Το ήξερες; Αυτές οι 7 τροφές κρύβουν (πάρα) πολύ αλάτι!

Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις πόση ποσότητα αλατιού καταναλώνεις καθημερινά; Ξέρω ότι ήδη το σκέφτεσαι, όμως, δε θέλω οι υπολογισμοί σου να περιοριστούν στο “φανερό” αλάτι. Σε εκείνο που ρίχνεις στο φαγητό ή στη σαλάτα σου με το κουταλάκι του γλυκού. Θυμάσαι ότι υπάρχουν πολλές τροφές που “κρύβουν” μεγάλη ποσότητα αλατιού και εμείς, απλά, δεν το καταλαβαίνουμε; Είμαι σίγουρος ότι αυτό το ξέρεις, όμως, γνωρίζεις, στην πραγματικότητα ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά: Αν ρωτήσεις ένα διατροφολόγο / διαιτολόγο, θα σου απαντήσει ότι το αλάτι περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου. Η υπερκατανάλωση νατρίου προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό, ειδικά στην καρδιά, την οποία, όχι μόνο ατσαλένια δε θα κάνει, αλλά επιρρεπή σε “αναποδιές”. Οι ειδικοί συνιστούν ότι πρέπει να καταναλώνεις περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα. Ωστόσο, έρευνες που έρχονται κατά καιρούς στο προσκήνιο, δείχνουν ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα από την προβλεπόμενη. Και εκεί ακριβώς είναι που ξεκινά το πρόβλημα.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ύπουλες τροφές που σε “γεμίζουν” με αλάτι χωρίς να το πάρεις είδηση;

– Έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Ξέρω ότι είναι η πιο εύκολη λύση για φαγητό μετά από μία κουραστική ημέρα. Η ιδέα ότι σε λίγα μόλις λεπτά θα έχεις ζεστό φαγητό είναι από μόνη της αρκετά δελεαστική. Πέρα, όμως, από το φαγητό, θα έχεις και αρκετό αλάτι. Συγκεκριμένα, διατροφικές αναλύσεις έδειξαν ότι μία μερίδα κατεψυγμένου φαγητού σου προσδίδει περίπου τα 2/3 της επιτρέπουσας ημερήσιας ποσότητας.

– Φασόλια, φακές και λαχανικά σε κονσέρβα. Μπορεί να είναι πιο νόστιμα από τα βραστά, όμως, ταυτόχρονα είναι και πιο επιβλαβή για τον οργανισμό σου. Σκέψου ότι μία κονσέρβα είναι αρκετή για να σου δώσει το 80% της ποσότητας που χρειάζεσαι καθημερινά.

– Πίτσα. Μία από τις πιο αγαπημένες μας ένοχες απολαύσεις περιέχει αρκετή ποσότητα αλατιού. Λίγο η ζύμη, πολύ τα ασταμάτητα toppings και (φυσικά) η βάση τυριού ανεβάζουν κατά πολύ τα ποσοστά νατρίου στο αίμα.

– Δημητριακά. Ακόμα και αν επιλέγεις λίγο πιο γλυκές γεύσεις, αυτό δε σημαίνει ότι δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Ψάξε καλύτερα στα ράφια του super-market, διάβασε τις ετικέτες και διάλεξε εκείνο που περιέχει το λιγότερο αλάτι.

– Αλλαντικά. Το ξέρω ότι θες όχι μία, αλλά δύο (τουλάχιστον) φέτες στο τόστ σου, όμως έχεις αναρωτηθεί τι τα συντηρεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Μα, το αλάτι φυσικά. Δε σου λέω να τα κόψεις “μαχαίρι” από τη διατροφή σου. Απλά, να τα περιορίσεις.

– Έτοιμες σάλτσες. “Μα καλά, πώς θα φάω τα μακαρόνια μου χωρίς λίγη σάλτσα και τυρί τριμμένο από πάνω;” ρωτάς. “Αν δε θες να γεμίσεις με αλάτι, τότε αντικατέστησε την με μία σπιτική ή μείωσε στο μισό την ποσότητα της” απαντάμε.

– Veggie Burger. Αν ακολουθείς διατροφή χορτοφαγική, τότε θέλω να ξέρεις ότι ένα burger περιέχει από μόνο μεγάλη ποσότητα αλατιού (χωρίς καν να υπολογίσουμε το αλάτι στο ψωμάκι).

 

Read More

And More