Θες κάτι δροσερό, θρεπτικό και light; 5 σαλάτες με λιγότερες από 200 θερμίδες που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου!

Εσύ, πόση σαλάτα τρως κάθε μέρα; Αν είσαι λάτρης, τότε το ημερήσιο διαιτολόγιο σου, θα περιλαμβάνει σίγουρα δύο μπολάκια από την αγαπημένη σου (και άκρως υγιεινή) τροφή. Αν σου αρέσει σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε θα τη χρησιμοποιείς ως ένα από τα συνοδευτικά στο κυρίως γεύμα σου. Αν,πάλι, δεν τρελαίνεσαι με τα φρούτα και τα λαχανικά, τότε η καθημερινή επαφή με το πράσινο λαχανικό δε θα σου είναι και πολύ ευχάριστη. Τρως, δηλαδή, σαλάτα δύο φορές την εβδομάδα (μπορεί και καθόλου).

Πάντως, αν βρίσκεσαι κάτω από το αυστηρό (και άκρως παρατηρητικό) μάτι του διαιτολόγου σου, η σαλάτα θα έχει γίνει η βασική τροφή που “βλέπει” το πιάτο (αλλά και ο ουρανίσκος σου), με τη ρόκα, την ντομάτα, το αγγούρι, το μαρούλι και το κρεμμύδι να έχουν εξέχουσα θέση στο στομάχι σου. Όμως, θέλω να ξέρεις πως οτιδήποτε βαπτίζεται ως σαλάτα, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό. Δηλαδή, μη μου πεις ότι αν πάνω στο μαρούλι προσθέσεις κοτόπουλο, διάφορα dressings, μισό κιλό φέτας (ναι, ξέρω ότι το κάνεις) και οτιδήποτε άλλο σε λιπαρή μορφή μπορείς να φανταστείς, το πιάτο αυτό το ονομάζεις σαλάτα. Πέρα, όμως, από διάφορα tips που θα σε βοηθήσουν να την κάνεις λίγο πιο υγιεινή, μπορείς να απολαύσεις μία από τις παρακάτω light, αλλά άκρως γευστικές, σαλάτες. Φυσικάτο ότι έχουν περίπου 200 θερμίδες, τις κάνει να ανέβουν ακόμα περισσότερο στα μάτια μας.

Χωριάτικη σαλάτα χωρίς φέτα, αλλά με αβοκάντο. Αλήθεια, ήξερες ότι το πιο θερμιδικό στοιχείο της χωριάτικης είναι η φέτα; Για αυτό, προτίμησε μία απλή αγγουροντομάτα με λίγο αβοκάντο. Το τελευταίο θα σου προσφέρει τη δροσιά που παρέχει η φέτα, με έναν πιο υγιεινό (όμως) τρόπο, αφού το αβοκάντο είναι γνωστό super-food. Στη βάση, κόψε λίγο μαρούλι, για να χορτάσεις. Και όλα αυτά με μόλις 190 θερμίδες.

Τονοσαλάτα. Μπορεί να μην τη φτιάχνεις συχνά, όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι η πιο χορταστική σαλάτα που θα φας. Ο τόνος σου προσφέρει τα απαραίτητα ω3 λιπαρά και πρωτεΐνη, ενώ το μαρούλι δημιουργεί ταχύτερα την αίσθηση του κορεσμού με μόλις 180 θερμίδες.

Σαλάτα με φασόλια στο φούρνο. Η ιδανική επιλογή, για σένα, που δεν αντέχεις τη μυρωδιά της φασολάδας. Ψήνεις τα φρέσκα φασόλια στο φούρνο, προσθέτεις ελάχιστο ελαιόλαδο, ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι. Και όσο την απολαμβάνεις, σκέψου ότι παίρνεις μόλις 190 θερμίδες. Yummy!

Σαλάτα με fusili. Μας έρχεται από την Ιταλία. Και, αν κρίνουμε από το ότι περιέχει μόλις 170 θερμίδες, τότε σίγουρα πρέπει να χαιρόμαστε. Μαγειρεύεις το μακαρόνι τύπου fusili. Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνεις ρόκα, ελιές, πράσινο μαρούλι και ντοματίνια κομμένα στη μέση. Θα είναι σαν να έχεις φάει ένα γεμάτο πιάτο από την αγαπημένη σου μακαρονάδα, ενώ στην πραγματικότητα, στο στομάχι σου βρίσκεται μόλις η μισή μερίδα.

Σαλάτα του Καίσαρα (στην πιο υγιεινή της εκδοχή). Ξέχνα το dressing, ξέχνα το τηγανιτό κοτόπουλο. Ψήνεις το κοτόπουλο σε ένα τηγάνι μορφής σχάρας χωρίς σταγόνα ελαιόλαδο. Πλένεις πολύ καλά το δροσερό μαρούλι. Ρίχνεις λίγα κομματάκια τυρί με χαμηλά λιπαρά και λεμόνι. Έτσι, θα πάρεις την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης και θα χορτάσεις με 200 περίπου θερμίδες. Εμπιστεύσου με και για τα δύο.

Καλή σου, υγιεινή απόλαυση!

Read More

And More