Τα 8 μεγάλα οφέλη των μήλων που ίσως αγνοείς

Θα έχεις ακούσει σίγουρα ότι “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” και μάλλον αυτό το κατά τα άλλα ταπεινό φρούτο δεν έχει κερδίσει άδικα αυτήν τη φήμη. Αποτελεί τέλεια εναλλακτική ως σνακ, καθώς είναι μικρό και μπορείς να το βάζεις απλά στην τσάντα σου για τις στιγμές της ημέρας που θα αισθανθείς ότι πεινάς, ενώ μπορεί να το φας και έτσι όπως είναι, με ένα απλό πλύσιμο με νερό.

Πράσινα, κόκκινα ή κίτρινα, όποιο κι αν είναι το αγαπημένο σου είδος μήλου ένα είναι σίγουρο, ότι είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία και το σώμα σου.

Παρακάτω ακολουθούν 8 λιγότερο ίσως, γνωστοί λόγοι, για τους οποίους τα μήλα είναι καλά για τον οργανισμό σου:

1. Τα μήλα μειώνουν τη χοληστερίνη: Ένα μετρίου μεγέθους μήλου περιέχει 4 γραμμάρια ινών. Μερικά από αυτά είναι με τη μορφή πηκτίνης, ενός τύπου διαλυτής ίνας που έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα LDL ή “κακής” χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, το οποίο βοηθά το σώμα να το χρησιμοποιήσει παρά να το αποθηκεύσει.

2. Σε χορταίνουν: Ο πλούτος των ινών που περιέχει ένα μήλο θα σε κάνει να αισθανθείς πλήρης για περισσότερο χρόνο χωρίς να καταναλώσεις πολλές θερμίδες, αφού ένα μεσαίου μεγέθους μήλο έχει περίπου 95. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας αργεί περισσότερο να χωνέψει πολύπλοκες ίνες από ότι πιο απλά υλικά όπως η ζάχαρη ή οι επεξεργασμένοι κόκκοι. Οτιδήποτε με τουλάχιστον τρία γραμμάρια ινών είναι μια καλή πηγή της θρεπτικής ουσίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περίπου 25 έως 40 γραμμάρια την ημέρα.

3. Μπορούν να σε βοηθήσουν με προβλήματα αναπνοής: Έρευνες έχουν δείξει πως πέντε περίπου μήλα την εβδομάδα (λιγότερο από ένα την ημέρα δηλαδή), βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στην φλούδα τους (όπως και στις φλούδες της ντομάτας και των κρεμμυδιών). Τα οφέλη στην αναπνοή όμως δεν σταματούν εδώ. Έρευνα του 2007 έδειξε πως οι γυναίκες που καταναλώνουν μήλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά που θα πάσχουν από άσθμα.

4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα: Μπορεί να μην είναι και πορτοκάλια, αλλά και πάλι, ένα μέτριο μήλο σου δίνει πάνω από 8 γραμμάρια βιταμίνης C, ημερησίως. Αυτό είναι περίπου το 14% της ποσότητας που πρέπει να εισπράττεις καθημερινά.

5. Τα μήλα μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο: Σε γαλλική έρευνα του 2004 βρέθηκε πως τα μήλα περιέχουν ένα οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε αντίστοιχη έρευνα του 2007 βρέθηκε πως τα μήλα βοηθούν στην πρόληψη και του καρκίνου του μαστού.

6. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη: Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2004, βρέθηκε πως τα μήλα, όπως και τα βατόμουρα, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, εξαιτίας μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών, των ανθοκυανινών, που είναι επίσης υπεύθυνες για τα κόκκινα, πορφυρά και μπλε χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά.

7. Κάνουν καλό στον εγκέφαλό σου: Τα μήλα έχουν συνδεθεί με αύξηση στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, η οποία επικοινωνεί μεταξύ των νευρικών κυττάρων και έτσι μπορεί να βοηθήσουν τη μνήμη σου και να μειώσουν τις πιθανότητές σου για ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

8. Τα μήλα σε αδυνατίζουν: Ένα συστατικό της φλούδας του μήλου (η οποία περιέχει την πλειοψηφία των ινών) είναι το ουρσολικό οξύ, το οποίο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνει την καύση θερμίδων, τους μυς και το καστανό λίπος.

Read More

And More