Μήπως έχεις υπερβολικό άγχος; 7 (εναλλακτικοί) τρόποι για να είσαι Cooler Than Ever!

Άγχος. Αν υπάρχει ένα πράγμα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα μας, τότε είναι σίγουρα αυτό. Υποχρεώσεις (που θυμίζουν ένα πελώριο κύμα έτοιμο να σε καταπιεί), έκτακτα συμβάντα (που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς) και έχει ο Θεός. Η μέρα όλο και κάποια αφορμή θα σου δώσει, για να αγχωθείς. Μάλιστα, επειδή, τις περισσότερες φορές οι αφορμές ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού, στο μυαλό σχηματίζεται μία φράση: “Άγχος, Άγχος, Άγχος”. Ναι, πολλές φορές. Για να νιώσεις (και εσύ και εγώ) την ένταση.

Προτού καταλήξεις στα χάπια, θέλω να σου θυμίσω ότι (τις περισσότερες φορές) η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου. Εμείς, λοιπόν, ψάξαμε και βρήκαμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους, προκειμένου να διώξεις το άγχος από πάνω σου.

– Διατροφή. Είναι το α και το ω για την υγεία σου (όπως σου έχω ξαναπεί). Αν νιώθεις ότι το άγχος σε καταβάλει, μπορείς να επιλέξεις:

  • Χαμομήλι. Τελείωσε τη μέρα σου με ένα ζεστό χαμομήλι. Αν μπορείς, απόλαυσε και μέσα στην ημέρα μία κούπα. Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία, έδειξε ότι όσοι έπασχαν από Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και κατανάλωναν χαμομήλι καθημερινά, παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων τους σε σχέση με εκείνους που έπιναν… καφέ.
  • Βρώμη. Μπορεί να μην την περίμενες σε αυτή τη λίστα, όμως, υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι τελευταίες σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα. Με τη σειρά του, η όλη αυτή διαδικασία εκκρίνει την ορμόνη της ευτυχίας. Και ευτυχία = no stress.
  • Σοκολάτα. Έρευνες έδειξαν ότι οι μικρές (δυστυχώς) ποσότητες σοκολάτας διώχνουν μακριά το υπερβολικό άγχος. Η βαλεριάνα και τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει σου είναι πολύ χρήσιμα, αγχώδη φίλη.

– Μύρισε ένα τριαντάφυλλο. Αφήνω τις τροφές, για να σου δώσω μία αναπάντεχη λύση. Η όσφρηση σου μπορεί να δώσει τη λύση στο άγχος σου. Μία ωραία μυρωδιά σε χαλαρώνει, σε ηρεμεί, σε κάνει καλύτερη. Έτσι, λοιπόν, αν βρεθείς έξω από ένα ανθοπωλείο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

– Ξύπνα πιο νωρίς και πάρε μία ανάσα. Βάλε το ξυπνητήρι σου δέκα λεπτά πιο νωρίς. Άνοιξε τα μάτια με την ησυχία σου. Πάρε μία βαθιά ανάσα και άδραξε την ημέρα. Δε χρειάζεται να τρέχεις από τις 8.

– Άκου το αγαπημένο σου τραγούδι. Εντάξει, ελπίζω να μην είναι μπαλάντα. Βάλ’το στο Replay, δυνάμωσε την ένταση και κούνα τους γοφούς σαν άλλη Shakira.

– Απόλαυσε ένα χαλαρωτικό μασάζ. Το δικαιούσαι μετά από μία κουραστική ημέρα. Ένα επαγγελματικό μασάζ θα χαλαρώσει τους μύες του σώματος σου, προσφέροντας απόλαυση και ηρεμία. Χρησιμοποίησε αιθέριο έλαιο, για ακόμα καλύτερη εμπειρία και αποτελέσματα.

– Γέλα. Χωρίς λόγο και αφορμή. Όπως κάθεσαι αυτή τη στιγμή στο γραφείο, σκάσε ένα χαμόγελο στη διπλανή σου. Ή βάλε ένα βιντεάκι που σε κάνει να γελάς. Θα αποφορτιστείς και (επιτέλους) θα λειτουργήσεις καλύτερα.

– Πάρε βαθιές ανάσες. Αν κάτι δεν είναι σημαντικό, δε χρειάζεται άγχος και πίεση. Θα περάσει (πιο γρήγορα από ότι νομίζεις). Πέντε βαθιές, διαφραγματικές ανάσες μπορούν να γίνουν το φάρμακο του άγχους σου. Με τις βαθιές αναπνοές ενεργοποιείται το φυσιολογικό σύστημα χαλάρωσης του οργανισμού, διώχνοντας το άγχος και την πίεση μακριά. Πολύ μακριά…

Relax (ουφ)!

Read More

And More