Περπάτημα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να το κάνεις σωστά και να αδυνατίσεις

Και κάπου εδώ οι δικαιολογίες σταματούν. Γιατί, μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχεις και τόσο ελεύθερο χρόνο για να γυμνάζεσαι συστηματικά, όμως, λίγο χρόνο στη μέρα σου να περπατήσεις τον έχεις σίγουρα. Το περπάτημα είναι κάτι που μπορείς να εντάξεις εύκολα στην καθημερινότητα σου. Ειδικά, τώρα, που ο καιρός είναι ακόμα καλός και οι συνθήκες ευνοϊκές. Μία βόλτα γύρω από το σπίτι σου, σε ένα κοντινό πάρκο, στους δρόμους της πόλης ή ακόμα και στο βουνό. Θα αναζωογονηθείς και θα αδυνατίσεις. Αν έχεις στην παρέα σου και μία φίλη, θα το ευχαριστηθείς με τη ψυχή σου. Για αυτό, σήμερα, η, Fitness Consultant, Ιωάννα Λαουμτζή, μας λύνει όλες τις απορίες για να το κάνεις σωστά και αποτελεσματικά. Ο λόγος στην ίδια…

Περπάτημα, μία πραγματική αερόβια άσκηση με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας. Είναι απαραίτητο όλοι όσοι δεν τρέχουν να περάσουν πρώτα από αυτό το στάδιο. Ακόμα, όμως, και να μην σου αρέσει το τρέξιμο το περπάτημα είναι ένας καλός τρόπος ώστε να μείνεις ενεργή. Καθημερινά μέσα στην ημέρα μας περπατάμε και γυμναζόμαστε παράλληλα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η αλήθεια είναι πως το περπάτημα είναι μια μορφή άσκησης αρκετά υποτιμημένη. Πολλοί θεωρούν πως δεν σε γυμνάζει ή πως γυμνάζεσαι μόνο αν έχεις αυξημένο ρυθμό ή τρέχεις. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Υπάρχει τεχνική στο περπάτημα; Και αν ναι ποια είναι;
Ναι, το περπάτημα έχει τεχνική. Η στάση του σώματός μας, το βλέμμα μας που πρέπει να στρέφεται προς τον ορίζοντα, τα μικρά και μετρημένα βήματα αλλά και ο τρόπος που κουνάμε τα χέρια μας όταν περπατάμε είναι σημεία που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του περπατήματός μας.

Κάθε πότε πρέπει να περπατάμε για να δούμε διαφορά; Υπάρχει ιδανική ώρα μέσα στην ημέρα; 
Σε αυτή την ερώτηση δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Ή βασικά υπάρχει. Όποτε και να περπατάμε είναι καλό. Τώρα εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος, όπως η απώλεια κιλών ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος χρόνος για μια βόλτα είναι το πρωί. Επειδή, το στομάχι θα είναι άδειο από γλυκόζη και θα προσφέρει καλύτερη καύση λίπους.

Επίσης, μόλις επιστρέψεις στο σπίτι μετά από τη δουλειά σας, είναι προτιμότερο και πιο ποιοτικό να πας μια βόλτα παρά να δεις αμέσως τηλεόραση. Εάν θέλεις να βάλεις στόχο, χρειάζεται ήπιο τζόκινγκ τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά για να δεις σημαντικές διαφορές στην υγεία και στην ευεξία.

Πόσες θερμίδες μπορούμε να κάψουμε μέσα σε 30 λεπτά απλά περπατώντας;
Αυτό το ερώτημα δεν έχει σαφή απάντηση, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαφοροποιούν τον αριθμό. Με ένα απλό περπάτημα, μπορείς να να κάψεις περίπου 120 – 127 θερμίδες, ενώ αν περπατάς σε ανηφορικό έδαφος, τότε οι θερμίδες είναι ακόμα περισσότερες, αφού κυμαίνονται στις 180 – 240, ανάλογα την ένταση και το βάρος μας. 

