ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: Ο Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις

Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…

 

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Το ερώτημα μου είναι τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μου έτσι ώστε χάνοντας τα κιλά που θέλω, να σφίγγει και παράλληλα το δέρμα; Είναι ήδη χαλαρό, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
Χαρά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η σφριγηλότητα της επιδερμίδας ενισχύεται από την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Συγκεκριμένα:

  • Βιταμίνη C: Συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα, σημείο αναπαραγωγής και ανάπλασης της τρίχας. Ταυτόχρονα, η Βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Πηγές: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
  • Σελήνιο και ψευδάργυρος: Συμβάλλουν στην υγεία της επιδερμίδας μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Πηγές: γαρίδες, μύδια, χταπόδι, κοτόπουλο, κάσιους, ρύζι, καρύδια.

Όσον αφορά στην περιοχή της κοιλιάς, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιον γυμναστή, ο οποίος θα σας υποδείξει ασκήσεις για την κοιλιά. Αν θέλετε να πετύχετε μείωση του κοιλιακού λίπους, θα μπορούσατε να δώσετε έμφαση στα ακόλουθα:

  • Ακολουθείτε συχνότητα γευμάτων (ανά 3ωρο).
  • Καθημερινά 30 γραμμάρια ανάλατοι ξηροί καρποί.
  • 2 φορές εβδομαδιαία ψάρι
  • 2-3 μερίδες καθημερινά γαλακτοκομικά.
  • Στα φρούτα, ροφήματα και στα γαλακτοκομικά να βάζετε κανέλα.
  • Καθημερινά να πίνετε 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πάσχω από καλοήθη καταδυόμενη βρογχοκήλη του θυρεοειδούς. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω ώστε να μειώσω τον όγκο της; Να ληφθεί υπόψιν ότι οι τιμές των ορμονών Τ3, Τ4, Τsh, είναι φυσιολογικές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τροφές με βρογχοκηλογόνες ουσίες, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα (kale), λόγω του ότι μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι:

  • Ιώδιο: Τρόφιμα όπως θαλασσινά και φύκια καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι μας είναι πηγές πλούσιες σε ιώδιο. Η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζεται από το ιώδιο της τροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150mg. Μια μέση δίαιτα περιλαμβάνει τροφές εμπλουτισμένες σε ιώδιο και προσφέρει 250-750mg ιωδίου καθημερινά. Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στις μεγάλες ποσότητες του ιωδίου καθώς δρά αρνητικά ( πάνω από 600 mcg την ημέρα) όταν γίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή.
  • Σελήνιο: Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και στους διάφορους ιστούς. Επίσης, ένζυμα τα οποία περιέχουν σελήνιο συμμετέχουν στην “αποτοξίνωση” του αδένα (ειδικά σε περιόδους στρες) και στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθηκών ιωδίου στο σώμα. Πηγές: ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
  • Ψευδάργυρος: Η νόσος του θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια του ψευδαργύρου. Πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.
  • Τυροσίνη: Βρίσκεται στα ψάρια, στο κοτόπουλο, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά), στα γαλακτοκομικά, στις μπανάνες, στα φασόλια και στους ξηροί καρπούς. Είναι ένα βασικό αμινοξύ που παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών.
  • Βιταμίνες: Το β-καροτένιο το βρίσκουμε στα πορτοκαλί-κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και τη πιπεριά. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και στους φυσικούς χυμούς. Η βιταμίνη Ε κυρίως στο ελαιόλαδο καθώς αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αντιοξειδωτικά παράγοντα που προστατεύει τον θυρεοειδή από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρές. Τέλος το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμμετέχουν στη διαδικασία της σύνθεσης της Τ4.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 52 ετών και βρίσκομαι στην εμμηνόπαυση. Έχω ύψος 1,67 και βάρος 73 κιλά. Τα προηγούμενα χρόνια ήμουν σταθερά γύρω στα 58 κιλά. Τα τελευταία 3 χρόνια όμως, έφτασα στα 65 και σήμερα ζυγίζω 73. Θλιβερό για μένα γιατί αισθάνομαι χάλια, απελπίζομαι και ξανατρώω! Μπορώ να έχω κάποιο πρόγραμμα να με βοηθήσει να χάσω τα 10 κιλά που με βαραίνουν; Ευχαριστώ!
Στέλλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια βάρους βασίζεται στις διατροφικές οδηγίες που βοηθούν στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συγκεκριμένα, η ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται λόγω μείωσης των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες. Επίσης, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, κατά την εμμηνόπαυση η γυναίκα εμφανίζει ποικίλα συμπτώματα τόσο εμφανή όσο και “σιωπηρά”. Στα εμφανή συμπτώματα περιλαμβάνονται οι εξάψεις, οι νυχτερινές αφιδρώσεις, το αυξημένο άγχος, οι διακυμάνσεις της διάθεσης, ενώ ως “σιωπηρά” χαρακτηρίζονται η αυξημένη απώλεια της οστικής μάζας και οι μεταβολές στο λιπιδαιμικό προφίλ της γυναίκας (αύξηση της ολικής, της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και μείωση της HDL-χοληστερόλης). Οι μεταβολές αυτές στο λιπιδαιμικό προφίλ της γυναίκας δύναται να οδηγήσουν σε πολλαπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής πάθησης στα δέκα χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση, καθώς συνοδεύονται από αυξημένη συχνότητα αθηροσκλήρωσης και ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Τέλος, στην εμμηνόπαυση αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, κατά την οποία μειώνεται η οστική μάζα. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται στα χρόνια της εφηβείας αλλά και αργότερα στην ενηλικίωση αφού η ηλικία μεταξύ 20-30 ετών είναι η καθοριστική περίοδος επίτευξης της μέγιστης οστικής πυκνότητας.

