Νηστεία: 5 αλμυρές συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες για να δώσεις γεύση στη Σαρακοστή σου

Η Σαρακοστή θέλει τη γεύση της. Για να γίνει λίγο πιο διασκεδαστική και να ευχαριστήσεις τον ουρανίσκο σου που κινδυνεύει να βαρεθεί από τη μονοτονία που συχνά χαρακτηρίζει τα νηστίσιμα πιάτα. Κανένα πρόβλημα! Σήμερα, μπαίνουμε στην κουζίνα μαζί και δημιουργούμε 5 νηστίσιμα πιάτα που θα λατρέψεις τόσο για τη γεύση τους, όσο και για τις λίγες θερμίδες που προσθέτουν στη σιλουέτα σου. Κάτω από 300 θερμίδες / μερίδα. Ιδού!

Μπιφτέκια από φακές
(87 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 2 φλ. βρασμένες φακές
  • 1 φλ. φρέσκο κόλιανδρο
  • 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 πιπεριά jalapeno
  • 1 1/2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1-2 κουτ. της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση: 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
  • Βάλε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτύπησέ τα μέχρι να ενωθούν.
  • Το μείγμα θα πρέπει να θρυμματίζεται και όταν το πιέζεις να κολλάνε τα θρύμματα μεταξύ τους. Ανακάτεψε το αλεύρι (μόνο μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά), μέχρι να γίνει το μείγμα λίγο στεγνό και να μπορείς να το πλάσεις.
  • Πλάσε 9 μπιφτέκια και ψήσε τα στο φούρνο για 18 λεπτά.

Vegan Noodles με λαχανικά
(287 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • Για τη σάλτσα:
  • 3 κουτ. της σούπας σόγια sauce
  • 1 κουτ. του γλυκού σησαμέλαιο
  • 1 κουτ. του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • Για τα ζυμαρικά:
  • 170 γρ. άβραστα noodles
  • 1 κ. σούπας σησαμέλαιο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (ξεχώρισε τα λευκά από τα πράσινα μέρη)
  • 3 φλ. ψιλοκομμένα λαχανικά όπως καρότα, πιπεριές, λάχανο, μανιτάρια, μπρόκολο
  • 1-2 κ. σούπας ξύδι ρυζιού

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, σε ένα βάζο χτύπησε όλα τα υλικά της σάλτσας για να την ετοιμάσεις.
  • Βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Ζέστανε το σησαμέλαιο σε ένα μεγάλο γουόκ ή τηγάνι.
  • Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (τα λευκά μέρη) και τα λαχανικά στο καυτό τηγάνι.
  • Σόταρε για 5 λεπτά.
  • Πρόσθεσε το ξύδι ρυζιού, τα φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος) και τα nodles μέσα στο τηγάνι.
  • Ακατάτεψε τα όλα μαζί.

Νηστίσιμη σπανακόπιτα
(255 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 1/3 του φλιτζανιού λάδι
  • 3/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι τριμμένο
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3/4 του φλιτζανιού σπορέλαιο
  • 3/4 του φλιτζανιού σόδα 

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, καθάρισε και ζεμάτισε το σπανάκι σε μία κατσαρόλα. 
  • Βάλε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίξε και σόταρε ελαφρά μέσα σ’ αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.
  • Ρίξε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακάτεψε και κατέβασε το μίγμα από τη φωτιά.
  • Στρώσε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα – ένα. Άπλωσε επάνω σ’ αυτά το μίγμα του σπανακιού, πασπάλισε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα – ένα.
  • Χώρισε την πίτα σε κομμάτια, περίχυσε την με όσο λάδι περίσσεψε και βάλε τη στο φούρνο, στους 200 βαθμούς C.
  • Ψήσε για 15′ λεπτά και στη συνέχεια περίχυσε τη με τη σόδα.
  • Βάλ’ την ξανά στο φούρνο και συνέχισε το ψήσιμο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας, 45′ λεπτά περίπου.

Πένες με σάλτσα ντομάτας και σπαράγγια
(255 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 κουτ. της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κομμένα διαγωνίως σπαράγγια
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 τσαμπί ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι χοντρό
  • 1/2 κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 230 γραμμ. άβραστες πένες
  • 1/4 του φλιτζανιού φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, βράσε τα ζυμαρικά για 10 λεπτά.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια – υψηλή θερμότητα, ρίξε λάδι και σόταρε τα σπαράγγια για 3 1/2 λεπτά.
  • Πρόσθεσε το σκόρδο και σόταρε για 1 λεπτό.
  • Μετά τις ντομάτες και μαγείρεψε για 6 λεπτά.
  • Αλατοπιπέρωσε τα υλικά και ρίξε τα ζυμαρικά μέσα και ανακάτεψε καλά.
  • Σέρβιρε πασπαλίζοντας με 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό.

Σαλάτα με αγγούρι και ραπανάκια
(175 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 3 κουτ. της σούπας λευκό ξύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. μαρούλι
  • 1 μεγάλο αγγουράκι, κομμένο στη μέση κατά μήκος
  • 300 γρ. ραπανάκια, φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μικρό ματσάκι, φύλλα κόλιαντρο
  • 1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
  • Σησαμέλαιο (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, κόβεις τα κρεμμύδια σε μερίδες και πλένεις το μαρούλι.
  • Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το ξύδι, τη ζάχαρη και το σησαμέλαιο. Προσθέτεις και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύεις.
  • Καθαρίζεις το αγγούρι, αφαιρείς όσους περισσότερους από τους σπόρους του αγγουριού μπορείς και στη συνέχεια το κόβεις σε ροδέλες.
  • Ρίχνεις τα κομμένα ραπανάκια ραπανάκια στο μπολ με το ξύδι και ανακατεύεις πολύ καλά.
  • Προσθέτεις όλα τα υλικά σου σε μία σαλατιέρα, περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο και απολαμβάνεις.

Read More

And More