Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι εκπέμπουν μια φυσική λάμψη σαν να γύρισαν μόλις από διακοπές (χωρίς να έχουν φύγει καν από το γραφείο), ίσως το μυστικό να κρύβεται στη διατροφή τους και συγκεκριμένα στη Β-Καροτίνη.
Η Β-Καροτίνη είναι ένα φυτοχημικό συστατικό, μια προβιταμίνη Α για τους πιο… διαβασμένους, που δίνει σε πολλά φρούτα και λαχανικά αυτό το έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν την καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας την μετατρέπει σε βιταμίνη Α –η γνωστή σε όλες μας ρετινόλη- η οποία είναι χρυσός για την όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό.
@istock
Πού θα τη βρεις;
Σου έχω μερικούς απλούς, γευστικούς και πολύχρωμους συμμάχους:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καρότα: Ο βασιλιάς της Β-Καροτίνης. Αν σου αρέσει να τα τρως ωμά ή σε χυμό, μπράβο σου, είσαι ήδη στον σωστό δρόμο για πιο λαμπερό δέρμα.
Γλυκοπατάτες: Εκτός από το ότι είναι πεντανόστιμες. «βομβαρδίζουν» τον οργανισμό σου με Β-Καροτίνη. Απόλαυσέ τες, ψητές, βραστές ή σε πουρέ.
Κολοκύθα: Αν είσαι fan της κολοκυθόσουπας ή της κολοκυθόπιτας, έχεις άλλον έναν λόγο να χαμογελάς.
Μάνγκο: Το εξωτικό αυτό φρούτο εκτός από γλυκιά γεύση, σου χαρίζει κι ένα boost αντιοξειδωτικών.
Βερίκοκα & ροδάκινα: Μικρά, ζουμερά, γεμάτα καλοκαιρινές αναμνήσεις και Β-Καροτίνη.
Σπανάκι & λαχανίδα (kale): Μπορεί να μην το περιμένεις, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα Β-Καροτίνη. Απλά η χλωροφύλλη κρύβει το πορτοκαλί χρώμα τους.
Bonus tip
Μια μικρή ποσότητα καλού λίπους (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί) βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει τη Β-Καροτίνη πολύ πιο εύκολα. Οπότε μη διστάσεις να βάλεις λίγο λάδι στη σαλάτα σου ή να συνδυάσεις το καρότο με χούμους!
Αν θες λαμπερή επιδερμίδα, καλή υγεία και λίγο πιο “ζωντανό” χρώμα, τότε η Β-Καροτίνη είναι ο καλύτερος σύμμαχος στο πιάτο σου. Και μεταξύ μας… είναι πολύ πιο νόστιμη από τα συμπληρώματα!
Φωτογραφίες: @istock.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