Περί αδυνατίσματος ο λόγος! Οι ειδικοί του TLIFE απαντούν σε κάθε απορία σου…

Μήπως ανησυχείς πως δεν κάνεις κάτι καλά στη δίαιτα; Τι συμβαίνει και ενώ ακολουθείς πιστά διατροφή δεν χάνεις κιλά; Υπάρχει ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής για να απαλλαγείς από τις λιγούρες; Τι μπορεί να ευθύνεται και η γυμναστική δεν αποδίδει τα αποτελέσματα που περιμένεις;

Η ομάδα διαιτολόγων διατροφολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη λαμβάνει καθημερινά τις απορίες όλων των αναγνωστριών του TLIFE και αναλαμβάνει να απαντήσει σε όλες με σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 35 ετών, 60 κιλά με ύψος 1,65μ. Κάνω εδώ και μία εβδομάδα διατροφή. Είναι δυνατό να δείχνει η ζυγαριά μου 1 κιλό πάνω, ενώ τηρώ κανονικά τη δίαιτα; Για παράδειγμα Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη να δείνχει ότι έχω χάσει 1 κιλό και την Πέμπτη ότι δεν έχω χάσει; Μου φαίνεται περίεργο εφόσον τηρώ ευλαβικά το πρόγραμμα!
Τόνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Τόνια, δεν μπορώ να γνωρίζω τη διατροφή που ακολουθείς ώστε να αξιολογήσω το λόγο που δεν χάνεις. Να ξέρεις όμως ότι υπάρχει περίπτωση να μην χάσεις από την πρώτη εβδομάδα ή μπορεί να έχεις χάσει σε λίπος και πόντους αλλά αυτό να μη μπορείς να το δεις στη ζυγαριά. Μια άλλη εκδοχή είναι να έχεις κατακράτηση υγρών σε περίπτωση που δεν καταναλώνεις αρκετά υγρά. Θα σε συμβούλευα να επισκεπτείς κάποιον ειδικό ώστε να έχεις την κατάλληλη υποστήριξη και ενημέρωση.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα! Ύστερα από κάποιες δίαιτες που έκανα, έχω μεγάλη χαλάρωση στο σώμα μου και ειδικά από τη μέση και κάτω. Με το γυμναστήριο δεν γίνεται τίποτα. Δεν έχω δει καθόλου βελτίωση κι ας πηγαίνω εδώ και 7 μήνες. Μήπως μπορεί να με βοηθήσει κάτι άλλο; Σκεφτόμουν την παθητική γυμναστική ή άλλα τέτοια όργανα όπως το Vacuum; Ευχαριστώ!
Μαρίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρίνα, η χαλάρωση εμφανίζεται πολλές φορές μετά από εξαντλητικές δίαιτες που χαρακτηρίζονται από μονοφαγία και αποκλεισμό σημαντικών τροφίμων. Ενίσχυσε τη διατροφή σου με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς, καρπούς, ελιές τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Α, Ε που ενισχύουν τη σφριγηλότητα και ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 65 ετών και ζυγίζω 69 κιλά. Θέλω να χάσω 5 κιλά και παρά την καλή και υγιεινή διατροφή δεν τα καταφέρνω. Περιμένω τη συμβουλή σας
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το σημαντικότερο, όσον αφορά στο αδυνάτισμα, είναι να έχεις υπομονή και επιμονή. Ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και έχοντας εντάξει στην καθημερινότητά σου κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα σύντομα θα δεις κάποιο αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν να απευθυνθείς και σε κάποιο διαιτολόγο προκειμένου να σε καθοδηγήσει σωστά για να επιτύχεις την επιθυμητή απώλεια κιλών.

ΕΥΘΥΜΙΑ ΔΕΔΕ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γέννησα πριν από 5 μήνες και έχω επανέλθει σχεδόν στα κιλά μου, αλλά το σώμα μου είναι τελείως διαφορετικό. Κάνω διατροφή και τρέχω κάθε μέρα 40 λεπτά. Μπορώ να πιω κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα που να βοηθήσει το σώμα μου να επανέλθει πλήρως; Θέλω να χάσω λίπος και επιπλέον κιλά!
Αθανασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν είναι μαγικά. Θα χρειαστείτε και γυμναστική και διατροφή, ώστε να επανέρθετε απο τήν εγκυμοσύνη. Ο οργανισμός θέλει περίπου 9 μήνες με 1 χρόνο για να επανέλθει πλήρως. Σε περίπτωση που θηλάζετε αποφύγετε να πάρετε οποιοδήποτε σκεύασμα.

ΕΥΘΥΜΙΑ ΔΕΔΕ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλή σας μέρα! Έχω ακούσει ότι τα αναψυκτικά light και ιδιαίτερα τα τύπου cola, εκτός του ότι επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα μπλοκάρουν και την πέψη. Ισχύει ή μπορούμε να πίνουμε κάποιο αναψυτκικό Light με το φαγητό μας μια φορά στο τόσο; Σας ευχαριστώ
Αντωνία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη όσον αφορά στην πέψη των τροφών, πράγματι αυτή επιδεινώνεται από τα κρύα αναψυκτικά λόγω σπασμού του στομάχου. Άλλος μηχανισμός δεν έχει περιγραφεί. Η παχυσαρκία που είναι συνέπεια αυξημένης θερμιδικής πρόσληψης μέσω της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αναψυκτικών οδηγεί σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η οποία επιβαρύνει επίσης το γαστρεντερικό.