Το τρέξιμο δεν είναι καλύτερο από το περπάτημα;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αρκετά δύσκολη, αρχικά γιατί δεν είναι εφικτό να βάλουμε σε «καλούπι» καθεμιά από τις δύο μορφές άσκησης, αφού σημαντικό ρόλο παίζουν παράγοντες όπως η συχνότητα, η ταχύτητα, το σωματικό βάρος και η γενικότερη υγεία του ασκούμενου. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως το τρέξιμο αποφέρει γρηγορότερα αποτελέσματα στην φυσική τους κατάσταση και στην απώλεια κιλών. Φυσικά αυτή η αντίληψη δεν είναι λάθος, όμως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το περπάτημα μπορεί να ωφελήσει εξίσου, ειδικά εάν επιλέξεις δυσκολότερα μονοπάτια σε λόφους, φαράγγια ή για τα δεδομένα της πόλης, ανηφορικούς δρόμους. Το περπάτημα σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα και μικρή κλίση αποτελεί μια καλή στρατηγική που μειώνει τον κίνδυνο μυοσκελετικών τραυματισμών και παθολογικών ασθενειών, ενώ προσφέρει την κατάλληλη καρδιαγγειακή ενεργοποίηση.

Είναι αλήθεια ότι το περπάτημα απευθύνεται μόνο σε “αρχάριους”;
Σε καμία περίπτωση. Το περπάτημα δεν είναι μια δραστηριότητα που προτείνεται μόνο σε ανθρώπους αρχαρίου επιπέδου γυμναστικής. Είναι μια δραστηριότητα – συνήθεια που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως επιπέδου, αθλητών ή μη. Και για να μιλήσουμε και με αριθμούς, όταν περπατάμε σε ένα μέτριο ρυθμό μπορούμε να κάψουμε έως και 60 θερμίδες σε 5 λεπτά!

Επιβαρύνει τα γόνατα το περπάτημα; Σε τι έδαφος πρέπει να γίνεται; Τι πρέπει να προσέξουμε; 
Το περπάτημα σαν δραστηριότητα δεν επιβαρύνει τα γόνατα. Θα μπορούσε όμως να γίνει επίπονο σε περιπτώσεις που δεν φοράμε κατάλληλα παπούτσια και περπατάμε πολλή ώρα ή σε ανώμαλο έδαφος. Εάν έχεις σκοπό να κάνεις πεζοπορία ή να περπατήσεις πολλή ώρα πρέπει να έχεις στο νου σας ότι χρειάζεσαι κατάλληλα παπούτσια, ανάλογα με τις ανάγκες σου και τις απαιτήσεις της διαδρομής. Τα λάθος παπούτσια, μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Επομένως, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στα κατάλληλα για περπάτημα αθλητικά παπούτσια.

Στην πραγματικότητα,  οι συνθήκες είναι αυτές που ενδέχεται να δημιουργήσουν μια δυσκολία ή κάποιο πόνο. Φυσικά, δεν συμβουλεύουμε να αποφύγεις τις ανώμαλες διαδρομές, απλώς να προετοιμάσεις κατάλληλα. Πρέπει στο περπάτημα να θυμόμαστε να έχουμε ενεργοποιημένο το κορμό. Άρα, σφικτή την κοιλιά & γλουτούς για καλύτερη στάση και προστασία ενώ με τα χέρια λυγισμένα σε ορθή γωνία να κινούνται αντίθετα με τα πόδια σου χαλαρά θα βοηθούν και αυτά στη σωστή κίνηση.

Και τώρα στο σήμερα! Τα apps βοηθάνε στο να οργανώσουμε το περπάτημά μας;
Είναι κοινά αποδεκτό πως η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και το κομμάτι της γυμναστικής δεν απέχει από αυτό. Το αντίθετο! Υπάρχουν εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και να σε βοηθήσουν πολύ στο να οργανώσεις το περπάτημά σου, να μετρήσεις βήματα, να κρατήσεις data αποθηκεύοντας την πρόοδό σου, κάνοντας έτσι το περπάτημα μια ευχάριστη συνήθεια, αλλά και μέθοδο άσκησης που καλό είναι όλοι να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More