ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Όσα πρέπει να ξέρεις! Πώς τρώγεται, θερμίδες, οφέλη, συνταγές

Αναμφισβήτητα το αβοκάντο έχει γίνει η αγαπημένη μας εμμονή τα τελευταία χρόνια και όχι τυχαία! Είναι από τις πιο “μοδάτες” τροφές που πλέον θα συναντήσεις σε κάθε super market, θα το βρεις να τρυπώνει σε κάθε light συνταγή (γλυκιά ή αλμυρή) και θα παρατηρήσεις ότι έχει λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία που αποκαλούμε εμείς “αδυνάτισμα”. Αν έπρεπε κάπως να το περιγράψουμε θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα “λιπαρό” φρούτο που μπορεί να ενταχθεί σε κάθε πιάτο, κάθε ώρα της ημέρας. Το βλέπω δηλαδή και από τα κορίτσια στο γραφείο. Η Ξένια τρελαίνεται για αβοκάντο με αυγό, η Νατάσσα το προσθέτει μέσα στο τοστ της και η Χρύσα δεν το παραλείπει ποτέ από τη σαλάτα της. Ναι, κι όμως. Τι σόι fitness editor θα ήμουν αν δεν τα παρατηρούσα όλα αυτά!

Ενώ λοιπόν, όλα τα φρούτα περιέχουν κατά κύριο λόγο σάκχαρα, το αβοκάντο περιέχει λιπαρά και συγκεκριμένα καλά λιπαρά, για τα οποία είναι και διάσημο. Γιατί θεωρείται superfood και τόσο ωφέλιμο; Παρακάτω θα βρεις 10 σημαντικούς λόγους που θα σε πείσουν να το εντάξεις στη διατροφή σου, την ιδανική ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις, έξυπνες ιδέες να το βάλεις στα πιάτα σου, καθώς και μια γλυκιά συνταγή με 25 θερμίδες μόνο!



Ποια είναι τα σημαντικά του οφέλη;

1. Τα λιπαρά που περιέχει είναι μονοακόρεστα, με αποτέλεσμα να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά τα βρίσκουμε και στο ελαιόλαδο.

2. Περιέχει και πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά, όπως το λινολεϊκό οξύ. Η καλή αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών εξασφαλίζει ένα καλό λιπιδαιμικό προφίλ.

3. Περιέχει 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

4. Αποτελεί καλή πηγή καλίου, χάρη στο οποίο ρυθμίζεται η πίεση.

5. Περιέχει λουτεΐνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών.

6. Στο αβοκάντο βρίσκουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καταπολέμηση φλεγμονών.

7. Το φυλλικό οξύ που βρίσκουμε στο αβοκάντο βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου και είναι σημαντικό για τη γονιμότητα και τη σύνθεση του DNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

8. Περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Κ και C που έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

9. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό και σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που πρόσθεσαν αβοκάντο στο μεσημεριανό τους γεύμα δήλωσαν χορτάτα για τουλάχιστον 3 ώρες μετά.

10. Αποτελεί πηγή σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου και μαγγανίου.


Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Με το αβοκάντο συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ περιέχει αρκετά λιπαρά, άρα και θερμίδες, βοηθάει στο αδυνάτισμα! Τα καλά λιπαρά που περιέχει βοηθούν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και ειδικά στη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους. Παρόλα αυτά όμως, ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση καλών λιπαρών είναι πιθανό να αυξήσουν τα κιλά μας.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα;
Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν περίπου 150 θερμίδες. Σκέψου ότι ένα ολόκληρο αβοκάντο ισοδυναμεί με 2 ή 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανάλογα το μέγεθος. Αν έπρεπε να ορίσουμε μια ιδανική ποσότητα, θα λέγαμε ότι καλό είναι να καταναλώνουμε το μισό του μέρος και να αντικαθιστούμε με αυτό το ελαιόλαδο στη σαλάτα. Αν από την άλλη δεν θες να στερηθείς ούτε το αβοκάντο ούτε το ελαιόλαδο, κατανάλωσε το 1/3 από το αβοκάντο και πρόσθεσε 1/2 κουταλιά της σούπας λάδι. Με αυτόν τον τρόπο θα παίρνεις περίπου 150 θερμίδες. Τέλος, αυτό που οφείλεις να γνωρίζεις είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά μεγάλη ποσότητα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθεί η αναλογία ω-3 και ω-6 λιπαρών που είναι σημαντική για την καρδιά σου.

Έξυπνες ιδέες να το εντάξεις στα πιάτα σου:

  • Μπορείς να το κόψεις σε φέτες και να το προσθέσεις στη σαλάτα σου.
  • Αν είναι αρκετά ώριμο, μπορείς να το λιώσεις στο μπλέντερ με μουστάρδα, λεμόνι και μυρωδικά και να φτιάξεις ένα πλούσιο dressing.
  • Δημιούργησε το δικό σου guacamole (μεξικάνικο ντιπ), στο οποίο μπορείς να βουτήξεις στικάκια λαχανικών (και όχι νάτσος φυσικά) για ένα ιδιαίτερο και γευστικό βραδινό.
  • Ταιριάζει ιδανικά σε smoothies λαχανικών ή φρούτων.
  • Μπορείς να το προσθέσεις μέσα σε γλυκά αντικαθιστώντας τη λιπαρή ουσία, όπως το βούτυρο.


BONUS ΣΥΝΤΑΓΗ: Light πραλίνα με αβοκάντο

Θερμίδες: 25/ κουταλιά της σούπας

Υλικά:

  • 1/2 ώριμη μπανάνα
  • 1/2 ώριμο αβοκάντο
  • 2 κουτ. της σούπας κακάο (χωρίς ζάχαρη)
  • 2 κουτ. της σούπας στέβια (ή και περισσότερο ανάλογα τις γευστικές προτιμήσεις)
  • 4-5 κουτ. της σούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά

Εκτέλεση:

  • Πρόσθεσε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτύπησέ τα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More