Πάσχα: η επόμενη μέρα! Τι να κάνεις για να “ξεπλύνεις” τις διατροφικές ατασθαλίες σου

Σήμερα, επειδή θα φας αρκετά και είναι σχεδόν δεδομένο, θα σου πούμε τι πρέπει να κάνεις από αύριο. Πώς θα επανέλθεις από τις υπερβολές του σήμερα. Για να σώσεις ό,τι σώζεται. Για να μην επιβαρυνθείς με έξτρα κιλάκια, για να σου αφήσει το Πάσχα μια γλυκιά ανάμνηση και μόνο.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, σου δίνει τα απαραίτητα tip που θα μπορέσουν να σε επαναφέρουν σωματικά. Και θυμήσου, το Πάσχα είναι η τελευταία διατροφική ατασθαλία που συγχωρείται. Μετά έχουμε μπικίνι…

Πόσα κιλά παίρνουμε στις γιορτές;
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι αυξάνουμε το βάρος μας έως και 2 κιλά τη περίοδο των γιορτών. Ναι καλά διάβασες! Αυτό συμβαίνει λόγω της διατροφικής υπερβολής και στην απουσία της σωματικής άσκησης, που συνήθως συνοδεύουν αυτές τις λαμπρές μέρες.

Το πρόβλημα προέρχεται από:
-Την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, το οποίο αποτελεί πηγή κορεσμένου λίπους, αλλά και τη κατανάλωση πρωτεϊνών μέσω των ζωικών τροφών.
-Την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η οποία μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τις ημερήσιες ακόμα και εβδομαδιαίες συστάσεις.
-Την κατανάλωση γλυκών.
-Την υπερ-πρόσληψη θερμίδων, λόγω των οικογενειακών συνεστιάσεων με αυτές τις γενναίες δόσεις φαγητού.

Με αποτέλεσμα:
Η επόμενη μέρα να μην είναι τόσο ευχάριστη. Τις περισσότερες φορές προκαλούνται ναυτίες, φουσκώματα, ανακατεμένο στομάχι, δυσάρεστη γεύση στο στόμα, πονοκέφαλος.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙΣ
Σίγουρα η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ λόγω των των εορτών δεν θα πρέπει να συνοδευτεί με υπερβολικές δίαιτες. Μια ελεγχόμενη πρόσληψη γλυκών και αλκοόλ μετά τις γιορτές είναι ικανή να επαναφέρει κάποιον στα κιλά που είχε πριν. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, λαχανικά και φρούτα μπορεί να βοηθήσει. Σαφώς, αυτός που θέλει να χάσει τα κιλά των εορτών δεν θα πρέπει να προσφύγει σε αυστηρές δίαιτες, που ούτε ασφαλείς ούτε αποτελεσματικές είναι.

Tips για να επανέλθεις και να αποφύγεις κινδύνους
-Προσπάθησε να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών (8 – 10 ποτήρια ημερησίως).

-Αύξησε τη κατανάλωση των λαχανικών. Προτίμησε τα βραστά και όχι τα φρέσκα.

-Κατανάλωνε περισσότερα φρούτα και κυρίως σε χυμούς, για πλήρη επανενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών.

-Κάνε μικρά και συχνά γεύματα.

-Επίλεξε κυρίως αμυλούχα γεύματα και απόφυγε λιπαρά αλλά και ζωικές τροφές τις επόμενες ημέρες.

-Επίλεξε λαδερά και όσπρια για να διευκολύνεις τη λειτουργία του εντέρου.

-Απόφυγε τον καφέ, τα μπαχαρικά, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Θα επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σου.

-Απόφυγε ακραίες θερμοκρασίες σε υγρά και τρόφιμα.

 

Read More

And More