Πίνεις συνεχώς νερό; Πως θα αποφύγεις την υπερενυδάτωση

Πολλές από μας πιστεύουμε πως όσο αφορά την ενυδάτωση, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Θα ακούς κι εσύ συνέχεια πως το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό και ότι πρέπει να πίνεςι τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως.

Όλοι λένε πως αν πίνεις μεγάλες ποσότητες νερού θα έχει πιο καθαρό δέρμα, δεν θα αρρωσταίνεις τόσο εύκολα και θα χάσεις πιο εύκολα βάρος. Πλέον, φαίνεται πως όλοι κουβαλούν ένα μεγάλο μπουκάλι το οποίο γεμίζουν συνεχώς με νερό. Πρέπει λοιπόν, να πίνουμε νερό με την παραμικρή ευκαιρία;

Όχι απαραίτητα.

Αν και η κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντική για την γενικότερη υγεία, υπάρχει πιθανότητα (αν και μικρή), να το παρακάνεις. Ακούς παντού να μιλάνε για την αφυδάτωση, αλλά και η υπερενυδάτωση, κρύβει σοβαρούς κινδύνους.

Διάβασε παρακάτω για να δεις, τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν πίνεις υπερβολικά πού νερό αλλά και πως μπορείς να είσαι ενυδατωμένη χωρίς να φτάνεις στο άλλο άκρο…

Ποια είναι η σωστή ενυδάτωση

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για την πίεση, τους καρδιακούς σφυγμούς, την καλή λειτουργία των μυών και την γνωστική λειτουργία. Παρόλα αυτά όμως, είναι δύσκολο να οριστεί η σωστή ενυδάτωση. Η ανάγκη του καθενός σε κατανάλωση υγρών, διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την διατροφή που κάνεις, το πόσο ασκείσαι, ακόμα και με τον καιρό.

Η κατάσταση της υγείας σου, αν για παράδειγμα πάσχεις από νεφροπάθεια ή είσαι έγκυος μπορεί να μεταβάλει την ποσότητα νερού που έχεις ανάγκη ημερησίως. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία υγρών του σώματος. Ακόμη και οι δικές σου ξεχωριστές ανάγκες ενυδάτωσης μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα.

Σε γενικές γραμμές ο παρακάτω πίνακας δείχνει πόσα υγρά θα πρέπει να καταναλώνεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο:

  • Παιδιά 1-3 ετών: 1,3 λίτρα
  • Παιδιά 4-8 ετών: 1,7 λίτρα
  • Αγόρια 9-13 ετών: 2,4 λίτρα
  • Αγόρια 14-18 ετών: 3,7 λίτρα
  • Άνδρες 19 ετών και άνω: 3,7 λίτρα
  • Κορίτσια 9-13 ετών: 2,1 λίτρα
  • Κορίτσια 14-17 ετών: 2,3 λίτρα
  • Γυναίκες 19 ετών και άνω: 2,7 λίτρα

Αυτά τα νούμερα αφορούν όχι μόνο το νερό και τα άλλα υγρά που πίνεις, αλλά και το νερό από τρόφιμα. Ορισμένα τρόφιμα, όπως οι σούπες και οι γρανίτες, μπορούν να σου παρέχουν υγρά. Υγρά όμως, μπορείς να πάρεις και από λιγότερο εμφανείς πηγές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, αλλά και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πόσο νερό μπορούμε να αντέξουμε

Αν και όλοι χρειαζόμαστε άφθονο νερό για να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία, το σώμα έχει τα όριά του. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερκατανάλωση υγρών μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Πόσο πολύ, είναι πάρα πολύ, όμως; Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, δεδομένου ότι παράγοντες όπως η ηλικία και οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο, αλλά υπάρχει ένα γενικό όριο. Ένα φυσιολογικό άτομο με φυσιολογικά νεφρά μπορεί να πίνει [περίπου] 17 λίτρα νερού ημερησίως, εάν τα καταναλώνει αργά εάν ληφθεί αργά.