Συνεπώς, κατά την εμμηνόπαυση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών:

  • Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D, περιορίζουν την κατάθλιψη. Πηγές αυτών αποτελούν οι λιναρόσποροι, αναποφλοίωτοι σπόροι, πράσινα λαχανικά, χυμός πορτοκάλι, λιπαρά ψάρια, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και η μαλακή μαργαρίνη.
  • Η βιταμίνη Ε αποτρέπει την εμφάνιση οιδήματος στο στήθος. Πηγές αποτελούν τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα φυτικά έλαια, η μαλακή μαργαρίνη και οι λιναρόσποροι.
  • Το σίδηρο είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση και βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στο σπανάκι και στα δημητριακά.
  • Το ασβέστιο μειώνει τις εξάψεις και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινη φυλλώδη λαχανικά και σε λιπαρά ψάρια.
  • Τέλος 20 λεπτά άσκηση ημερησίως είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη περίπτωση.

Όσο αφορά στην οστεοπόρωση, η βιταμίνη D και το ασβέστιο περιορίζουν αρκετά τα συμπτώματά της. Πηγές αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ψάρια.

Τέλος, θρεπτικά συστατικά που τονώνουν την επιδερμίδα της γυναίκας είναι τα παρακάτω:

  • Bιταμίνη Α: Το στοιχείο-κλειδί για τη δομή του δέρματος. Συμμετέχει στην οργάνωση των κυττάρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους ενισχύοντας την ενυδάτωση του δέρματος και εξασφαλίζοντας τη νεανικότητα, την ελαστικότητα και την απαλότητα της επιδερμίδας. Πηγές αποτελούν το συκώτι, ο σολομός, ο ξιφίας, τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκυθάκια και τα βερίκοκα.
  • Βιταμίνη C: Ένα πλήρες αντιοξειδωτικό “οπλοστάσιο”, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη “μάχη” κατά των ελεύθερων ριζών στο δέρμα, παρέχοντας πολλαπλή προστασία κατά της φθοράς του δέρματος. Βρίσκονται στα πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
  • Βιταμίνη Ε: Αντιστέκεται στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από τις ακτίνες UV και εξασφαλίζει τη νεανική όψη της επιδερμίδας. Πηγές αποτελούν ο σολομός, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και τα αμύγδαλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω διαβάσει αρκετές φορές για το πόσο καλό κάνουν τα καυτερά στη διατροφή μας και ότι επιταχύνουν το μεταβολισμό. Όμως, δεν μου αρέσουν καθόλου, ούτε καν το απλό μαύρο πιπέρι. Υπάρχει κάποια εναλλακτική;
Νίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Υπάρχουν πολλές τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό. Έτσι, αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά θα μπορούσατε να δώσετε έμφαση σε κάτι από τα ακόλουθα:

