Δεν μπορείς να χάσεις κιλά. Μήπως δεν φταις εσύ;

Μύθοι και πραγματικότητες για το ρόλο των γονιδίων στα παραπανήσια κιλά.
Κάθεσαι στο εστιατόριο με τη σαλάτα μπροστά σου. Στο διπλανό τραπέζι μια άλλη γυναίκα, λεπτή και καλοφτιαγμένη απολαμβάνει μια χοιρινή μπριζόλα πλούσια σε λιπαρά. Είναι να μην θυμώσεις με την αδικία;

“Πόσες φορές δεν έχω ακούσει να ξεσπούν με δικαιολογημένο θυμό στο ιατρείο και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις οι γυναίκες που έχουν κάποια οικειότητα στην επικοινωνία μαζί μου « για τις άλλες που παραμένουν λεπτές χωρίς προσπάθεια »” αναφέρει ο Σωτήρης Αδαμίδης διευθυντής παθολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Το νέο του βιβλίο “Μεταβολικό Σύνδρομο, Παχυσαρκία και διαβήτης” που συνυπογράφει με την κόρη του Σοφία Αδαμίδη, πραγματεύεται όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σήμερα.
Έχουν όμως λόγο να θυμώνουν οι γυναίκες με τα γονίδιά τους; “Έχουν δίκιο αν και όχι απόλυτο. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ανάπτυξη παχυσαρκίας, το φέρει η γενετική προδιάθεση και ένα άλλο η σχέση που εμείς καλλιεργούμε με το περιβάλλον. Ενα τρίτο, που δεν ρωτάμε . Αν ρωτούσαμε θα μαθαίναμε οτι υπάρχουν τρόποι άμυνας στην προδιάθεση που κουβαλάμε από τις πίσω γενιές μέσω των γονιδίων, που μεταφέρει το τρενάκι της κληρονομικής διαδοχής”.
Τα Ναι και τα Όχι της κληρονομικότητας
Ο παθολόγος κ. Αδαμίδης μας ξεδιαλύνει τι ισχύει και τί όχι σε σχέση με την κληρονομικότητα και την παχυσαρκία:
-Ναι υπάρχουν άτομα που δεν γυμνάζονται, δεν σκοτίζονται για το τι και το πόσο θα φάνε στο σπίτι ή έξω από αυτό και δεν παχαίνουν!
– Ναι υπάρχουν γυναίκες που λόγω ακριβώς του γενετικού τους ιστορικού θα κρατούν με πολύ κόπο τη γραμμή τους.
Ναι κάποιοι “καίνε θερμίδες” ενώ κάθονται.
– Ναι, κάποιοι καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουμε εμείς για το ίδιο έργο, άρα φθάνουν στο σωστό βάρος με λιγότερο κόπο.
– Οχι , κανείς δεν έχασε βάρος χωρίς προσπάθεια εκτός αν πάσχει απο μεταβολικά ή άλλα νοσήματα.
– Οχι δεν είναι σωστή μέθοδος η απώλειας βάρους μέσω… anorexia nervosa!

– Ναι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι στο θέμα του μεταβολισμού, ευτυχώς.

– Ναι υπάρχει λύση ακόμη και στις δύσκολες περιπτώσεις.

Read More

And More