O γενικός κανόνας λέει, ότι τα νεφρά μπορούν να αποβάλλουν μόνο 1 λίτρο την ώρα. Έτσι, η ταχύτητα με την οποία κάποιος πίνει νερό μπορεί επίσης να αλλάξει την ανοχή του σώματος για περίσσεια νερού.

Εάν πίνεις νερό πολύ πάρα πολύ γρήγορα ή τα νεφρά σου δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να φτάσεις σε κατάσταση υπερδιέγερσης νωρίτερα.

Τι συμβαίνει όταν πίνεις πάρα πολύ νερό

Το σώμα προσπαθεί συνεχώς να διατηρήσει ισορροπία. Ένα μέρος αυτού είναι η αναλογία του υγρού προς τους ηλεκτρολύτες στην κυκλοφορία του αίματος.

Όλοι χρειαζόμαστε ορισμένες ποσότητες ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο στην κυκλοφορία του αίματός μας για να διατηρήσουμε τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τα όξινα επίπεδα βάσεως του σώματος υπό έλεγχο.

Όταν πίνεις πολύ νερό, μπορεί να διαταράξεις αυτή τη λεπτή αναλογία και να και να χαθεί η ισορροπία – πράγμα που δεν είναι καλό.

Ο ηλεκτρολύτης που ασχολείται περισσότερο με την υπερενυδάτωση είναι το νάτριο. Πολύ υγρό θα αραιώσει την ποσότητα του νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, που ονομάζονται υπονατριαιμία.

Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας μπορεί να είναι ήπια στην αρχή, όπως ένα αίσθημα ναυτίας ή φούσκωμα. Τα συμπτώματα αυτά όμως, μπορεί να γίνουν σοβαρά, ειδικά όταν τα επίπεδα νατρίου πέφτουν ξαφνικά. Τα σοβαρά αυτά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • κούραση
  • αδυναμία
  • ασταθές βάδισμα
  • σύγχυση
  • σπασμούς

Υπονατριαιμία vs δηλητηρίαση από το νερό

Μπορεί να έχεiw ακούσει τον όρο “δηλητηρίαση από το νερό” αλλά δεν είναι τo ίδιo με την υπονατριαιμία.

Η υπονατριαιμία σημαίνει απλώς ότι τα επίπεδα νατρίου του ορού είναι χαμηλά, που ορίζεται ως λιγότερο από 135 mEq / λίτρο, αλλά η δηλητηρίαση από το νερό σημαίνει ότι ο ασθενής είναι συμπτωματικός από το χαμηλό νάτριο.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η δηλητηρίαση από το νερό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του εγκεφάλου, αφού χωρίς νάτριο για τη ρύθμιση της ισορροπίας του υγρού μέσα στα κύτταρα, ο εγκέφαλος μπορεί να διογκωθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Ανάλογα με το επίπεδο διόγκωσης, η δηλητηρίαση από το νερό μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Είναι σπάνιο και αρκετά δύσκολο να πίνει κάποιος τόσο μεγάλες ποσότητες νερού για να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά ο θάνατος από την υπερβολική κατανάλωση νερού είναι κάτι το απολύτως πιθανό.

Ποιος κινδυνεύει

Εάν είσαι υγιής, είναι απίθανο να σου δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό προβλήμα εξαιτίας της κατανάλωσης νερού.

Οι νεφροί μας κάνουν εξαιρετική δουλειά στην απομάκρυνση των υγρών από το σώμα μας με τη διαδικασία της ούρησης. Αν πίνεις μεγάλες ποσότητες νερού σε μια προσπάθεια να παραμείνεις ενυδατωμένη, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνεις συχνές επισκέψεις στο μπάνιο, αλλά όχι και στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ατόμων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπονατριαιμίας και δηλητηρίασης από το νερό. Μία τέτοια ομάδα είναι άτομα με νεφρική νόσο, αφού τα νεφρά ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών και ορυκτών.

“Οι άνθρωποι με νεφρική νόσο αργά-σταδίου μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο υπεραντιδάτωσης, καθώς οι νεφροί τους δεν είναι σε θέση να απελευθερώσουν το υπερβολικό νερό”, λέει ο Hernandez.

