Τα 15 λάθη που κάνεις στο γυμναστήριο

Αν κάθε φορά που χρησιμοποιείς ένα μηχάνημα στο γυμναστήριο το σκουπίζεις και αν δεν κάθεσαι μπροστά από τον καθρέφτη βγάζοντας σέλφι, όσο οι άλλοι προσπαθούν να δουν αν κάνουν σωστά την άσκηση, τότε σου αξίζει ένα μπράβο. Ακολουθείς σωστά το savoir vivre του γυμναστηρίου, ακόμα κι αν δεν ήξερες ότι κάτι τέτοιο υπάρχει. Όπως κάθε χώρος και κάθε περίσταση, έτσι και το γυμναστήριο έχει συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς, που καλό θα ήταν να ακολουθείς, για να μη ενοχλείς κανέναν αλλά και για να κυλάει και το δικό σου σετ πιο ομαλά, γιατί ίσως σαμποτάρεις και τον ίδιο σου τον εαυτό.

Παρακάτω ακολουθούν 15 λάθη που ίσως κάνεις ακόμα στο γυμναστήριο, όπως τα απαρίθμησαν επαγγελματίες γυμναστές:

1. Μασάς τσίχλα
“Αν μασάς τσίχλα, σημαίνει ότι δεν ανασαίνεις σωστά, που είναι ένα από τα πιο βασικά πράγματα στη γιόγκα. Όταν κάνω μάθημα, πάω και λέω σε έναν έναν τους μαθητές μου να φτύσουν τις τσίχλες τους”.

2. Φοράς ρούχα που μυρίζουν
“Καταλαβαίνουμε ότι ίσως δεν πρόλαβες να πλύνεις τα ρούχα σου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να δείχνεις άσκηση σε κάποιον που φοράει ρούχα που μυρίζουν”.

3. Είσαι ανταγωνιστική χωρίς λόγο
“Απεχθάνομαι όταν οι άνθρωποι γίνονται ανταγωνιστικοί κατά τη διάρκεια του μαθήματος και μάλιστα όχι με ωραίο τρόπο. Δεν ξέρεις αν ο άλλος έρχεται για πρώτη φορά, αν έχει τραυματιστεί ή αν δεν περνά την καλύτερη εβδομάδα του. Όποιος κι αν είναι ο λόγος όμως, να θυμάσαι ότι δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο και αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα”.

4. Παραμονεύεις στα μηχανήματα
“Πολλά γυμναστήρια έχουν χρονικά όρια για τα μηχανήματα για να έχουν όλοι την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουν και καλό είναι αυτά τα όρια να γίνονται σεβαστά. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάθεσαι από πάνω τους με το ρολόι στο χέρι και να τους χρονομετράς. Μπορείς απλά να τους υπενθυμίσεις ευγενικά ότι πέρασε ο χρόνος τους ή να πας σε κάποιο άλλο άδειο μηχάνημα”.

5. Φυλάς θέση για κάποιον άλλο
“Στα ομαδικά μαθήματα, οι πιο πολλοί παίρνουν πολύ στα σοβαρά το σε ποιο σημείο της τάξης θα σταθούν. Δεν μπορείς όμως να κρατάς θέση για την φίλη σου για να είστε δίπλα-δίπλα”.

6. Φοράς λάθος παπούτσια
“Δεν κάνουν όλα τα φλατ παπούτσια για το γυμναστήριο. Είναι επικίνδυνο να γυμνάζεσαι με λάθος παπούτσια, γι’ αυτό θα ήταν σωστό να επενδύσεις σε ένα κατάλληλο ζευγάρι”.

7. Κάνεις τα “δικά σου” στην τάξη
“Αν θες να γυμνάζεσαι μόνη, σου τότε πρέπει να πηγαίνεις μόνη σου γυμναστήριο και όχι σε ομαδικό μάθημα, γιατί έτσι αποπροσανατολίζεις και τους υπόλοιπους”.

8. Πετάς τα βάρη σου
“Μπορεί να κουραστείς πολύ μετά από ένα σετ με βάρη και μόλις το τελειώσεις να τα πετάξεις κάτω, αυτό όμως είναι μεγάλος κίνδυνος. Μπορεί να ξεπέρασες μόλις τα όριά σου, κάνε όμως υπομονή λίγα δευτερόλεπτα ακόμα και άσε τα βάρη κάτω προσεκτικά”.

9. Το “έξυπνο” ρολόι σου φωτίζει διαρκώς
“Το κινητό πρέπει να είναι συνεχώς μέσα στη τσάντα σου, όσο γυμνάζεσαι. Αν θες ντε και καλά να μάθεις ποιο τραγούδι έπαιξε μόλις, περίμενε μέχρι να τελειώσει το μάθημα και ρώτα τον γυμναστή σου, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις κάποια εφαρμογή, που θα σου στέλνει ειδοποιήσεις στο ρολόι σου”.

10. Αφήνεις τα πράγματά σου όπου να ‘ναι
“Μην αφήνεις την τσάντα σου δίπλα στο ποδήλατο ή στα βάρη. Όπως στα αεροπλάνα, στα λεωφορεία και στα πλοία, έτσι και στα γυμναστήρια, οι διάδρομοι πρέπει να μένουν άδειοι”.

11. Φεύγεις στη μέση του μαθήματος
“Αν είναι να έχεις πάρει την καλύτερη θέση στο ομαδικό μάθημα, τότε καλό θα ήταν να μη φύγεις στη μέση του μαθήματος. Θα σε περάσουν όλοι για ντίβα”.

12. Χρησιμοποιείς τον εξοπλισμό των άλλων
“Αν βρεις βάρη ακουμπισμένα κάτω, σημαίνει ότι κάποιος τα χρησιμοποιεί ήδη. Στα γυμναστήρια έχει αρκετό εξοπλισμό για όλους, οπότε πάρε βάρη από το ράφι”.

13. Δεν σηκώνεις κεφάλι από το κινητό σου
“Πολλές φορές κάνουμε ασκήσεις που πιάνουν αρκετό χώρο και βλέπω ανθρώπους με ακουστικά στα αυτιά και κινητό στο χέρι να έρχονται και να βάζουν το στρώμα τους στον διάδρομό μας και να αρχίζουν να κάνουν δικές τους ασκήσεις. Αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό αλλά και πολύ αγενές”.

14. Είσαι “λαίμαργη” με τα βάρη
“Είναι πολλοί εκείνοι, που παίρνουν διάφορα ζευγάρια βάρη κοντά τους, ακόμα και σε ώρες αιχμής για το γυμναστήριο, λες και κάνουν συλλογή”.

15. Κάθεσαι 40 λεπτά στο ντουζ
“Ξέρεις πολύ καλά ότι περιμένουν κι άλλοι μετά από σένα, οπότε φρόντισε να μην το παρακάνεις στην ντουζιέρα”.

Read More

And More