Όσον αφορά την κυτταρίτιδα η καθημερινή κατανάλωση ικανών ποσοτήτων νερού είναι αυτή που βοηθάει και θα πρέπει να προτιμάται από τη χρήση των αναψυκτικών.
Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Τα διάφορα λιποδιαλυτικά που υπάρχουν στα φαρμακεία είναι καλά; Δρούν στον οργανισμό ή είναι επικίνδυνα για την υγεία;
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σήμερα υπάρχει μεγάλη τεράστια επιλογή φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής τα επικεντρώνονται στο αδυνάτισμα με ποικίλους τρόπους. Οι λιποδιαλύτες είναι μία από τις κατηγορίες των συμπληρωμάτων αυτών. Κλινικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως οι ουσίες που περιέχουν μπορούν να επιδράσουν στο μεταβολισμό των λιπών και να συμβάλλουν στη μείωση του λιπώδους ιστού.

Η λήψη σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες αυτές (π.χ. λεκιθίνη, μεθειονίνη, ινοσιτόλη κλπ) μπορεί, εφόσον υποστηριχτεί από άσκηση και προσεγμένη διατροφή, να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο όμως πάντα εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε οργανισμού και του μεταβολισμού, την ηλικία, τη συνέπεια στην προσπάθεια κλπ. Εφόσον γίνει ορθή χρήση και από έναν υγιή οργανισμό, δε φέρεται, στην πλειοψηφία τους, να προκαλούν προβλήματα ή παρενέργειες. Είναι καλό η χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος να γίνεται με τη γνώμη/συμβουλή κάποιου ειδικού.

ΕΛΙΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Ονομάζομαι Ειρήνη και θα ήθελα να σας πω ότι πριν δύο χρόνια είχα χάσει 10 κιλά σε 4 μήνες, αλλά μέσα στους επόμενους 8 μήνες τα ξαναέβαλα. Και κάτι παραπάνω. Από τότε ταλαιπωρούμαι. Πάω κατά περιόδους σε διαιτολόγους, ακολουθώ κάποιες διατροφές όσο μπορώ, αλλά αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι τελικά πάσχω από υπερφαγία. Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα πέφτω με τα μούτρα ή λόγω κούρασης ή σαν μπαίνει κάποιος άλλος μέσα στο σώμα και να καταναλώνει φαγητό. Θα μπορούσε να με βοηθήσει κάποιο χάπι που να προκαλεί κορεσμό; Εχω ρωτήσει διαιτολόγο, αλλά μου είπε ότι θα επιβαρυνθούν τα νεφρά και ότι η επίδρασή του κρατά μόνο όσο παίρνει κανείς το χάπι. Δηλαδή αργότερα ίσως να επανέλθει πάλι η λιγούρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Ευχαριστώ
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα συμπληρώματα που προκαλούν κορεσμό μπορούν να βοηθήσουν, σε ένα βαθμό, στον περιορισμό της ποσότητας φαγητού που καταναλώνει κανείς. Βασική προϋπόθεση είναι η λήψη τους 20-30 λεπτά πριν από το φαγητό. Υπάρχει πλήθος συμπληρωμάτων εκ των οποίων κάποια επιφέρουν τον κορεσμό γρηγορότερα, άλλα μειώνουν την όρεξη και άλλα μειώνουν την έντονη επιθυμία για γλυκά. Στην πλειοψηφία τους θεωρούνται ασφαλή αφού δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια, εφόσον βέβαια γίνεται ορθή χρήση και από υγιείς οργανισμούς.

Σκευάσματα που ίσως επηρεάσουν τα νεφρά, εφόσον υπάρχει κάποια προδιάθεση ή γίνει κατάχρηση, είναι αυτά που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα αμινοξέων. Προκειμένου να ελαττώσεις την εμφάνιση επεισοδίων υπερφαγίας, θα πρέπει να οργανώσεις λίγο περισσότερο τη διατροφή σου. Προσπάθησε να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να περιορίζεις λίγο την όρεξή σου, να συνοδεύεις πάντα το κύριο γεύμα σου με σαλάτα και να καταναλώνεις άφθονα υγρά σε καθημερινή βάση.

ΕΛΙΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSC

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα, έχω ύψος 1,61μ και το βάρος μου είναι 57 κιλά. Δυστυχώς πήρα 2,5 κιλά σε διάστημα 15-20 ημέρων από διατροφικές ατασθαλείες. Ξεκίνησα πάλι να γυμνάζομαι 3-4 φορές την εβδομάδα για μιάμιση ώρα κάθε φορά. Επίσης από την περασμένη εβδομάδα ακολουθώ και τη διατροφή Orac και δεν έχω χάσει ούτε γραμμάριο. Τι να κάνω; Να συνεχίσω ή να αλλάξω κάτι; Ευχαριστώ πολύ!
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Επειδή το βάρος σας είναι κοντά στο ιδανικό, τα κιλά αυτά είναι πιο δύσκολο να χαθούν και θέλει περισσότερη συντονισμένη προσπάθεια. Επίσης, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη μυϊκή μάζα και την αναλογία υγρών στο σώμα με αποτέλεσμα η ζυγαριά παροδικά να φαίνεται «κολλημένη». Καλό είναι να συνεχίσετε την αντιοξειδωτική δίαιτα, η οποία είναι απόλυτα ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά και είναι σίγουρο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Read More

And More