Η υπερϋδραση μπορεί επίσης να συμβεί σε αθλητές, ειδικά εκείνους που συμμετέχουν σε αγωνιστικά γεγονότα αντοχής, όπως μαραθώνιοι ή σε ζεστό καιρό.

“Οι αθλητές που γυμνάζονται για αρκετές ώρες ή σε εξωτερικούς χώρους είναι συνήθως σε υψηλότερο κίνδυνο υπερδιέγερσης αντικαθιστώντας τους ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και το νάτριο”, λέει ο Hernandez.

Οι αθλητές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον ιδρώτα δεν μπορούν να αντικατασταθούν μόνο με νερό. Ένα ποτό αντικατάστασης ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή από το νερό κατά τη διάρκεια μακρών περιόδων άσκησης.

Σημάδια πως μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνεις λιγότερο νερό

Τα αρχικά σημάδια της υπερενυδάτωσης μπορεί να είναι πολύ απλά, όπως το γεγονός ότι έχει αλλάξει η συχνότητα με την οποία πας στο μπάνιο. Αν διαπιστώσεις ότι χρειάζεται να ουρείς τόσο συχνά ώστε να διαταράσσεται τη ζωή σου ή εάν πρέπει να πάς στο μπάνιο πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ίσως είναι καιρός να αρχίσεις να καταναλώνεις λιγότερο νερό.

Τα ούρα που είναι εντελώς άχρωμα είναι ένας άλλος δείκτης που δείχνει ότι μάλλον το παραάνεις.

Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υπερενυδάτωσης περιλαμβάνουν αυτά που σχετίζονται με την υπονατριαιμία, όπως:

  • ναυτία
  • σύγχυση
  • κούραση
  • αδυναμία
  • απώλεια συντονισμού

Εάν σε απασχολεί κάτι τέτοιο, μίλα με το γιατρό σας. Μπορεί να σου κάνει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό σου και να σου προτείνει κάποια θεραπεία.

Πώς να ενυδατώνεσαι χωρίς να το παρακάνεις

Είναι μια καλή αρχή να πίνεις νερό όταν διψάς.

Στόχος είναι να πίνεις το νερό αργά κατά την διάρκεια της ημέρας παρά να περιμένεις να διψάσεις τόσο ώστε να κατεβάσεις ένα ολόκληρο μπουκάλι νερό. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική μετά από ένα επίπονο και μακράς διάρκειας σετ γυμναστικής, κατά το οποίο ίδρωσες πολύ. Ακόμα κι αν η δίψα σου είναι πολύ μεγάλη, προσπάθησε να μην πιεις το ένα μπουκάλι νερό μετά το άλλο.

Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να γεμίσουν ένα μπουκάλι με τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης και να το πίνουν σταθερά όλη την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους αγωνίζονται να πίνουν αρκετά.

Για πολλούς, όμως, είναι πρακτικότερο να δίνουν σημασία στα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους και όχι να επικεντρώνονται σε έναν αριθμό.

Ειδικές εκτιμήσεις

Εάν πάσχεις από κάποια νόσο των νεφρώ ή άλλη πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού σου να εκκρίνει περίσσεια νερού, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις οδηγίες πρόσληψης υγρών που σου έχει δώσει ο γιατρός σου. Μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την ατομική υγεία και τις ανάγκες σου. Μπορεί να σου δοθούν οδηγίες να περιορίσεις την πρόσληψη νερού για να αποφύγεις μια επικίνδυνη ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Επιπλέον, αν ασχολείσαι με τον αθλητισμό – ειδικά αν συμμετέχεις σε αγώνες αντοχής όπως μαραθώνιο ή ποδηλασία- οι ανάγκες σου για ενυδάτωση στην ημέρα του αγώνα είναι διαφορετικές από ό, τι σε μια κανονική μέρα.

Τέλος, ενώ είναι φυσιολογικό να διψάς κατά τη διάρκεια της ημέρας (ειδικά σε ζεστό καιρό), αν παρατηρήσεις ότι αισθάνεσαι την ανάγκη να πίνετε συνεχώς νερό, επισκέψου το γιατρό σου. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη μιας υποκείμενης κατάστασης που χρειάζεται θεραπεία.

Read More

And More