1.Τρόφιμα Ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και σύνθετους υδατάνθρακες που επιταχύνουν τον μεταβολισμό και σταθεροποιούν τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτοί οι βραδείας αποδέσμευσης υδατάνθρακες προσφέρουν ενέργεια για μεγάλο διάστημα, αυξάνοντας τον κορεσμό. Θέλουμε να κρατήσουμε τα επίπεδα ινσουλίνης χαμηλά, έτσι ώστε να μην ξεκινήσει το σώμα την αποθήκευση επιπλέον λίπους.

2.Νερό
Ενώ δεν είναι ακριβώς τρόφιμο, είναι επιταχυντής του μεταβολισμού. Μια γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι το πόσιμο νερό επιταχύνει την καύση του λίπους. Είναι επίσης, ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης και αποτοξινωτικό.

3.Μπρόκολο
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, γνωστό για τη μείωση του βάρους. Το μπρόκολο έχει επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, K και Α Μια μερίδα μπρόκολο παρέχει άφθονο φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά. Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

4.Σούπες
Μια μελέτη που έγινε στο Penn State University διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σούπας πριν από το κυρίως γεύμα μείωσε την όρεξη καθώς οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη περίσσειας τροφίμων, επιταχύνοντας έτσι το μεταβολισμό και την καύση του λίπους.

5.Πράσινο Τσάι
Είναι πλέον ευρέως γνωστό, μέσα από πολλαπλές επιστημονικές μελέτες, το γεγονός ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το μεταβολισμό, καθώς παρέχει τα αντιοξειδωτικά κατεχίνες. Το πράσινο τσάι είναι νόστιμο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν ενεργά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες!

6.Μήλα και αχλάδια
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα δύο αυτά φρούτα βοηθάνε στην τόνωση του μεταβολισμού και να επιταχύνουν την απώλεια βάρους. Έρευνα που διεξήγαγε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έτρωγαν τρία μικρά μήλα ή αχλάδια καθημερινά έχασαν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες που δεν το έκαναν.

7.Εσπεριδοειδή
Φρούτα όπως το γκρέιπφρουτ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος και να κρατήσουμε το μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να συσχετιστεί με το υψηλό ποσό των καρπών αυτών σε βιταμίνη C, ένα χρήσιμο και υγιεινό συστατικό που μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης.

8.Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Το ασβέστιο αυξάνει το μεταβολισμό. Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 1,200-1,300 mg ασβεστίου την ημέρα έχασαν σχεδόν διπλάσιο ποσό βάρους σχετικά με εκείνους που δεν είχαν πάρει αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους. Για να βοηθήσετε στην ώθηση του μεταβολισμού σας, να τρώτε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Εάν δεν είστε σε θέση να λάβετε αρκετά από αυτά τα τρόφιμα, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχώμενο λήψης ενός συμπληρώματος ασβεστίου που θα εξασφαλίσει την επάρκειά του στον οργανισμό.

9.Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3
Η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας. Αυτά τα οξέα μειώνουν την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη, μια φυσική χημική ουσία που μειώνει το μεταβολισμό σας. Οι μελέτες σε ζώα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του
Wisconsin διαπίστωσε εργαστηριακά ότι τα ποντίκια με χαμηλά επίπεδα λεπτίνης είχαν γρηγορότερο μεταβολικό ρυθμό από ό, τι τα ποντίκια με υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης.

