συμπληρώνεις το γεύμα σου με φρούτο; Άσχετα αν η ίδια δεν ήταν και μεγάλος λάτρης οποιοδήποτε φρούτου.

Πάντως, μία σωστή fitness lover που προσέχει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, γνωρίζει ότι και το φρούτο έχει τα σάκχαρα του, όπως κάθε τροφή που βαπτίζεται αθώα. Και επειδή η γνώση είναι δύναμη, αρκεί να ξέρεις πώς να τη χρησιμοποιήσεις, η fitness addict έχει μάθει ήδη απ’ έξω τη λίστα φρούτων με τη λιγότερη ζάχαρη. Για να μην την πιάσουν, αδιάβαστη. Αν δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπου, κανένα πρόβλημα. Εμείς ρωτήσαμε, ψάξαμε, μάθαμε και τώρα μοιραζόμαστε μαζί σου τα 10 πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα (που πρέπει να εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα πιο σύντομα και από το asap).

Φράουλες. Το κόκκινο αυτό φρούτο το πάθους, εκτός από τέλεια συνοδεία για τις φωτογραφίες σου, είναι ένα ιδανικό low sugar σνακ για τον ουρανίσκο σου (και όχι μόνο). Είναι γευστικότατες. Κόκκινες (και εσύ αγαπάς το χρώμα αυτό). Ζουμερές (αν τις έχεις πετύχει στις καλές τους… ημέρες). Λαχταριστές (πάντα και παντού). Μία ολόκληρη κούπα από φράουλες περιέχει μόλις 7 γραμμάρια ζάχαρης. Και πάλι, αυτό δεν τις εμποδίζει να είναι γλυκιές και (όπως δείχνουν τα στοιχεία) υγιεινές.

Ακτινίδια. Αυτά τα περίεργα φρούτα που θυμίζουν σε μέγεθος την πατάτα, αλλά σε μία πιο green εκδοχή της, αντιμετωπίζονται, από τη fitness κοινότητα, ως υποκατάστατο των μούρων. Ένα ολόκληρο ακτινίδιο περιέχει 6 γραμμάρια ζάχαρης. Μυστικό: αν χρειάζεσαι βιταμίνη C, δοκίμασε τα άμεσα.

Γκρέιπφρουτ. Λίγο μεγαλύτερο από το λεμόνι, πολύ πιο γλυκό και γευστικό. Ένας χυμός από γκρέιπφρουτ είναι το καλύτερο αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό σου, αφού απομακρύνει τις τοξίνες. Και εσύ, μπορεί να το βλέπεις μπαμπάτσικο, το βάρος, πάντως, δεν το προσδίδει η ζάχαρη, αφού ένα γκρέιπφρουτ περιέχει μόλις 9 γραμμάρια.

Καρπούζι. Το καλοκαίρι έδωσε τη θέση του στο φθινόπωρο, το καρπούζι όμως δε θα δώσει τη δική του σε κανένα άλλο φρούτο. Άλλωστε, με μόνο 10 γραμμάρια ζάχαρης ανά φέτα, γιατί να το κάνει; Δροσερό, νοσταλγικό, χρωματιστό και γλυκό. Τι άλλο θέλεις, για να το κρατήσεις στο διαιτολόγιο σου;

Πεπόνι. Σε κρατάω στο καλοκαιρινό mood. Χωρίς φέτα και προσούτο. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή. Μπορείς, όμως, με 13 γραμμάρια ζάχαρης, να δροσίσεις τον οργανισμό σου και να θυμηθείς ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές. P.S: Η ποσότητα ζάχαρης αντιστοιχεί σε μία κούπα γεμάτη από κομμάτια πεπονιού.

Ροδάκινα. Ξέρω ότι τελευταία το φρούτο αυτό έχει ανέβει ξανά στα μάτια (και στις προτιμήσεις σου), αφού το βλέπεις παντού. Μήπως να το δεις και στο πιάτο σου; Με λιγότερο από 10 γραμμάρια ζάχαρης, εγώ θα το σκεφτόμουν σοβαρά…

Πορτοκάλι. Το φρούτο, που μπορείς να καταναλώσεις σε όλες τις μορφές: ως χυμό, ως αυτό καθεαυτό, με τη φλούδα ή χωρίς. Ένα πορτοκάλι έχει 11 γραμμάρια ζάχαρης, ποσότητα αμελητέα μπροστά στην πληθώρα βιταμινών που σου προσφέρει (κάτι παραπάνω από) απλόχερα.

Λεμόνι. Από το πορτοκαλί αγαπημένο στο κίτρινο. Με μόλις 2 γραμμάρια ζάχαρης, το όχι και τόσο γλυκό φρούτο διατηρείται στην πρώτη θέση της αποτοξίνωσης.

Βατόμουρα. Η ζυγαριά στο μικρό αυτό φρούτο γέρνει προς τη μεριά του να τα εντάξεις στη διατροφή σου. Με 7 γραμμάρια ζάχαρης ανά κούπα και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση δεν έχεις κανένα λόγο να πεις “no”.

Αβοκάντο. Αν και δεν το λες το κλασσικό, ελληνικό φρούτο, το αβοκάντο είναι μία ιδανική λύση για less sugar απόλαυση. Εμ, με 2 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο, ο τίτλος του αξίζει.

Read More

And More