Μια μελέτη της Mayo Clinic διαπίστωσε ότι οι αφρικανικές φυλές με διατροφή που βασιζόταν στα λιπαρά ψάρια είχαν επίπεδα λεπτίνης έως και πέντε φορές χαμηλότερα από φυλές που δεν καταναλώναν ψάρια. Να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν πολλές άλλες διατροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, εκτός από τα ψάρια. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Άλλοι τρόποι για να ωθήσει το μεταβολισμό σας
Εκτός από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι που μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας. Αποφύγετε να καταναλώνετε αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, ενεργειακά ποτά, και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κάθε φορά που τρώτε, φροντίστε να μασάτε καλά, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην σωστή πέψη.
Να κοιμάστε καλά. Προσπαθήστε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας όσο μπορείτε. Ακολουθήστε μια τακτική άσκηση και ενσωματώστε τη στην καθημερινότητά σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κάνω δίαιτα εδώ και ένα μήνα και σε συνδυασμό με τη γυμναστική μου έχω χάσει αρκετά κιλά. Όμως, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά και έχω καταπιεστεί πολύ. Δεν νομίζω να καταφέρω να τα βγάλω εντελώς από τη ζωή μου. Θα ήθελα να ρωτήσω, πόσες “ατασθαλίες” δικαιούμαι την εβδομάδα; Τι ποσότητα γλυκού μπορώ να καταναλώσω χωρίς να χαλάσω τη δίαιτά μου;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αυξημένη επιθυμία σας για γλυκό, μπορεί να οφείλεται στην αστάθεια γευμάτων, δηλαδή στο αυξημένο χρονικό διάστημα που μένετε νηστική. Έτσι, ο πρώτος και βασικός κανόνας για να μετριάσετε την ποσότητα του γλυκού είναι να ακολουθείτε συχνότητα γευμάτων ανά 3 ώρες. Σύμφωνα με τις συστάσεις το 10% των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μπορεί να προέρχεται από απλά σάκχαρα. Έτσι, με βάση δίαιτα 2000 θερμίδων, που αντιστοιχούν στις μέσες ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα απλών σακχάρων ορίζεται στα 50γρ. Ωστόσο, αυτά είναι σημαντικό να προέρχονται από φυσικές πηγές (φρούτα) και όχι από τυποποιημένα συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. γλυκά) ή προστιθέμενα ως ζάχαρη σε ροφήματα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε γλυκό καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 70 γραμμάρια εβδομαδιαία.

Εναλλακτικά, η επιθυμία για γλυκό μπορεί να ικανοποιηθεί με κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:

  • Μετά από το κυρίως γεύμα να τρως 1 φρούτο.
  • Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
  • Ζελέ light με φρέσκα φρούτα
  • Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Γάλα 1,5% με Δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρώμη
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5% & 1κ.γ. μέλι & κανέλα
  • 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ακούω συνέχεια στις παρέες μου ότι οι μπανάνες έχουν πολλές θερμίδες και πολλά κορίτσια τις έχουν βγάλει από τη διατροφή τους. Ποια είναι η άποψή σας;
Ράνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η μπανάνα, ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, αποτελεί μια κίτρινη φρουτένια δύναμη, πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και ενέργεια! Οφέλη της μπανάνας για την υγεία μας:

Βοηθά στο αδυνάτισμα… αντίθετα με την κοινή γνώμη! Η μπανάνα έχει καθιερωθεί στο μυαλό πολλών ως ένα φρούτο πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη και κατ’ επέκταση πολλοί θεωρούν ότι η μπανάνα “παχαίνει” με αποτέλεσμα συχνά να την αποφεύγουν όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος. Η υπόθεση ότι η μπανάνα παχαίνει είναι σίγουρα αβάσιμη, και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να το στηρίζουν. Η αλήθεια είναι ότι η μπανάνα έχει περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με άλλα φρούτα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να “παχύνουμε” ακόμη και αν τρώμε μπανάνα σε καθημερινή βάση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι η μπανάνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μας δίνει άμεση ενέργεια καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (1 κανονική μπανάνα αποδίδει περίπου 27 γραμμάρια υδατανθράκων) που είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα και την αποφυγή της έντονης επιθυμίας για τσιμπολόγημα, μας χορταίνει και αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για επιδόρπιο αντί για κάποιο άλλο γλυκό το οποίο θα μας προσφέρει “κενές” θερμίδες δηλαδή χωρίς καμία θρεπτικά αξία.

Είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Επίσης συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου με αποτέλεσμα να μειώνει τις κατακρατήσεις υγρών.

Αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση και βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών. Είναι απαραίτητο για όσους αθλούνται γιατί απομακρύνει τις μυϊκές κράμπες και την κόπωση των μυών.

 

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

And More